Ukens matblogg: Peruansk kyllinggryte med kremet chilisaus
Krydret rett som er enkel å lage og passer perfekt i kalde vinterdager. Passer som hverdagsrett eller til en liten festmåltid.
- For meg har dette blitt en enkel fredagsmiddag, eller når vi har venner på besøk, sier ukens matblogger Nussara Guldberg til Godt.no.
- Oi! Her lukter det deilig, pleier folk å si når de kommer inn døra og lukter middagen. Jeg får mye skryt av krydret og tomatsausen. Og de saftige kyllinglår som får mye mer smak når de kokes i sausen, forklarer hun.
- Oppskriften fikk jeg på en ferietur i Mexico, der vi spiste på en peruansk-meksikansk restaurant. Jeg fikk se og smake på mens kokken lagde gryten. Han snakket nesten ikke engelsk, men jeg noterte meg hvilke krydder han brukte, og hvor mye. Hjemme prøvde jeg meg fram helt til den satt, sier Nussara.
- Alt stemmer perfekt med denne retten. De saftige kyllinglårene med krydret tomatsaus er helt ypperlig. Den kremete grønne chilisausen har jeg videreutviklet fra salsa verde og kan brukes til alt. Den smaker godt som dip til grønnsaker, som saus til fisk, og til topping på pizza, sier hun.
Les bloggen til Nussara her, og følg henne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter også.
Ingredienser for 4 personer
- 7 stk kyllinglår, ca. 2 kg
- 1 ss olivenolje
- 2 bokser hakkede tomater, hermetiske
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts honning
- 1 stk vårløk, finsnittet
Marinade
- 2 ss cherryeddik eller rødvinseddik
- 2 ss soyasaus
- 1 ss olivenolje
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 stk lime, saft og skall
- 1,5 ss spiskummin, malt
- 0,5 ss korianderpulver
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts oregano, tørket
- 1 ts løkpulver
- 1 ts salt
- 0,5 ts cayennepepper
- 0,5 ts pepper
Kremet grønn chilisaus
- 4 grønn chili
- 1 jalapeño chili
- 60 g koriander, frisk
- 2 fedd hvitløk
- 1 boks créme frâiche
- 1 dl melk
- 1 stk lime, saft
- 1 ts honning
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
Tilbehør
- Ris
- Grønn salat
Slik gjør du
Nussara bruker omtrent 50 minutter på å lage retten ferdig, men marineringen må gjøres først.
Lag marinade ved å blande sammen ingrediensene. Ha kyllinglårene i marinaden, gni og masser godt. La de marinere over natten eller minst en time i kjøleskapet.
Brun kyllinglårene med olje i en vid gryte eller panne med høye kanter på over middels høy varme i ca. 1-2 min hver side. Spar på marinaden som er til overs.
Legg kyllinglårene på en tallerken og ha i hakkede tomater, tomatpuré, honning og marinaden i samme panne og la sausen få et lite oppkok før du legger i kyllinglårene tilbake igjen. Ha på lokk og la det småkoke på middels varme i 30 minutter.
Lag kremet grønn chilisaus mens du venter på kyllinggryten. Fjern frøene fra grønn chili og evt. jalapeño. Kjør alle ingrediensene i blender til en fin og jevn saus.
Kutt vårløk i små biter og strø over kyllinggryten.
Server retten med nykokt ris og frisk salat.
Publisert: 19.02.2015 kl. 15:21
Lag deg en gratis konto