Til hovedinnhold

Nikolai Meling (24) er norgesmester i baking

23. oktober 2018Aktuelt
NORGESMESTER: Nikolai Meling vant norgesmesterskapet i baking 2018. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media
NORGESMESTER: Nikolai Meling vant norgesmesterskapet i baking 2018. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media

Nikolai Meling vant den gjeve tittelen etter NM-finalen på Hellerudsletta tirsdag.

– Nå har jeg det ganske bra, jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, sier Nikolai Meling til Godt.

24-åringen fra Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn kunne slippe jubelen løs da han tirsdag ettermiddag ble kåret til norgesmester i baker.

Meling gjorde seg fortjent til tittelen etter å ha slått Jonathan Burt (25) hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord og Loic Arquetot (34) hos Søtt+Salt i Bergen, som endte på henholdsvis 2. og 3. plass i finalen.

Ble med i siste liten

Både Meling og Burt er fra før med på det norske baker- og konditorlandslaget.

I tirsdagens NM tok Meling over plassen til kollega Fredrik Lønne, som skadet seg bare tre uker før mesterskapet.

– Jeg har bare øvd med to og en halv-tre uker, men Fredrik har virkelig gjort sytti prosent av jobben. Det som gjenstod for meg var å hoppe inn, modifisere oppskriftene litt så de passet til min stil, og gjøre mitt beste. Så det er ikke min fortjeneste dette her, sier baketalentet beskjedent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONKURRANSE: Nikolai Meling under NM-finalen, her med jurymedlem Emmanuel Rang. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media
KONKURRANSE: Nikolai Meling under NM-finalen, her med jurymedlem Emmanuel Rang. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media

I september var Meling dessuten en av to utøvere som ble sendt til VM i baking i München. Der tok han og landslagskompis Ivar Bakke bronse. Meling beskriver året så langt som «utrolig slitsomt».

– Det har vært et år uten stopp. Først flyttet jeg fra Stockholm til Porsgrunn for å åpne bakeri, og så trente, trente og trente jeg til iba UICB-cup hele sommeren uten pause fra jobb. Vi ble utrolig fornøyde over at vi faktisk endte opp med tredjeplass der. Jeg forstår det nesten ikke enda, sier han.

– Hvordan skal du feire NM-tittelen?

– Jeg skal bare slappe av, og henge opp noen klær hjemme, for det har jeg ikke hatt tid til, ler bakeren.

Seks bakverk på ni timer

Temaet for årets norgesmesterskap var «Nyt Norge», og deltagerne ble bedt om å vise dette gjennom sitt valg av oppskrifter, råvarer og i sin kreativitet i utformingen av produktene, skriver bakeri.net om konkurransen.

De tre finalistene måtte levere to typer brød, to typer baguetter, to varianter søtbakst og to typer laminert deig, på totalt ni timer.

Produktene ble dømt ut fra utseende, krumme, skorpe, aroma, smak, likhet og kreativitet. Juryen besto av Amund Skrutvold hos Bakehuset AS, Emmanuel Rang hos Åpent Bakeri AS og Gunnar Solberg hos Baker Hansen AS.

Tirsdag var andre gang norgesmesterskapet ble arrangert, og konkurransen er en del av Worldskills (Yrkes-NM). Onsdag skal tre nye utøvere, opp til 23 år, konkurrere i klassen Ung Baker.

Publisert: 23.10.2018 kl. 16:20


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?