Til hovedinnhold

Derfor er Zalto-glass «umulige» å få tak i

24. mai 2022Aktuelt
HÅNDLAGDE: Vinglassene fra Østerrike blir av mange ansett som verdens beste.
HÅNDLAGDE: Vinglassene fra Østerrike blir av mange ansett som verdens beste.
Foto: Zalto

VGs vinanmelder ble «slått i bakken» av de anerkjente vinglassene. Men nå er de så populære og vanskelige å få tak i, at en Oslo-butikk har måttet slutte med ventelister.

Hvis du interesserer deg for mat og vin, er det stor sannsynlighet for at du har fått med deg de hyperlette og syltynne vinglassene fra Zalto.

Glassene, som ofte er å finne på finere restauranter, er munnblåste og høyst eksklusive: Ett burgund-glass koster mellom 500–600 kroner. Men den siste tiden har det vært nærmest umulig å få tak i de eksklusive it-glassene.

– På en generell basis er det vanskelig for produsenter av håndlagde glass å tilpasse seg fort. Du kan ikke skru opp produksjonen på en maskin, for det finnes ingen maskin. Du må finne glassblåsere.

LANG TID: Det tar flere år å bli flink nok til å kunne lage enkelte deler av Zalto-glassene.
LANG TID: Det tar flere år å bli flink nok til å kunne lage enkelte deler av Zalto-glassene.
Foto: Zalto

Christoph Hinterleitner er daglig leder i Zalto. Han forteller at produksjonen nå er på sitt høyeste nivå siden pandemien startet, men at flere privatpersoner nå vil ha glassene. I tillegg ble produksjonen påvirket av en seksukers lockdown, og rigide karanteneregler.

– Hvis en i teamet hadde en nærkontakt i familien, så måtte et helt team bli hjemme. Så i to år hadde vi aldri full produksjon - samtidig som etterspørselen var større.

I tillegg merket de at flere restaurantkunder bestilte dobbelt så mange glass, fordi de merket at det tok lenger tid å få sin faste leveranse.

– Det gjorde det krevende.

Måtte stoppe bestillingene

Maria Nordskog er butikksjef på Backe i Grensen, som er den eneste forhandleren av Zalto-glass i Oslo - og de første som fikk inn Zalto i Norge.

Hun forteller at pågangen har vært enorm.

– Zalto har slitt med å levere helt siden i fjor vår, så vi startet med å ta bestillinger til kunder som ville vente, men til slutt måtte vi stoppe bestillingene siden det ble for omfattende.

BUTIKKSJEF: Maria Nordskog med Burgund-glasset til Zalto. Hun synes Riedel er et fint alternativ.
BUTIKKSJEF: Maria Nordskog med Burgund-glasset til Zalto. Hun synes Riedel er et fint alternativ.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Til tross for dette har de fortsatt lange ventelister på det mest populære glasset, Burgund. Hun sier det er snakk om over hundre glass.

– Vi ser jo at det finnes andre butikker i landet som tar betalt selv om de ikke har varen, noe vi synes er vanskelig å gjøre siden vi ikke vet når glassene faktisk kommer. Men vi håper at det vil gå seg til i løpet av sommeren og høsten.

Trøst i god mat og vin

En annen utfordring er at Zalto prioriterer restaurantbransjen, ifølge Nordskog.

– Restaurantene har vært med på å bygge opp merkevaren, så de går foran privatkunder. Og det er jo forståelig at de er redde for å miste posisjonen sin.

– Har Zalto-glassene har blitt mer populære de siste årene?

– Ja, vi har merket en veldig stor økning fra år til år, og spesielt under pandemien. Særlig i påsken 2020 merket vi at folk snakket mye om den gode vinen de skulle drikke, og da ville de ha bra glass. Det virket litt som at folk brukte god mat og vin som trøst i en vanskelig periode.

Hun fortsetter:

– Det er tydelig at vin har blitt en veldig stor interesse hos mange, sier Nordskog, som ikke vil gå ut med tall over hvor mye de selger i løpet av et gjennomsnittsår.

