Haralds Vaffel: Fra hybelvindu til trendy butikk

LØKKA: Larsson har åpnet vaffelkafé på Grünerløkka i Oslo. Foto: Fredrik Solstad/VG
LØKKA: Larsson har åpnet vaffelkafé på Grünerløkka i Oslo. Foto: Fredrik Solstad/VG
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Jonathan Larssons (23) vaffelsalg har vokst seg ut av hybelvinduet på Harald Harrådes plass og inn i egne lokaler på Grünerløkka. 

FAN: Larsson er opprinnelig svensk, har vært svært glad i vafler selv og mener bakverket er undervurdert. FOTO: Fredrik Solstad/VG
FAN: Larsson er opprinnelig svensk, har vært svært glad i vafler selv og mener bakverket er undervurdert. FOTO: Fredrik Solstad/VG

Svenske Jonathan Larsson startet Haralds Vaffel i hybelvinduet på Harald Harrådes plass i Oslo. Han ville selge noe sommeren 2013 for å ha noe å gjøre.

– Jeg fikk dilla på vafler da jeg kom til Norge, så da ble det det, forteller han.

Hver lørdag og søndag har han solgt vafler gjennom vinduet i gamlebyen.

– Søndag er vaffelhøytid, slår han fast.

Nå har det også blitt en fulltidsjobb for Larsson som for omtrent to uker siden startet «sjappa», som han omtaler den som, på Grünerløkka i Oslo.

– Det er ikke min feil, noen ganger må man bare følge strømmen, smiler Larsson.

Haralds Vaffel ble for alvor kjent da Mattilsynet i 2014 stengte hybelvinduutsalget.

– Da de kom og sa jeg ikke fikk gjøre det mer, så ble jeg trassig og måtte åpne igjen, forteller han.

– Jeg og Mattilsynet er gode venner nå, legger han til.

Det har gått så det suser i Gamlebyen, og Larsson ser ingen grunn til at vaffelsalget ikke skal gå bra i egen butikk også.

– Det er litt tøft å starte opp i januar, men det går seg nok til, sier han og legger til:

– Vi må få solgt noen vafler nå, hvis ikke er det litt krise.

Sjappa har hjemmesnekret disk og på den er det skrevet «alle elsker vafler» med spraymaling. Larsson forteller at det har vært billig å bygge opp, og at han enn så lenge er redd for å slippe noen andre inn på eiersiden.

– Jeg liker å ha full kontroll, konstaterer han.

Solgte vafler er eneste kapitalen han har, verken sparepenger eller lån ligger bak de to utsalgsstedene og den ene ansatte han har. Nå vil han få fart på utsalget på Grünerløkka, så etter hvert utvide til ti utsalgssteder i Oslo før han vil ut i hele landet.

– Haralds Vaffel kan bli hele Norges vaffelimperium, smiler han, men legger ikke skjul på at det ligger langt frem i tid.

VAFFELFAN: Jonathan Larsson startet å selge vafler fra hybelvinduet, og har nå startet vaffelcafe på Grünerløkka som heter Haralds Vaffel. FOTO: Fredrik Solstad/VG
VAFFELFAN: Jonathan Larsson startet å selge vafler fra hybelvinduet, og har nå startet vaffelcafe på Grünerløkka som heter Haralds Vaffel. FOTO: Fredrik Solstad/VG

På vaffelmenyen står både den tradisjonelle vaffelen og pålegget som følger med, og mindre tradisjonelle ting. Bestselgeren er vaffel med blåmuggost og bacon, men de har også safranvaffel og vegansk vaffel med kokos.

– Det viktigste er at det ikke er kjedelig, slår Larsson fast.

Samtidig har han ingen betenkeligheter med å utfordre en så tradisjonell rett som vafler. Selv mener han at han utvikler den videre.

– Vi står for norsk aktuell kultur, konstaterer han.

23-åringen vil også at vaflene skal være med å bygge bro fra matkultur til kulturlivet ellers. Derfor er vaffelvogna hans med på flere festivaler om sommeren. Larsson kom til Norge for å studere, men samtidig så han et marked for vafler.

– Jeg kom hit og så at folk liker vafler, men ingen selger vafler her, forteller han.

I hans øyne er det som selges i Norge ikke bra nok. Daglig leder på utsalget på Grünerløkka avslører at det er lite svinn i sjappa, men at de har kastet vafler fordi de ikke lever opp til Larssons standard. Han spiser ikke vafler som ikke er nystekte, og røren skal være av god kvalitet.

– Oppskriften er hemmelig, men det handler om timing og proporsjoner, avslører han.

Hva pleier du å ha på vaffelen? Kommenter under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?