Kaffeskolen: Slik lager du god kaffe hjemme

9. september 2015Aktuelt
TEMPO VS. ESTETIKK: Utover smaken er det flere kriterier du kan gå etter når du velger hvilken bryggemetode du skal bruke når du lager kaffe hjemme. Foto: Pia Cecilie Vabro.
TEMPO VS. ESTETIKK: Utover smaken er det flere kriterier du kan gå etter når du velger hvilken bryggemetode du skal bruke når du lager kaffe hjemme. Foto: Pia Cecilie Vabro.

Fem enkle grep kan løfte kaffen din til nye høyder. Her er kunnskapen alle kaffeelskere bør kunne.

Kaffe er ikke bare kaffe. Du skal ta bevisste valg både når du velger bryggeutstyr, tidsbruk, kaffebønner og malingsgrad. Høres det voldsomt ut? Det er det egentlig ikke.

Marit Toverud og Synøve Nesøen på Kaffebrenneriet jobber daglig med kaffe. Og de deler veldig gjerne sine beste tips for hvordan du helst skal brygge kaffe hjemme.

Det er et poeng for de to kaffeelskerne at det skal være enkelt å lage en god kopp kaffe hjemme. Derfor har de presentert oss for tre forskjellige metoder som alle er helt overkommelige hjemmebryggmetoder for oss helt vanlige kaffedrikkere.

– Velg bryggemetode utifra smak. Smaken på kaffen er det som avgjør hvilken metode som passer best for deg, sier Toverud.

– Og så må du tenke på om du faktisk kommer til å bruke utstyret. Det tristeste jeg ser er når venner kjøper skikkelig flott kaffeutstyr, men så er det så komplisert å bruke at de bare stuer det bakerst i skapet, gjerne sammen med juicepressen de også hadde intensjon om å bruke hver morgen, skyter Nesøen inn.

Fem kaffebud

Det er noen ting du skal tenke på når man skal brygge kaffe - helt uavhengig av hvilken bryggemetode du bruker:

1. Velge god kvalitetskaffe. Alltid.

2. Bruke riktig mengde kaffe i forhold til vann. Det er viktig at det er nok kaffe. (Tommelfingerregelen er minimum 60 gram kaffe per liter vann).

3. La kaffen trekke, ikke koke. Selv kokekaffe skal ikke koke.

4. Forvarme kaffeutstyret. Selve utstyret skal ikke stjele varme. Kaffen skal ha varmen.

5. Sørge for at du får malt kaffen på riktig malingsgrad til den bryggemetoden du skal bruke.

Et ekstra tips til de som virkelig vil ta den helt ut på hjemmebryggfronten - invester i en kaffekvern. Ikke bare får du den fantastiske duften av nykvernet kaffe, men kaffen blir bedre på helt nykvernede bønner.

Tre hjemmebryggmetoder ekspertene anbefaler:

Kaffetrakter er fortsatt den mest vanlige måten å lage kaffe i norske hjem på, men det finnes flere, nesten like enkle, metoder for å lage kaffe hjemme på. I tilleggg tar utstyret til disse bryggemetodene mindre plass.

Presskanne

Den enkleste teknikken, men litt grisete etterarbeid kreves.

Hva er det? En presskanne er en sylinderformet kanne med et lokk som holder i et stempel med et finmasket metallfilter. Kaffen lages ved at man har kaffe i kannen, heller over vann, lar kaffen trekke og så presser kaffegruten ned til bunnen med stempelet.

Steg-for-steg:

1. Forvarm presskannen ved å fylle den med kokende vann. Tøm den igjen.

2. Tørk av kannen.

3. Ha i kaffe. Bruk omtrent 70 gram per liter vann.

4. Hell på nykokt vann til kannen er halvfull. Bruk sirkelbevegelser slik at vannet kommer i kontakt med all kaffen.

Foto: Pia Cecilie Vabro.
Foto: Pia Cecilie Vabro.

5. Bruk en skje til å røre vannet og kaffen sammen, eller rist litt på kannen slik at det blander seg.

6. Fyll opp resten av kannen med nykokt vann. Du skal fylle den helt til den øverste delen av den øverste ringen på kannen.

7. Sett på lokket, slik at varmen lukkes inne i kannen.

8. La kaffen brygge i fire minutter.

9. Press kaffegruten ned med stempelet.

10. Kaffen er klar!

Fordeler: Dette er teknisk sett den enkleste kaffebryggemetoden. Smaken blir fyldig og solid, fordi kaffen ikke går gjennom et papirfilter.

Ulemper: Etterarbeidet. Det er sølete å få ut kaffegruten fra presskannen nettopp fordi man ikke bruker et filter man lett kan løfte ut av kannen.

