Kjerringråd: Triksene som gjør julerengjøringen enklere

19. desember 2016Aktuelt
SKINNENDE RENT TIL JUL: Er ingen sak med noen smarte kjerringråd på lur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SKINNENDE RENT TIL JUL: Er ingen sak med noen smarte kjerringråd på lur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Så gjør vi så når vi vasker vårt hjem… Du trenger ikke alltid å investere i dyre produkter for å få kjøkkenet og dekketøyet klart til jul.

Det er mye annet som er festligere enn rengjøring før jul, som pepperkakebaking og pynting av juletreet, men storrengjøring av hjemmet er gjerne en del av juleforberedelsene.

Bortsett fra å gå over flater med støvsuger, klut og mopp for å få vekk støv og smuss, er det også mye annet som skal gjøres klart til julekvelden.

Du trenger imidlertid ikke å gå til innkjøp av en haug med rengjøringsprodukter for å få det rent til jul. Mange kjerringråd er nemlig både nyttige og billige å bruke – vi har plukket ut de beste til julerengjøringen på kjøkkenet, slik at du heller kan konsentrere deg om maten og selskapet de siste dagene før jul.

Kjøleskap

Kjøleskapet fylles fort opp med matvarer til jul og kanskje rester gjennom julen. Et rent og ryddig kjøleskap gjør det enklere å få plass til maten, og ikke minst få oversikt over hva som ligger der. Har du en flaske eddik stående i skapet, så har du et universelt rengjøringsmiddel, ifølge Hus & Bolig. Du kan derfor gjøre det så lett som å vaske kjøleskapet med en eddikblanding bestående av en del vann og en del eddik.

Stekeovn

Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Fastbrent mat og fett samler seg i løpet av en periode ovnen er i bruk. I stedet for å skure til du blir sliten i armene, kan dette natron- eller bakepulvertrikset (som er blitt omtalt og testet av blant annet The Kitchn) spare deg for både tid og arbeid:

1. Start med å spraye eller helle vann på sidene, i bunnen og på glasset inni ovnen.

2. Fordel natron/bakepulveret i ovnen og spray eventuelt mer vann der det trengs.

3. La ovnen stå i et par timer. Hvis du skal være hjemme kan du sette ovnen på cirka 50 grader. Varmen gjør at fastbrent mat og fett løses opp raskere.

4. Gå først over med en tørkerull for å tørke vekk vann og skitt. Deretter skrubb vekk det som eventuelt er igjen med en klut.

Noen kjerringråd anbefaler natron, mens andre bakepulver - og siden dagens bakepulver inneholder natron kan du bruke det du har tilgjengelig.

Sølvtøy

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

Veldig skittent sølvtøy blir skinnende rent igjen med salt. Bland en god dose salt sammen med kokende varmt vann til saltet løses opp. Legg aluminiumsfolie i en form eller langpanne før du legger sølvtøyet oppi, men ikke mer enn at det dekker bunnen. Hell over det varme saltvannet slik at det dekker alt sølvtøyet. I løpet av kort tid renses sølvet – og da gjenstår det bare å skylle og tørke. Vær forsiktig når du tar opp bestikket fra det varme vannet!

Og husk å pakke sølvtøyet inn i plastposer når det ikke er i bruk - da unngår du at det blir skittent fordi oksygen ikke slipper til.

Porselen

Noen typer bestikk legger igjen mørke spor i tallerkenen. Disse ripene er heldigvis ikke helt umulige å få vekk – avhengig av hvor dype og store bestikkmerkene er. Ifølge DinSide kan du prøve med en dråpe skurekrem eller tannkrem på porselenet som du pusser forsiktig med en vaskesvamp eller klut.

Festduken

Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Festduken bør tas frem i god tid før juleselskapet, slik at du rekker å fjerne eventuelle flekker. Enkelte matflekker kan nemlig være vanskelige å bli kvitt kun ved hjelp av maskinvask. Sitron er kjent for å være en naturlig flekkfjerner: Spray på litt sitronsaft på flekken(e) og la det ligge noen minutter før duken vaskes og skylles grundig, men pass på tiden! Tøyet kan bli bleket hvis det ligger for lenge.

Noe av det verste er å få vekk stearinflekker fra tøy. Her kan du enten legge duken i fryseren en stund og deretter pelle vekk stearinen. Eller prøv strykejernsmetoden ved å legge et kaffefilter eller bakepapir oppå tøyduken og så stryke over med strykejernet.

Se flere tips til hvordan rengjøre kjøkkenet med eddik og sitron:

Vask kjøkkenet med eddik og sitron

Publisert: 19.12.2016 kl. 15:47
Oppdatert: 07.12.2017 kl. 14:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?