Til hovedinnhold

Min Matdrøm: Heidi Bjerkan

3. februar 2023Aktuelt
STJERNEKOKK: Heidi Bjerkan står bak restauranter som Credo og Jossa i Trondheim.
STJERNEKOKK: Heidi Bjerkan står bak restauranter som Credo og Jossa i Trondheim.
Foto: Geir Mogen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

I fjor fikk hun nok en Michelin-utmerkelse, i år gleder Heidi Bjerkan til både nye smaker og kokkekunster.

I denne spalten snakker vi med kokker og kjente folk som er glad i mat, om matopplevelser og hva og hvor de gleder seg til å spise og lage i det nye året. Vi har snakket med kokk og Farmen kjendis-aktuelle Trond Moi og matblogger Aicha Bouhlou.

Kokk Heidi Bjerkan driver restauranten Credo i Trondheim, samt flere søster-restauranter. I fjor fikk Credo, som har Michelin-stjerne og «Green Star», en ny Michelin-utmerkelse for service.

Hvilket matminne, eller måltid, fra i fjor vil du gjenskape i 2023?

– Å lage mat sammen med barna på Geitmyra Credo matkultursenter for barn, og å dele matglede og nysgjerrighet sammen med de – det er noe jeg ønsker å fortsette med både i 2023 og i lang tid fremover.

Pep-talk på kjøkkenet på Credo.
Pep-talk på kjøkkenet på Credo.
Foto: Amanda Vannebo

Hvor gleder du deg til å spise?

– I påsken skal jeg reise til Færøyene, og jeg håper – som alltid når jeg besøker nye steder – at jeg skal få oppleve tradisjonsrik mat hjemme hos noen lokale. Jeg gleder meg alltid til nye smaker og å lære noe nytt.

Noen nyåpninger eller steder du ikke har spist på før, du gleder deg til?

– Det er utfordrende å få testet nye steder når en selv jobber i restaurant med de samme åpningstidene. Derfor er det veldig mange kule og gode steder jeg ennå ikke har fått prøvd. Her i Norge vil jeg gjerne ta turen til Til Elise og Kvitnes Gård, for å nevne noen.

Hva har du dilla på å lage nå?

– Torskerogn, en favoritt-sesongråvare en aldri kan få nok av.

Hvilke nye retter vil du prøve å lage i år?

– På Jossa mat og drikke ønsker vi å fokusere enda mer på norsk husmannskost. Vi ønsker å formidle de gode tradisjonsrike rettene vi har, og få med folk fra regionen som er god på dette – både for å engasjere og inspirere gjestene våre og vi som jobber her.

Noe nytt du vil lære deg eller gjøre mer av på kjøkkenet?

– Det er utrolig mange bra folk å lære av. Jeg er veldig nysgjerrig av natur og ønsker alltid å lære og prøve noe nytt. Det blir spennende å se hva som kommer ut av turen til Færøyene, for eksempel.

Sjømat på Credo.
Sjømat på Credo.
Foto: Geir Mogen

Hvilke matvare vil du bruke mer? Eller noe du vil spise mer av?

– Sild og potet, rett og slett! Det er søren meg helt magisk godt.

Hvilke mat/drikke-trender/tendenser tror du på for året?

– Håper at vi vil bry oss litt mer om tradisjonsmat, sånn at vi kan holde liv i viktig kunnskap og produsere mat på en ordentlig måte. Håper enda flere fokuserer mer på det store bildet og de store sammenhengene, så vi tar vare på oss selv gjennom måten vi behandler både dyr, mennesker, naturen og jorden vår på.

Hvordan ser et perfekt måltid med gjester ut i 2023, for deg?

– Uansett tid på døgnet så er et perfekt måltid for meg avslappet og laidback, der vi har lang tid til både spising og samtale ved bordet.

Foto: Geir Mogen

Hvordan vil du skape gode matminner i året som kommer?

– Det viktigste for meg er å fortsette med fokuset på det vi allerede holder på med – et ønske om, og et forsøk på, å drive så bærekraftig som mulig, med tette samarbeid med lokale produsenter som gir oss de aller beste råvarene. Ønsker også å få hodet litt mer over vannet etter noen utfordrende år.

– Jeg gleder meg til å treffe mange lærelystne barn på Geitmyra Credo, og se undring og mestring på nært hold – og å glede oss over skaping og formidling på Credo, Jossa, Edoramen og VIPPA.

Publisert: 03.02.2023 kl. 13:10
Oppdatert: 03.02.2023 kl. 13:27


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?