Slik lager du en perfekt kopp med te

DELIKAT: England og te går hånd i hånd. Nå har et britisk selskap funnet ut akkurat hva som må til for å lage den perfekte tekopp. Foto: Scanpix
DELIKAT: England og te går hånd i hånd. Nå har et britisk selskap funnet ut akkurat hva som må til for å lage den perfekte tekopp. Foto: Scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Riktige mengder, materiale, og størrelse på kopp og kanne er nok viktigere enn du tror.

«Jamen, det er jo bare å helle kokende vann over en tepose!» sier du. «Nei,» svarer vi og The British Standard's Institution (BSI), et britisk selskap som tester produkter for å passe på at de har en viss standard.

De siste dagene har en av rapportene deres tatt av på nettet. Rapporten heter «Method for preparation of a liquor of tea for use in sensory tests», og kom ut i 1980. Denne tar for seg akkurat hvordan man lager den perfekte kopp med te.

Tekannen bør visstnok være mellom 74 og 78 millimeter i diameter, og mellom 83 og 87 millimeter høy. I tillegg er det viktig at den er laget av porselen, og at det er minst to gram te per 100 milliliter vann - såfremt du skal lage te uten melk. Temperaturen skal være et sted mellom 85 og 60 grader, skriver Independent.

Det varme vannet skal stoppe mellom fire og seks millimeter under kanten, før det hele skal trekke i seks minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSIKER: Te med en skive sitron passer godt på kalde vinterdager. Foto: Jan Ovind/VG
KLASSIKER: Te med en skive sitron passer godt på kalde vinterdager. Foto: Jan Ovind/VG

Hvis du foretrekker te med melk lager du teen som over, før du heller den i en kopp som allerede inneholder melk.

Men vent - det er også anbefalt melkemengde: Hvis du bruker en liten kopp er 2,5 milliliter melk optimalt, mens 5 milliliter anbefales hvis koppen er større. Mengde og rekkefølge på te og melk er med på å optimalisere blandeforholdene mellom de to, skriver Daily Mail.

Te er forøvrig verdens andre mest populære drikk, kun slått av vann. I tillegg inneholder en del te en rekke helsebringede stoffer, som flavonoider, eller antioksidanter. Disse er blant annet med på å motvirke høyt blodtrykk, ifølge Gunnar Bengtsson, seniorforsker i matforskningsintituttet Nofima.

Hvordan foretrekker du å lage teen din? Diskuter gjerne under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?