Slik unngår du at bananene blir brune

20. mars 2019Aktuelt
OPPBEVARING: Unngå at bananene blir brune ved å følge disse rådene. Foto: Mattis Sandblad
OPPBEVARING: Unngå at bananene blir brune ved å følge disse rådene. Foto: Mattis Sandblad
Melina Pambou Sundfør
Melina Pambou Sundfør

Har du opplevd at de nyinnkjøpte bananene ofte blir brune før du i det hele tatt har vurdert å spise dem? Her er noen tips om hvordan du unngår nettopp det.

Å kaste for mye mat er dumt for både lommeboken og miljøet. For å unngå det kan man gjerne si at det beste tipset er å ikke kjøpe mer enn du trenger.

Men det er kanskje enklere sagt enn gjort, og det hender nok selv den beste at en banan eller to for mye blir med i handlekurven. Da kan det være lurt å vite hva du skal gjøre for å bevare disse så god og gule som mulig, lengst mulig.

Godt har snakket med to eksperter, matfaglig rådgiver hos opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen, og kommunikasjonsjef hos Bama, Hanna Linnert, om hva du helst bør gjøre for å unngå brune bananer og unødvendig matsvinn.

Temperatur og plassering

Gulbrandsens beste tips er å oppbevare bananen i riktig temperatur.

– Det er lurt med en temperatur på rundt 15 grader, altså litt kaldere enn stuen og litt varmere enn kjøleskapet. Men om man ikke har en temperatursone på 12-15 grader i kjøleskapet eller kjølerommet, funker det godt med et spisskammers eller et mørkt skap, kjeller eller bod, sier hun.

Kommunikasjonsjefen hos Bama nevner også temperaturen som en viktig huskeregel.

– Bananer må ikke legges i kjøleskap, da blir de grå i skallet. De trives best i 12 grader, men kan holde seg godt på kjøkkenbenken to – tre dager, forteller Linnert.

I tillegg bør man tenke på hvilke andre ting man plasserer bananene med.

– Man bør ikke oppbevare modne bananer i et fruktfat med epler og pærer over lang tid. Det er fordi disse fruktene skiller ut en gass som heter Etylen, et stoff man bruker når man skal modne bananer. Men om du for eksempel har kjøpt umodne og litt grønne bananer og ønsker å sette i gang en aldringsprosess, så har de ikke vondt av å ligge i det fruktfatet litt, forklarer Gulbrandsen.

En frukt uten sidestykke

Men om tiden har løpt fra deg og den brune fargen har ankommet, betyr ikke det nødvendigvis at bananen nå er ubrukelig, tvert imot.

– Om bananen er blitt brun så er det mye gøy man kan bruke den til i stedet for å kaste den. Mange velger å bruke bananen som søtningsmiddel i bakst i stedet for raffinert sukker. Prøv den som pålegg, i middags- og fruktsalater, i kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter, forteller Gulbrandsen.

For å unngå å glemme bananene du har kjøpt, kan du gjøre det til vane å alltid ha en banan i vesken eller sekken.

– Banan er en frukt uten sidestykke. Den er et suverent mellommåltid og noe av det smarteste du kan ha i vesken. Bananen inneholder mye næring og karbohydrater, og er meget egnet for å gi en energitilskudd, forklarer hun.

Derfor bør du spise banan

Kommunikasjonsjefen i Bama nevner flere gode grunner til at du bør kjøpe med deg bananer hjem fra butikken.

– Det er en god kaliumkilde, det er blodtrykkdempende og det er i tillegg bra for fordøyelsen.

Og skal vi tro Linnert funker også bananen bra som et sovemiddel.

– Bananer inneholder både kopper og magnesium, mineraler som kan gi deg bedre søvn. En banan før sengetid kan motvirke søvnvansker, forklarer hun.

Fire huskeregler for å unngå brune bananer:

1. Oppbevar dem separat fra andre frukter

2. Ha dem helst i et mørkt skap

3. Husk på riktig temperatur, mellom 12 og 15 grader

4. Ikke kjøp mer enn du trenger

Melontabben som kan gjøre deg syk

Publisert: 20.03.2019 kl. 14:04
Oppdatert: 30.07.2019 kl. 08:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?