Tom Victor Gausdal tipser: Slik lykkes du med engangsgrill
Ikke gjør som Gausdals michelinkokkekompis: Drepe engangsgrillen med en flintstek.
I dag feires Sankthans med bålbrenning, sommeridyll - og engangsgriller. Selv om folk flest kanskje forbinder dagen med grillpølser, kan du faktisk lage mye god mat på den spede engangsgrillen.
Trikset er å vite hvilke typer kjøtt du bør velge.
Toppkokk Tom Victor Gausdal står blant annet bak matfestivalen Kokkenes Dag og Strand Restaurant. Han vet akkurat hva som må til for å lykkes med grillmaten som lages på engangsgriller.
– Først og fremst er det viktig å passe på at grillen får brent seg ut først. Dette tar minst 20 minutter. Hvis ikke kommer maten til å smake parafin, sier Gausdal.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Små stykker
Siden engangsgrillen har begrenset kapasitet og varme, er det viktig å ikke bruke for store kjøttstykker.
– Du er nødt til å belage deg på smågrilling. Jeg hadde for eksempel aldri grillet en biff på en engangsgrill, forteller kokken.
Stykkene som egner seg bør helst være tynne eller små biter.
– Det er veldig «nice» å lage grillspyd. Skjær kylling eller svin i små biter, og mariner dem med litt gode krydder som rosmarin, hvitløk og sitron. Træ dem på spidd, og legg dem i en tett plastpose som du tar med deg til parken eller stranden, sier Gausdal.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han fortsetter:
– Fordelen med å lage en enkel marinade selv, er at kjøttet får en mye friskere smak enn de ferdigmarinerte produktene. I tillegg imponerer du alle, tipser kokken.
Grillskiver
Hvis du ikke er i grillspydhumør, foreslår Gausdal kjøtt i tynne skiver.
– Skivene bør være under en centimeter tykke. Jeg vil si at 7 millimeter er perfekt, tipser kokken.
Siden skivene er såpass tynne, rekker de å bli ferdiggrillet før engangsgrillen slukker. Gausdal er selv en stor fan av grillribbe.
– Skiver av ribbeside smaker kjempegodt. Du får de ferdigkrydret i butikken, men du kan også lage dem selv. Da trenger du tynne skiver av flesk eller ribbe, og så må du dra på med litt krydder, som hvitløk og masse svart pepper. Faktisk litt overdrevent mye pepper. Pepper, mmm, sier kokken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Alternativt kan du ta med tynne skiver av kalkunbiff, eller en klassisk burger.
– Burgere lager du enkelt ved å blande kjøttdeig med salt og pepper, presse dem flate hjemme, og ta dem med i en plastpose til der du skal grille, sier Gausdal, som gjerne tar med en enkel gresk salat til grillingen.
– Hakk opp tomat, agurk, paprika, løk og fetaost, og så har du noe som er fresht og enkelt til grillmat. Hvis du vil ha med en dressing, bør du prøve «sriracha-majo». Da blander du chilisaus, for eksempel sriracha, og majones. Enkelt og godt, tipser toppkokken.
Flintstek-krise
På spørsmål om hva man absolutt IKKE bør ta med seg når man skal grille på engangsgrill, svarer Gausdal kontant.
– Ikke ta med deg store ting. Mitt beste eksempel var en gang en gjeng venner og jeg skulle grille med engangsgrill, og alle skulle ta med seg noe hver. En kompis hadde med seg en enorm flintstek som dekket hele engangsgrillen, og følgelig slukket den. Da var det god stemning, forteller toppkokken.
– Hvem var det?
– Han het Sven Erik Renaa (anerkjent michelinkokk, journ. anm.). Så Sven Erik Renaa drepte grillen med en flintstek.
Hva pleier du å grille på engangsgrillen? Del gjerne i kommentarfeltet.
Publisert: 23.06.2017 kl. 12:36
Lag deg en gratis konto