Tofu-guide: Slik får du tofu til å bli digg

24. april 2023Aktuelt
PLANTEBASERT KOST: Veganergutta har knekt tofu-koden.
PLANTEBASERT KOST: Veganergutta har knekt tofu-koden.
Foto: Anna Rosova
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Hva skal til for å få en den perfekte tofumiddagen? Og kan tofu også brukes i dessert?

De siste årene har det blitt mer populært med tofu i Norge, og flere mestrer nå å lage digg middag med den litt uglesette soyablokken. Hva skal til for å få en god tofumiddag? Kan tofu også brukes i dessert, og er det noe forskjell på konsistens og kvalitet?

– Tofu er så allsidig og kan brukes til alt. Samtidig er det stappet med proteiner, sier Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen.

Sammen driver de instagramkontoen Veganergutta, hvor de prøver å lære sine 25.000 følgere hvordan man kan spise mer bærekraftig. I fjor sommer ga de også ut en kokebok med sine favorittmåltider.

– Vi har begge vært nysgjerrig på hvordan man kan bruke tofu. I perioder har vi ikke fått det til. Men nå har vi løst koden, sier Rorgemoen.

De siste ukene har de innført tofu-tirsdag på Instagram.

– Tofu er den perfekte ingrediensen alle kan bruke – den er ikke bare for veganere. Det kan være en komplett del av måltidene, på lik linje som kjøtt. Man kan sause det til og lage noe fantastisk, smiler Zaw og Flydal Rorgemoen.

Stappfull av næring

– I tillegg til masse proteiner, inneholder det også essensielle aminosyrer, sier Zaw.

Norsk helseinformatikks nettsider kan vi lese at tofu blant annet inneholder kalsium, mangan, jern og vitamin A. I bunn og grunn er tofu koagulert soyamelk, som igjen kommer fra soyabønner.

Ifølge NHI.no er det meste av fettet av den sunne typen. Fordi tofu inneholder en mengde proteiner, er det et godt alternativ til kjøtt.

– I Norge blir tofu fremstilt som en erstatning for kjøttet. Det trenger det ikke å være. I Asia ses tofu som all annen mat, sier Zaw, som har familie fra Burma.

Zaw og Flydal Rorgemoen forteller at de begge var oppvokst med kjøtt, men at de for tre-fire år siden bestemte seg for å spise plantebasert.

– Å lage god tofu har vært en læringsprosess. Det er som å lage en kjøttrett: Man må tilberede det med saus og krydder for å få det til å smake bra, sier Flydal Rorgemoen.

Ulike typer tofu

Det finnes flere typer tofu, men fast tofu og silketofu er det mest vanlige, forteller Veganergutta.

– Den faste er hardere, nærmere kjøtt. Mens silketofu er litt mer geléaktig, forteller de.

De antar at den faste er mest vanlig å bruke til middag i Norge.

– Den faste tofuen kan du pannesteke eller ovnsbake.

– En teknikk mange ikke kjenner til er at den kan rives opp med rivjern. Da blir den litt som en kjøttdeig.

Den finnes også røkt tofu.

– Det kan man få på større matbutikker som Meny, Rema og Coop. Det er vanlig fast tofu, men med en røkt aroma når den stekes.

TOFU-EXPLOSION: Veganergutta mener denne er både enkel og smakfull.
TOFU-EXPLOSION: Veganergutta mener denne er både enkel og smakfull.
Foto: Veganergutta

Steker alltid tofu i ovnen

Veganergutta forteller at de liker best å ovnsbake fast tofu.

– Når det stekes i panne er vår erfaring at den klistrer seg litt, men når den ovnsbakes blir den crispy av seg selv.

Skjær tofuen i skiver og marinerer den med krydder eller en saus du liker.

– Man trenger ikke gjøre mer enn å dynke den i saus, ler han.

Veganergutta har selv laget noe de kaller «Tofu Explosion»:

Smuldre opp 500 gram fast tofu i mindre biter. Blande det så i to spiseskjeer nøytral matolje. Videre blander du inn fire spiseskjeer maisstivelse. Legg tofuen utover et stekebrett og sett i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter, forteller Zaw.

– Da får den skikkelig sprø overflate.

Når tofu er ferdigstekt, må den marineres.

I oppskriften Tofu Explosion bruker Veganergutta soyasaus, sriracha, riseddik og hoisinsaus blandet med korianderpulver, paprikapulver, chiliflak litt hvetemel og vann.

I tillegg steker de rødløk, hvitløk og paprika i pannen, som til slutt blandes med marinaden. Videre tilsetter man den ferdigstekte tofuen.

– Her har vi fått tilbakemelding fra folk som aldri har likt tofu at de blir frelst.

Gutta har også noen tips til hvordan man kan gjøre fredagstacoen plantebasert: De rasper tofu med et rivjern og gjør nesten samme prosedyre som over.

Til slutt er det bare å rulle en tacolefse med dine favorittingredienser.

Silketofu til suppe og dessert

Veganergutta har også noen råd til silketofu.

– Silketofuen er mykere og creamy. Den kan man for eksempel bruke som eggerstatning i pannekaker, sier Zaw.

De foreslår å bruke den også i supper og gryteretter.

– I supper og gryter er det digg å kutte silketofu i terninger. Smakene fra kraften vil da trekke inn i tofuen.

– Den passer også til dessert! Fordi den har veldig kremete tekstur, kan den for eksempel brukes i sjokolademousse eller pudding, sier Flydal Rorgemoen.

Da kan tofuen blendes i en foodprocessor sammen med smeltet sjokolade.

– Den er også nøytral i smaken, så man kan fint tilsette i vaniljeekstrakt og sjokolade slik at det virkelig smaker dessert.

Er det kvalitetsforskjell på tofu?

Gutta anbefaler å kjøpe fersk tofu.

– Det vil si at tofu-blokken er pakket i plastembalasje sammen med litt vann, så den holder seg fersk. Man finner den i kjøledisken.

– Skal man presse ut vannet av tofuen?

– Ja, da kan den få litt diggere tekstur. Vi pleier å gjøre det når vi har ekstra tid. Vi må innrømme at vi liker å gjøre ting kjapt i hverdagen.

Zaw har et siste råd.

– En teknikk er å koke tofu i saltvann. Da dras faktisk litt av vesken ut av tofuen og den absorberer smakene bedre i marinaden.

Ble du inspirert? Sjekk gjerne ut flere av våre tofu-oppskrifter:

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert: 24.04.2023 kl. 15:35
Oppdatert: 26.04.2023 kl. 09:22


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?