Til hovedinnhold

Vil ha bort vin-sjenanse

16. oktober 2020Aktuelt
IKKE VÆR FLAU: Sara Døscher mener det ikke finnes noen dumme spørsmål om vin. Spør i vei, er hennes oppfordring.
IKKE VÆR FLAU: Sara Døscher mener det ikke finnes noen dumme spørsmål om vin. Spør i vei, er hennes oppfordring.
Foto: Line Dammen

For sommelier Sara Døscher (38) har det blitt et «mission» at nordmenn skal tørre å stille dumme spørsmål om vin.

– Det kunne blitt de 5000 mest stilte spørsmålene, men så landet vi på 101. Et sted måtte vi sette en strek, sier Sara Døscher og ler.

Døscher er sommelier og har jobbet med mat og vin i 20 år. Men det var etter en treårsperiode som kundeveileder i Vinmonopolet at det første frøet til ideen om hennes nye bok «De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem, og en drøss med smarte tips» ble sådd.

– Det kunne være over hundre kunder på tråden i løpet av en dag, med alle mulige spørsmål. Alt fra bestemor i Alta som ville ha tips til kartongvin, til en businessmann i Oslo med spørsmål om lagring. Og alt midt i mellom.

Men en dag kom det et spørsmål som skilte seg ut.

– Det var en fyr som hadde skutt noe fugl i hagen, sa han. Og så ville han ha vintips til kråke, forteller Døscher og fortsetter:

– Jeg holdt jo på å falle av stolen, men han var helt alvorlig. Etter litt iherdig googling kom jeg jo frem til at det er en delikatesse, så jeg tipset i vei. Men det var etter denne telefonen at det gikk opp for meg hvor herlig dette spennet i spørsmålene rundt vin var!

Må bry oss mindre

Av en eller annen grunn har det å snakke om vin blitt et tema hvor mange er redd for å trå feil. Det har vinkelneren registrert. Om det er mellom pol-hyllene eller i samtale med kelneren på restaurant.

– Det er mitt mission: å formidle vin på en slik måte at vi får bort den sjenansen. Vin er jo et av de mest jordnære produktene som finnes - hvordan ble det snobbete? Jeg tror noe kan ligge i at vi ikke kommer fra et vinproduserende land, så det å drikke vin er forbundet med høytid, penger - og kanskje derfor ikke helt et allemannseie, sier hun og er tydelig engasjert.

– Jeg syns vi må bry oss mye mindre om hvordan vi høres ut. Spør, ikke vær redd! Vær tydelig på hva du liker, sammenlikn med noe du har prøvd før. Og fortell gjerne hvilket budsjett du har. Da fremstår du mye tryggere som kunde. Og - du slipper en kostbar og unødvendig overraskelse når regningen kommer.

SLUKEBOK: Døscher har skrevet boken, som trolig gir deg svaret på veldig mye av det du lurer på om vin.
SLUKEBOK: Døscher har skrevet boken, som trolig gir deg svaret på veldig mye av det du lurer på om vin.

Så folk forstår

Døscher håper at vin-sjenansen allerede er i ferd med å bli litt borte.

– Bare se på hvordan vi snakker om mat, det er ikke så mange som er redd for å si noe feil i ferskvaredisken, er det? Vinens verden er et så magisk univers og det ønsker jeg at så mange som mulig skal få ta del i! Vin til folket, sier hun og ler.

Nettopp det har også vært et mål med boken, med den ganske lange tittelen. Ifølge henne selv «en lur måte å formidle vin på som folk forstår».

Boken har blitt noe så uvanlig som en pageturner om vin.

– Det skal være kort og overskuelig. Målet er at har du lest et spørsmål, så blar du kanskje videre til det neste, og så det neste. Og før du vet ordet av det, så har du lært deg masse om vin, uten at du har tenkt over det.

Hva liker jeg?

Hva spør folk aller mest om da?

– Vintips til mat, ofte veldig konkrete og spesifikke spørsmål av typen vi skal ha fårikål eller tapas, hva bør vi drikke til? Nordmenn har blitt veldig flinke til og opptatt av å spise sesongens råvarer. Og den opplevelsen blir ekstra fin, om man velger riktig vin til.

– Vi som jobber med dette tester og prøver ut nye kombinasjoner hele tiden. Det å dele det med andre igjen; det føles nesten som en plikt for meg.

Noe av det mest utfordrende folk spør om er knyttet til smak.

– Hva liker jeg, hva synes jeg er godt, er jo noe veldig individuelt. Men da finnes det heldigvis noen motspørsmål man kan stille - eller du kan stille deg selv. Velger du brie eller gorgonzola, sorte eller grønne oliven? Det sier noe om smakspreferansene dine, og da er det lettere å finne frem til den gode opplevelsen. Og det er jo absolutt noe av det gøyeste å finne ut av.

Miljøvennlig valg

Miljøvennlige valg er også et tema i tiden, som mange lurer på, også når det kommer til vin, forteller hun.

– Det handler om hvor langt vinen har reist, og hvor tung emballasjen er. Tenk på at du ikke alltid trenger å velge den tyngste glassflasken, men velg det til de spesielle anledningene, og heller ta noen lettvektere innimellom. Det finnes mye bra emballasje nå som man kan variere med, for eksempel PET-flasker, pouch, tetrapak og bag in box er mer miljøvennlig enn glass.

Holdbarhet og pris

Og, det evige spørsmålet, hvor lenge holder vinen seg etter den er åpnet.

– Det viktigste er å alltid ha vinen i kjøleskapet etter at den er åpnet, både rødt og hvitt. Og så kan det faktisk lønne seg å investere i en vakuumpumpe, som lager vakuum i flasken. De behøver ikke å være dyre. Jo mer luft vinen får, jo fortere blir vinen brutt ned. Det som skjer er at vinen taper sjarmen sin, men blir ikke farlig. Alternativt kan du helle den over i en mindre beholder. En bib bør holde seg god noen uker i kjøleskapet, der blir det vakuum i posen.

Vi klarer ikke å dy oss, og må stille noen spørsmål selv.

– Hva er egentlig en dyr vin?

– 350 kroner for en flaske vin synes jeg er mye. Koster en vin over 200 kroner, tenker jeg meg ofte om en ekstra gang før jeg kjøper, om det virkelig er verdt det. For jeg vet at det finnes så mange gode kjøp mellom 150 og 200 kroner. Mellom 100 og 200 kroner finnes det mye dårlig vin, så jeg brenner ekstra mye for å jakte på og formidle de kuppene som finnes i denne prisklassen.

Trendperler

Hva er denne greia med pet nat, som mange snakker om nå?

– Pet nat-vinene ligger i kategorien «perlende vin». Dette er egentlig ikke noe nytt, men vinene har fått et oppsving de siste årene, kanskje fordi de er en del av naturvinbølgen, men også fordi de speiler den tydelige trenden med «lyst, lett og friskt».

Og, er du blant dem som fortsatt lurer på hva det betyr at vinen er korka:

– Det betyr ikke at man har fått korkrester i vinen, men at det har vært en feil med korken. Du vil kjenne det på lukten med en gang, det vil lukte mugg eller kjeller, og da er det helt ok å få den byttet, sier hun.

Publisert: 16.10.2020 kl. 12:38
Oppdatert: 26.10.2020 kl. 11:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?