Ukens matblogg: Langtidsstekt lam med myntesalat og tzatziki

18. juni 2015Aktuelt
DIGG: La kjøttet steke lenge på lav varme så blir det supergodt. Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen
DIGG: La kjøttet steke lenge på lav varme så blir det supergodt. Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen

Serverer du plukket lam i sommer kommer du til å få umiddelbar heltestatus.

Ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen (41)Er grafisk designerBor i KristiansandFavorittråvaren er løk generelt, og hvitløk spesieltBlogg: Enestaaendemat.no Oppskrifter for én, inspirasjon og matglede for alle.Foto: Privat
Ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen (41)Er grafisk designerBor i KristiansandFavorittråvaren er løk generelt, og hvitløk spesieltBlogg: Enestaaendemat.no Oppskrifter for én, inspirasjon og matglede for alle.Foto: Privat

- Makan til smaksrikt lammekjøtt har jeg aldri smakt, og det er absolutt verdt tiden det tar både med marinering og steking. Dette er det perfekte eksempelet på at gode ting kommer til de som venter, sier ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen til Godt.

- Til to bruker jeg lammeskank som utgangspunkt. Skal jeg mette flere enn to er det bedre å bruke lammelår, sier hun.

- På grunn av tiden som går med til marinering og steking er dette en middag jeg foretrekker å sysle med i helgene, fortsetter hun.

- Den første prøvekaninen til min versjon av plukket lam var pappa. Han sa i grunnen ikke så veldig mye. Han bare smilte fra øre til øre, og gliset ble større og større for hver bit. Jeg kunne se på hele mannen at han likte det, og at han var virkelig overrasket over alle smakene som traff ham, forteller Anne Cathrine.

- Det er dry rub-en som er utslagsgivende her. Og tid. Røkt paprikapulver, spisskummen og cayennepepper er smaksrike kryddere som virkelig får tid til å trekke inn i det søtlige lammekjøttet, og resultatet blir noe ganske unikt. Og når du topper det med frisk myntesalat og mild tzatziki blir dette måltidet til en skikkelig høydare, sier hun.

Det viktigste er å bruke nok tid. La kjøttet marinere lenge nok, og stek på lav temperatur. Da blir kjøttet garantert sabla mørt og saftig, forklarer hun.

Plukket lam for 2 porsjoner

 • 1 lammeskank, eller et lite lammelår
 • 2 ss Bergbys sennep, eller annen søt sennep
 • 2 dl vann + 2 dl eplecidereddik, til steking
 • Hjemmelagde hamburgerbrød eller fine rundstykker

«Dry rub» krydderblanding

 • 1-2 ss flaksalt
 • 1 ss paprikapulver, røkt eller vanlig
 • 1 ss spisskummen
 • 1 ss brunt sukker
 • 1 ts cayennepepper

Slik gjør du det

Anne Cathrine bruker 9 – 12 timer på å lage denne.

Tørk lammeskanken med kjøkkenpapir og gni kjøttet med sennepen slik at det dekker hele skanken. Bland sammen de tørre krydderne og gni alt godt inn i den innsmurte skanken. Eventuelt kan du blande sammen krydderne først, røre inn sennepen og smøre alt raust på lammekjøttet. Bruk uansett alt krydderet.

Legg skanken i en form og dekk med plastfolie. La det marinere 3-4 timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. En annen mulighet er å vakuumere lammeskanken i stedet for å bare dekke med plastfolie.

Om lammekjøttet har ligget kaldt, ta det ut av kjøleskapet en times tid før steking så kjøttet blir romtemperert. Bland vann og eplecidereddik i emaljert stekegryte eller ildfast form og legg den marinerte lammeskanken i formen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Stek i ca 5 timer på 160 grader, eller i ca 8 timer på 100 grader. Har du mulighet til å øse over et par ganger i løpet av steketiden, gjør det – det gjør kjøttet bare enda mer saftig.

Når kjøttet er ferdig er det så mørt at du kan plukke det fra hverandre med to gafler, derav navnet plukket, eller pulled på engelsk. Riv kjøttet med gafler og bland sammen med restene av kraft og krydder som måtte være igjen i gryta. Server på hjemmelagde rundstykker eller hamburgerbrød, toppet med frisk myntesalat og tzatziki. Så er det bare å nyte fruktene av eget arbeid. Dette er skikkelig lamme-nam!

Myntesalat for 2 porsjoner

 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 2 ss finhakket mynteblader
 • 1 ss finhakket koriander
 • 2 ss syltet rødløk, grovt hakket
 • 1 ss rød smakspaprika, finhakket

Bland sammen alle ingrediensene i en skål. Smaker himmelsk sammen med plukket lam, eller til andre lammeretter.

Enkel tzatziki for 2 porsjoner

 • 1/2 slangeagurk
 • 2 dl gresk yoghurt
 • 1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
 • Nykvernet pepper

Rasp agurken på grovt rivjern. Klem ut så mye væske som mulig før den blandes inn i yoghurten. Tilsett presset hvitløk og godt med nykvernet pepper. La gjerne tzatzikien stå og godgjøre seg noen timer før servering så smakene får satt seg.

Publisert: 18.06.2015 kl. 13:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?