Sprø hjemmelagde kjeks med vanilje

29. august 2013Aktuelt
Hjemmelagde vaniljekjeks: Perfekt til en liten daglig dose med søtt og sprøtt for enhver kakemons.
Hjemmelagde vaniljekjeks: Perfekt til en liten daglig dose med søtt og sprøtt for enhver kakemons.
Foto: Foto: Karianne Moe Tørum

Bursdag eller vennetreff? Vaniljekjeks passer til alle anledninger og de er så enkle å lage at alle klarer det.

Ukens matblogger Anne Brith Davidsen (38)Jobber som konditor i mitt eget konditori, og kakebloggerBor på SørumsandFavorittråvaren er sitronNår jeg lager mat så liker jeg å ha barna rundt meg, og høre på musikkBlogg: Villaperlesukker.no Målet med bloggen har alltid vært å spre bakeglede og vise andre hvordan de lett kan lage flotte ting.
Ukens matblogger Anne Brith Davidsen (38)Jobber som konditor i mitt eget konditori, og kakebloggerBor på SørumsandFavorittråvaren er sitronNår jeg lager mat så liker jeg å ha barna rundt meg, og høre på musikkBlogg: Villaperlesukker.no Målet med bloggen har alltid vært å spre bakeglede og vise andre hvordan de lett kan lage flotte ting.
Foto: Foto: Karianne Moe Tørum

- Det beste med vaniljekjeks, eller cookies som mange også kaller dem, er at de kan brukes til nesten alle anledninger, sier ukens matbloggen Anne Brith Davidsen som er kjent fra «Hele Norge baker» på TV3 og som står bak bloggen Villa perlesukker.

- Jeg lager slike kjeks til bursdager, dåp, bryllup og venninnetreff, sier hun. Råvarene er det viktigste og du bør lage dem med ekte vaniljestang og skikkelig smør med god smak. I glasuren er det litt sitron som gjør at smaken balanseres, understreker Anne Brith.

- Det er viktig å la deigen hvile i kjøleskap, sier hun. Du må heller ikke elte og røre den for mye, for glutenbindingene i melet må ikke bli for sterke hvis du vil ha en sprø kjeks.

- Jeg blogger om kaker fordi jeg er en kakemons uten sidestykke, sier Anne Brith. Jeg er helt avhengig av å få en daglig dose av sjokoalde, og er kjempeglad for at jeg kan fylle dagene mine med sukker og søtt nå som jeg åpner mitt eget bakeri.

Kjeksdeig

  • 200 gram smør
  • 200 gram sukker
  • 400 gram mel
  • 1 egg
  • 1 vaniljestang

Miks sukker og smør hvitt. Helst i en mikser med grind. Ha i egget og miks på lav hastighet. Ha til slutt i mel og frø fra en vaniljestang. Når deigen klumper seg er den ferdig. Legg den i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i minst 1 time.

Kjevle ut deigen 5 mm tykk og trykk ut hjerteformer i forskjellige størrelser. Legg kjeksen på et brett og la brettet ligge i fryseren eller i kjøleskapet i 10-15 min før steking. Da holder de sin fine form og flyter ikke ut.

Stek kjeksen på 180 grader i 7-10 minutter. Husk de skal ikke bli brune.

Glasur

  • 2 eggehviter
  • 400 g melis
  • 2 ss sitronsaft

Miks eggehviter, melis og sitronsaft i en mikser til glasuren er glatt og fin. Ta bort 1/4 av glasuren til senere bruk, og del resten av glasuren i 2. Farg den ene delen rosa og den andre delen mintgrønn. Del så hver av disse fargene også i to. Nå har du 5 deler glasur, to rosa, to mintgrønne og en hvit. Ha en del rosa og en del mintgrønn i hver sin sprøytepose med en liten rund tip nummer 2 eller nummer 3.

Sprøyt en kant rundt kjeksen med glasuren. Det er viktig at kanten går rundt hele kjeksen og avsluttes der du startet.

Den siste delen med rosa og mintgrønn glasur skal nå tynnes ut. Bland inn litt vann og fyll kjeksen med denne tynne glasuren. Glasuren vil legge seg pent inntil kantet du sprøytet ut og kjeksen vil få en jevn og fin overflate.

La kjeksen tørke noen timer og bruk den aller siste hvite delen til å sprøyte på pynt med. Lag prikker, sløyfer og andre border.

Publisert: 29.08.2013 kl. 08:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?