Malingsgrad: Presskannemalt

Tidsbruk: 4 minutter

Pris: En kanne på 1 liter, som gir åtte kopper kaffe koster fra kr 249,-

Visste du at? Det finnes reisevarianter av presskannen også. De er laget av hard plastikk istedenfor glass og har et lokk som virker som forsegling men med et drikkehull som kan åpnes.

Chemex

Den mest tidkrevende teknikken, men du får ta del i hele bryggeprosessen.

Hva er det? Chemex er en timeglassformet kanne med helletut. Kaffen lages ved at man har kaffe i et filter som settes øverst i kannen, og så heller på vann i flere omganger.

Steg-for-steg:

1. Forvarm kannen ved å helle på kokende vann. Tøm den igjen.

2. Fukt filteret godt med nykokt vann.

3. Mål opp 70 gram kaffe og ha det i filteret. Sørg for at kaffe legger seg jevnt i filteret og har en jevn overflate.

4. Hell på nykokt vann. Begynn i midten og beveg deg utover i sirkelbevegelser. Slutt å helle når all kaffen er dekket av vann.

Foto: Pia Cecilie Vabro.
Foto: Pia Cecilie Vabro.

5. La vannet trekke gjennom kaffen.

6. Når nesten alt vannet er trukket gjennom, start helle prosessen på nytt. Denne gangen skal du helle på til vannet når nesten toppen av filteret.

7. La vannet trekke gjennom kaffen.

8. Gjenta helleprosessen en siste gang. Du skal nå ha helt på en liter vann-

9. Ta ut filteret.

10. Kaffen er klar.

Fordeler: Du tar del i hele bryggeprosessen. Det er en opplevelse i seg selv å brygge kaffen - eller at noen brygger den til deg på denne måten. Det kan være en litt sånn meditativ måte å starte dagen på. Kannen er dekorativ og du kan brygge mange kopper av gangen.

Ulemper: Dette er den mest tidkrevende prosessen. Du må også være tilstede i hele bryggeprosessen og følge oppmerksomt med. Noen kaffe-entusiaster vil også hevde at bruk av filter tar bort noe av smaken i kaffen, at den blir for delikat.

Malingsgrad: Grovmalt, gjerne presskannemalt.

Tidsbruk: 6 minutter

Pris: En kanne på 1 liter, som gir åtte kopper kaffe koster fra kr 695,-. I tillegg kommer filter til kr 129,- for 100 filter.

Visste du at? Chemex slett ikke er en ny oppfinnelse. Den ble patentert av en kjemiker allerede i 1941, og var den vanligste kaffetrakteren på amerikanske kjøkken på 1950- og 1960-tallet. Den er også kåret til et av de best designede produktene i moderne tider og er en del av den faste utstillingen på The Museum of Modern Art i New York.

AeroPress

Ingen designvinner, men kaffen er ferdig på et minutt.

Hva er det? AeroPress er en plastkolbe i tre deler, to tube-deler som settes sammen til en kolbe og et «lokk». Kaffen lages ved at man har kaffe i kolben, heller på vann, setter på lokket med et filter i og presser kaffen gjennom lokket.

Steg-for-steg (omvendt metode):

1. Forvarm kolben ved å hell på kokende vann. Tøm den igjen.

2. Sett kolben opp/ned.

3. Fukt papirfilteret.

Foto: Pia Cecilie Vabro.
Foto: Pia Cecilie Vabro.

4. Mål opp 16 gram kaffe og ha det i kolben.

5. Fyll på med vann til halve kolben er full, rør godt med en plastskje.

6. Fyll resten av kolben med vann (200 ml til sammen).

7. Skru på lokket.

8. Snu kolben og sett den over en liten kanne eller en kopp.

9. Press vannet gjennom lokket til den innerste tubedelen er helt nedi den ytterste og kolben gir fra seg et slags kraftig sukk.

10. Press ut filteret og skyll kolben.

Fordeler: Kaffen er klar på et minutt. Den er enkel å bruke (selv om den kanskje ikke ser sånn ut). Den er kjempeenkel å ta med seg ut på reise. Den er også svært enkel å rengjøre.

Ulemper: Du kan bare brygge en eller to kopper av gangen. AeroPressen er heller ikke veldig elegant.

Malingsgrad: Litt finere enn traktemalt.

Tidsbruk: 1 minutt

Pris: En AeroPress koster fra kr 459,-. I tillegg kommer filter til kr 59,- for 350 filter.

Visste du at? Det finnes en egen Mile High Club for AeroPress-bryggere. For de helt ekstreme kaffeentusiastene, som ikke klarer en flytur en gang uten en god kopp kaffe.

Publisert: 09.09.2015 kl. 20:00
Oppdatert: 16.11.2015 kl. 15:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?