Disse matvarene går ikke ut på dato

I KJØKKENSKAPET: Hvit ris og honning trenger du ikke bekymre deg over holdbarhetsdatoen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
I KJØKKENSKAPET: Hvit ris og honning trenger du ikke bekymre deg over holdbarhetsdatoen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Enkelte ting på kjøkkenet varer faktisk nesten evig - som honning, ris og sukker.

Det er lett å bli forvirret av holdbarhetsmerkinger og forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag». For det er ikke slik at du alltid må kaste maten selv om holdbarhetsdatoen har gått ut. Vi har tidligere blant annet skrevet om hvordan du kan unngå å kaste mat ved å gi nytt liv til gammel mat.

Det finnes imidlertid noen matvarer i kjøkkenskapet som varer i flere år uten at produktet taper seg. Under har vi samlet en liste over maten du ikke trenger å kaste med det første etter at «best før»-datoen er passert. Så neste gang du er usikker på om du kan bruke eddikflasken eller posen med ris lengst bak i skapet fra i forfjor, trenger du ikke å lure lenger.

TIPS: Hvis honningen er krystallisert, kan du sette en åpen honningboks i varmt vann og rør erundt. Foto: Oksana Shufrych / Shutterstock / NTB Scanpix
TIPS: Hvis honningen er krystallisert, kan du sette en åpen honningboks i varmt vann og rør erundt. Foto: Oksana Shufrych / Shutterstock / NTB Scanpix

Honning kan krystallisere seg eller endre farge, men det har ingenting å si for holdbarhet eller smak. En flaske eller boks med honning er som regel drøy i bruk, og da er det godt at det er ingen holdbarhetsdato på den.

Foto: Kyrre Lien/VG
Foto: Kyrre Lien/VG

På grunn av sukkerets naturlige konserveringsegenskaper har det så å si ubegrenset holdbarhet. Den eneste utfordringen med sukker er at hvis du lar det ligge lenge, kan det bli hardt. Trikset er å oppbevare sukker i en lufttett boks eller ha originalposen i en plastpose med lukkefunksjon. Ellers blir hverken hvitt sukker, brunt sukker eller melis dårlig fordi det ikke er rom for bakterier å vokse.

Salt er hyppig brukt som smakstilsetter i matlaging og rekker kanskje ikke å ligge for lenge. Men skulle du finne en glemt saltbøsse bakerst i skapet, er det ingen fare. Alle typer salt - enten det er bordsalt eller flaksalt - går nemlig aldri ut på dato.

Foto: Ruggiero Scardigno / Shutterstock / NTB Scanpix
Foto: Ruggiero Scardigno / Shutterstock / NTB Scanpix

Hvit ris, jasmin- og basmatiris samt arborioris (klassisk risottoris) kan du trygt hamstre i store kvanta, så lenge det blir oppbevart tørt og tettpakket.

Et unntak er brun ris som inneholder mer olje og har derfor kortere holdbarhetsdato.

Klar eddik kan du trygt oppbevare i skapet så lenge du ønsker eller til flasken går tom. Den er uansett alltid nyttig å ha i hus med sine utallige bruksområder, også når det ikke kommer til matlaging. Den egner seg godt til rengjøring, for eksempel for å fjerne flekker eller sjenerende lukt. Eddik er dessuten en trofast venn når du skal sylte grønnsaker eller lage dressing.

Brennevin som vodka, rom, whiskey, gin og tequila kan du fint åpne og kun bruke en liten skvett av - for eksempel i en pastarett eller dessert. Aromaen kan falme etter en stund, men spritflasken skal stå lenge før det er merkbart.

Bare husk å skru ordentlig igjen korken på flasken og skjerm flaskene fra direkte sollys.

Pulveret er laget av stivelse fra frøhviten i maiskjernen og blir mest brukt til jevning eller for å tykne til sauser og annet. Maisenna er med andre ord kanskje ikke det som går mest av på kjøkkenet. Heldigvis trenger du ikke å bekymre deg for at pulveret blir forringet med det første hvis du oppbevarer det tørt og lukket.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?