Lang opplæringstid

Hinterleitner i Zalto kan ikke si hvor mange som er på venteliste, men påpeker at mange kunder kanskje etterspør i flere butikker - og at det dermed virker som at flere ønsker glassene enn det som faktisk stemmer.

De hadde opprinnelig et stort lager med glass for å møte et eventuelt svingende marked, men på grunn av lockdownen ble dette lageret tømt.

– Men vi er optimistiske. Vi ser nå at vi i år kommer til å lage like mange glass som før pandemien, og vi er optimistiske om å øke produksjonen år for år.

Han forteller at det krever et team på åtte personer for å lage ett glass, og at det totalt sett - med avkjølingstid - tar 20 timer å produsere ett glass. Det manuelle arbeidet per glass er cirka 20 minutter.

– Hvor lang tid tar det å bli en glassblåser hos Zalto?

– Det kommer an på. Men vanligvis starter man med å samle riktig mengde glass i ovnen, og etter tre-fire år kan du kanskje prøve deg på stetten eller fotplaten. Men noen blir aldri en mesterblåser som lager stetten.

KOMPLISERT: Å lage stetten og fotplaten er det mest krevende.
KOMPLISERT: Å lage stetten og fotplaten er det mest krevende.
Foto: Zalto

Ble slått i bakken

– Alle spør meg om Zalto-glassene siden de er umulige å få tak i, sier Sara Døscher, VGs nye vinekspert.

– Jeg tenker at hypen får seg en skikkelig oppdrift av at de nærmest ikke finnes på markedet akkurat nå. Og når mange da får lyst på glassene, blir det ubalanse i etterspørsel og tilbud.

– Men er faktisk Zalto-glassene verdt hypen?

– Jeg er jo «vin til folket-Sara», og mener at folk ikke behøver en haug forskjellige glass til forskjellige viner. Men Zalto-glassene er ikke bare fantastiske å drikke av og se på, de blir faktisk ansett som verdens beste glass, sier hun og viser til en undersøkelse i Vinbladet.

Hun husker fortsatt første gang hun drakk av et Zalto-glass, og hvordan hun fikk en helt annen opplevelse av vinen - at glasset ble «som en budbringer» for vinen.

– Jeg ble helt slått i bakken!

EKSPERT: Sara Døscher er en stor fan av Zalto-glassene, spesielt universal-glasset deres - som hun holder her.
EKSPERT: Sara Døscher er en stor fan av Zalto-glassene, spesielt universal-glasset deres - som hun holder her.
Foto: Yan Sun/VG

Døscher, som sverger til universalglasset deres, understreker dog at det ikke betyr at alle vil like de syltynne glassene.

– Faren min kan ikke fordra dem. Han er livredd for å knuse dem, og føler at de skal falle fra hverandre bare han tar de til leppa.

Men det behøver han ikke å være redd for, ifølge vineksperten.

– Selv om de er syltynne, er de veldig elastiske. Så jeg putter alle mine Zalto-glass i oppvaskmaskinen, og ingen har noensinne knust. Jeg har til og med mistet et glass ned på gulvet - riktignok på et teppe - og det knuste allikevel ikke, sier Døscher.

Selv har hun tolv Zalto-glass, som hun har samlet opp gjennom en årrekke.

– Men de er altfor dyre. Et vinglass kan ikke koste over 500 kroner. På den andre siden kan det billige bli dyrt: IKEA-glass knuser ofte, mens Zalto-glass knuser ikke like lett som tynnheten tilsier.

– Kan du anbefale et alternativ til de som ønsker seg Zalto-glass, men nå ikke får tak i det?

– Nei, etter å ha opplevd Zalto-glass, vil alt annet bli utroskap, ler hun.

– Hvis alle glassene mine hadde knust, ville jeg kanskje ha kjøpt en haug IKEA-glass, og ventet på Zalto. Alternativt ville jeg kanskje ha kjøpt universalglasset til Jancis Robinson.

Publisert: 24.05.2022 kl. 06:00


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?