Komiker og programleder Johan Golden åpner bar på Fredensborg i Oslo

27. mars 2019Aktuelt
BARBUSINESS: (Fra v.) Johan Golden, barmanager Karen Meadows, barsjef Marcus Ohlsson og Ove Skaug Halsos står bak baren Saskia. Foto: Helge Mikalsen/VG
BARBUSINESS: (Fra v.) Johan Golden, barmanager Karen Meadows, barsjef Marcus Ohlsson og Ove Skaug Halsos står bak baren Saskia. Foto: Helge Mikalsen/VG

På Saskia skal det blant annet serveres piña colada med karibisk rom, og «rare ting Johan liker».

– Vi har snakket om å åpne bar i tusen år, og nå har vi endelig kommet ned til essensen, sier komiker og programleder Johan Golden til Godt.

Sammen med kompis og businesspartner Ove Skaug Halsos har de nå åpnet baren Saskia på Fredensborg i Oslo, ikke langt unna ramenbaren Hrimnir som nylig fikk en sekser av VGs anmelder. Navnet er inspirert av sangen med samme navn av Cornelis Vreeswijk.

– Vi begynte å tenke over hvor og når vi har hatt noen av de hyggeligste minnene i livet, og det er på barer. Jeg møtte for eksempel både min første og min andre kone på bar, ler Halsos.

Med seg på laget har de barmanager Karen Meadows og barsjef Marcus Ohlsson – begge med bakgrunn fra topprestauranten Bon Lio.

Baren var egentlig et prosjekt i samarbeid med Bon Lio for å lage en bar i nærheten av restauranten, men den skal nå flytte til Sofienbergparken, ifølge Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSIKERE: – Vi ønsker blant annet å løfte fram de gamle klassiske cocktailene, sier Golden. Barsjef Marcus Ohlsson i bakgrunnen. Foto: Helge Mikalsen/VG
KLASSIKERE: – Vi ønsker blant annet å løfte fram de gamle klassiske cocktailene, sier Golden. Barsjef Marcus Ohlsson i bakgrunnen. Foto: Helge Mikalsen/VG

Rom fra nabolaget til faren

Baren, som blant annet er innredet av møbelsnekker Al Colson og dekorert med malerier av Espen Eiborg – begge kompiser av Golden – har ikke noe spesielt konsept.

– Jeg var en gang på en anerkjent bar og spurte om å få en whisky sour, og fikk da beskjed om at de ikke lagde shaken drinks, bare stirred. Det ble for mye konsept for meg, ler Golden.

I tillegg til å ha fem husets cocktails, har de også long drinks, viner, trappist-øl fra Belgia, «rare ting Johan liker, som pastis» (ifølge Halsos) – og masse karibisk rom. Inkludert en rom Golden lenge drømte om å importere til Norge – før noen andre nordmenn slo han på målstreken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PIÑA COLADA: Ohlsson forteller at deres versjon av cocktailen blant annet serveres i et glass som er sprayet med en blanding av saltvann og maraschino-likør. Foto: Helge Mikalsen/VG
PIÑA COLADA: Ohlsson forteller at deres versjon av cocktailen blant annet serveres i et glass som er sprayet med en blanding av saltvann og maraschino-likør. Foto: Helge Mikalsen/VG

– Faren min bor på Guadeloupe, og hans nærmeste nabo er en sukkerrørsplantasje som leverer til Damoiseau-destilleriet. Jeg har vært der mange ganger, og i ti-femten år har jeg snakket om å importere rom-en de lager. Da vi begynte å tenke på å åpne Saskia tok jeg endelig grep. Men da fikk jeg beskjed av direktøren for import i EU at noen andre nordmenn hadde startet importprosessen to uker tidligere, og at de åtte dager senere skulle ha tasting på Teatro i Oslo.

– Vi følte kanskje at Johan hadde litt mer eierskap til rom-en, fleiper Halsos.

– Litt mer eierskap enn noen som kommer fra utenfor Bodø, ja, sier Golden humoristisk.

Golden bruker likevel nå den karibiske Damoiseau-rom-en i deres egen variant av piña colada.

Misjonen-bareiere

For bare noen uker siden ble det kjent at Misjonen-partner Atle Antonsen også skulle åpne bar – han på Grünerløkka i Thorvald Meyers gate. På spørsmål om hva Golden tenker om det, svarer han kontant og med et glimt i øyet:

– Ja, den har jeg jo tapt. Jeg har snakket om å åpne bar lenge, da han plutselig sa «jeg skal også åpne bar»..! Og så var de ferdig før oss. Men for all del, jeg var der på åpningen.

Han fortsetter:

– Så vennskapet går videre. Vi må bare møtes på nøytral grunn.

Publisert: 27.03.2019 kl. 15:50
Oppdatert: 27.03.2019 kl. 16:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?