Toppkokkene forteller: – Disse matvarene kjøper vi aldri
Fem norske kokker røper hvilke matvarer de styrer unna når de skal på handletur.
Vi har alle personlige preferanser når det kommer til mat, og selv om vi vet hva vi liker og ikke, kan det være vanskelig å vite hva man skal gå for når man skal være spenstig og prøve ut nye matretter.
Godt har snakket med fem toppkokker om hva slags mat de aldri kjøper.
Slapp ikke inn datteren med grandis
Kjendiskokken og en av eierne bak restaurantkjeden Bølgen & Moi, Trond Moi, er klar på hva han aldri plukker med seg i handlevogna.
– For meg er det frossen pizza som er helt forbudt, sier Moi.
– Dattera i huset vårt prøvde å ta med seg en Grandiosa en dag sammen med en venninne. Da låste jeg dørene og hun slapp ikke inn! Det endte med at de dro hjem til venninna og stekte den der, ler han.
Han trekker dessuten frem det klassiske tipset om å ikke kjøpe fisk på mandager, men her har han en løsning.
– Tipset mitt er å si at du skal ha fisken til sushi, da finner de ofte frem den nyeste fisken!
Scampi og skalldyr i løsvekt
Kokk og kokebokforfatter Erling Sundal holder seg også unna en spesiell vare i frysedisken på butikken.
– Det jeg absolutt ikke spiser er frossen løsvekt av skalldyr og sjømat som det selger i de fryseboksene hvor alt er presset løst i samme fryseboks. Og scampi holder jeg meg langt unna, sier han.
Når det gjelder å bestille mat på restaurant har ikke Sundal noen spesielle retter han styrer unna.
– Jeg er ikke skeptisk til noe så lenge jeg vet at restauranten har godt renommé, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den 20 år gamle Credo-kokken Live Krangnes Edvardsen, som nylig vant KokkeKarlas stipend, forteller at hun deler Sundals syn på scampi.
– Det er noe jeg aldri spiser, på grunn av alle ulempene som forekommer som følger av oppdrett, sier hun.
Ville aldri bestilt snegler
Hele Norges fjernsynskokk, Wenche Andersen, har også flere matvarer hun aldri handler inn.
– Jeg kjøper aldri frossen eller ferdiglaget fiskegrateng, ferdiglagde kjøttkaker eller brun/hvit saus i pulverform, sier TV 2-profilen.
På restaurant er hun derimot åpen for det meste.
– Men jeg bestiller aldri snegler!
Fisk og pizza fra frysedisken
Trondheimskonditor og kafègründer Lars Lian er enig med Moi, og forteller at han aldri kjøper frossenpizza i butikken.
– Jeg kjøper heller aldri frossen fisk. Jeg synes det er mye bedre å kjøpe fersk. Også er jeg veldig nøye på skalldyrene, og ber dem alltid om å sjekke opp når de har kommet inn, sier han.
Når Lian skal på restaurant deler han Sundals mening om at så lenge han vet restauranten er bra, har han ingenting å frykte.
– Jeg er veldig selektiv når det gjelder restauranter, så hvis jeg først drar ut for å spise så velger jeg en bra restaurant, sier han.
– Men hvis jeg ramler borti en restaurant jeg ikke stoler på, så kjøper jeg aldri fisk. Jeg er veldig nøye på sjømat og er opptatt av å være på steder hvor jeg vet de lager alt selv. Man søker jo kvalitet, og jeg er kanskje litt pirkete.
Publisert: 26.10.2018 kl. 15:05
Lag deg en gratis konto