Ny studie: Global oppvarming vil føre til ølkrise

17. oktober 2018Aktuelt
KAN BLI DYRERE: Ifølge en ny studie vil ølprisene i snitt dobles på verdensbasis dersom klimaendringene fortsetter. Foto: Brian Cliff Olguin/VG
KAN BLI DYRERE: Ifølge en ny studie vil ølprisene i snitt dobles på verdensbasis dersom klimaendringene fortsetter. Foto: Brian Cliff Olguin/VG

Økende temperaturer og tørkeperioder vil true byggavlingene i hele verden. Det kan føre til krise for ølprodusentene i fremtiden.

Ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Plants, vil klimaendringer forårsake dårligere tider for verdens ølelskere.

Bygg, en hovedingrediens i øl, er nemlig sensitiv mot ekstrem tørke og varme. Ifølge studien vil global oppvarming føre til betydelig nedgang i byggavlingen. Dette vil igjen føre til ølmangel og en kraftig økning i prisen på pilsen, også når man tar høyde for inflasjon.

– Vi må redusere klimaendringene

Professor i klimaendringsøkonomi ved University of East Anglia i England og medforfatter av studien, Dabo Guan, sier ifølge CNN at dersom man vil beholde dagens tilgang på øl også i fremtiden, er den eneste løsningen å redusere klimaendringene.

Guan forklarer at bare en brøkdel av verdens byggavlinger går til ølproduksjon, mens resten skal mate griser og andre dyr. Bare bygg av god kvalitet kan brukes i øl.

Ettersom avlingene av god kvalitet er enda mer sensitive for klimaforhold enn de dårlige, vil land som har en økning i byggavlingene, likevel ikke nødvendigvis kunne utnytte dette i ølproduksjonen.

Mener ølprisene vil dobles

TILGANGEN REDUSERES: Ifølge studien vil tilgangen på øl bli dårligere, noe som fører til at prisene stiger kraftig. Foto: Justin Sullivan/AFP
TILGANGEN REDUSERES: Ifølge studien vil tilgangen på øl bli dårligere, noe som fører til at prisene stiger kraftig. Foto: Justin Sullivan/AFP

Forskerteamet mener at de globale byggavlingene i snitt vil reduseres opp til 17 prosent, avhengig av været. Med dette som utgangspunkt lagde forskerne en sosialøkonomisk modell som inkluderte ølproduksjonsestimater og internasjonale handelsprognoser.

– Under de mest alvorlige klimahendelsene vil det globale ølforbruket i snitt gå ned med 16 prosent, mens ølprisene rundt om i verden i snitt vil dobles, sier Guan.

Under mindre alvorlige klimahendelser vil forbruket gå ned med fire prosent, og prisene stige med 15 prosent.

Får støtte

Programdirektør hos nonprofit-organisasjonen Oldways Whole Grains Council, Caroline Sluyter, som ikke er involvert i studiet, mener resultatet er i tråd med tidligere forskning.

– Det er en ganske godt forstått sammenheng mellom økende temperaturer, redusert vanntilgang og effekten dette har på kornavlingene, sier hun, ifølge CNN.

Landbruksøkolog David Lobell ved Stanford University applauderer studien for å knytte forskningen opp mot noe folk er opptatt av.

– Forskere har lenge vært klar over at bygg er en av de mest varmefølsomme korntypene i verden, men denne studien knytter det til noe folk bryr seg om, nemlig ølpriser, sier han, ifølge AP.

Ingen umiddelbar krise

Dersom du nå frykter at ølprisene skal hoppe til værs i morgen kan du imidlertid slappe av. Konklusjonen er at avlingsreduksjonen og prisøkningen vil skje relativt gradvis frem til 2099.

Studien har dessuten ikke tatt høyde for teknologiske innovasjoner som kan redde avlingene i fremtiden, understreker medforfatter Steven Davis, sitert i Science News.

Publisert: 17.10.2018 kl. 12:54
Oppdatert: 17.10.2018 kl. 13:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?