Derfor lukter hornsalt så intenst

8. november 2022Aktuelt
BAKEKLASSIKER: For mange forbindes nok hornsalt med julebaksten.
BAKEKLASSIKER: For mange forbindes nok hornsalt med julebaksten.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

En liten boks med mye lukt. En spesiell ingrediens er grunnen til at hornsalt har sin karakteristiske duft.

Hornsalt. Den lille gule plastboksen med den svarte hjorten utenpå. Følelsen av å åpne den og ta et godt drag, er som luktens ekvivalent av å ta på et strømgjerde. Du vet du ikke burde, og at det kommer til å være ubehagelig – men du bare .

Hvorfor lukter egentlig hornsalt så krise-ille?

Kristin I. Rivø er kvalitetskoordinator i Idun Industri, som lager Hornsaltet i de små gule boksene mange nok husker fra besteforeldrenes kjøkkenskap. Hun forteller at hornsalt, som også kalles hjortetakksalt, er kjemisk fremstilt.

– Den er en blanding av ammoniumhydrogenkarbonat og ammoniumkarbonat.

Det ble tidligere laget av hjortehorn, derav navnet.

Lukter som salmiakk

Rivø forteller at hornsaltet spaltes til gassene karbondioksid, ammoniakk og vanndamp når det varmes opp til rundt 60 grader.

– Det er denne gassen som gjør at bakverket hever seg.

Og det er ammoniakken som gjør at hornsaltet lukter så skarpt som det gjør.

– Lukten kan minne om salmiakk, sier Rivø.

Grunnen til at stoffer som ammoniakk gir en stikkende følelse i nesen, er fordi man har smerteførende nerveender i neseslimhinnen som blir irriterte, ifølge Store Norske Leksikon.

Gassene fordamper og forsvinner under steking i ovnen.

– Du kan derimot kjenne lukten av dette i det du tar kakene ut av ovnen. Men det vil ikke gi smak til kakene.

Hornsalt eller natron?

Vi har tidligere skrevet om hvordan du velger det rette hevemiddelet. Da sa konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen at hornsaltet brukes i kaker som blir fullstendig gjennomstekt og tørre.

– For da har du ikke noe rester av det kjemiske stoffet igjen, sa Vatnar Nilsen da.

Rivø i Idun Industri sier at hornsalt passer best til tørre kaker som man ønsker skal være flate og sprø, som for eksempel pepperkaker, sirupsnipper, serinakaker og kjeks.

Andre julekaker som ofte lages med hornsalt er kakemenn, smultringer og selvfølgelig hjortetakk.

LITEN BOKS: Med mye lukt – hornsaltet brukes som hevemiddel til bakst som blir sprø.
LITEN BOKS: Med mye lukt – hornsaltet brukes som hevemiddel til bakst som blir sprø.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Konditor Vatnar Nilsen anbefalte dog å ikke eksperimentere med å bytte fra ett hevemiddel til et annet.

– Det er ikke noe som er så vondt, som når du spiser en kake hvor folk har erstattet bakepulver med natron ... Da smaker det såpe av kaken. Når du skal begynne å trikse og improvisere så må du ha tungen rett i munnen. Det er ikke å anbefale å trikse med hevemiddel. Jeg pleier å si at man kan bytte ut natron med bakepulver, men aldri omvendt.

Publisert: 08.11.2022 kl. 14:26
Oppdatert: 09.11.2022 kl. 13:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?