Slik gjør du fredagstacoen litt billigere

FOLKEFAVORITT: Vi er ikke villige til å legge den folkekjære favoritten på hyllen, bare fordi matvarene har blitt dyrere. Da finner vi andre løsninger.
FOLKEFAVORITT: Vi er ikke villige til å legge den folkekjære favoritten på hyllen, bare fordi matvarene har blitt dyrere. Da finner vi andre løsninger.
Foto: Sara Johannessen Meek / VG
Ingeborg Christensen Breivik

En rekke kjøtt-, fisk- og grønnsakvarer har blitt dyrere. Men du trenger ikke å gi opp fredagstacoen av den grunn.

Vi kjenner alle på det: Det meste later til å bare bli dyrere. En tur på butikken røper at du ikke slipper unna uten å bruke noen hundrelapper på fredagstacoen, med mindre du har mange av varene liggende hjemme, eller er en av dem som henter maten din i nærbutikkenes søppelkasser.

Men vi i Godt er glad i taco og vil ikke at du som leser skal ofre den høyt elskede retten nå som helgen ringes inn. Vi har derfor hentet inn to matglade sjeler som deler sine beste tips til hvordan man kan knipe inn på kostnadene, uten å måtte ofre den gode smaken.

Matblogger Kristoffer Tvilde pleide å holde matbudsjettet i sjakk ved hjelp av dumpster diving, men etter at han ble småbarnspappa, gikk han over til litt enklere måter å spare penger på. Og de deler han med over 100 000 følgere på Instagram og TikTok.

– Det å lete i søppelkasser etter klokken 23 som småbarnsfar er ikke helt aktuelt, så nå går det mer i datovarehandel, og å planlegge måltidene og handelen ordentlig, sier han med en latter.

SPARSOMMELIG: Kristoffer Tvilde lever av å hjelpe andre med å spare penger på matbudsjettet. Bildet er tatt for utgivelsen hans «Sparekokeboka».
SPARSOMMELIG: Kristoffer Tvilde lever av å hjelpe andre med å spare penger på matbudsjettet. Bildet er tatt for utgivelsen hans «Sparekokeboka».
Foto: Ida Bjørvik

Og når det gjelder fredagstacoen, så står den like sterkt i Tvildes hjem, som den gjør i de fleste andre nordmenns hjem:

– I min familie er vi «taco-frelst». Vi spiser taco stort sett hver fredag, forteller han.

Men for å slippe å punge ut med 70 kroner bare på kjøttdeigen, hver fredag, så pleier Tvilde å spare halve kjøttdeigen til neste tacofredag, og erstatte kjøttet med svarte bønner eller linser, som per dags dato ikke koster mer enn 15 kroner, nesten uansett hvor man går.

– Men pleier dette sparetrikset å funke for kresne barn ... eller voksne?

– Det er noe vi implementerer i middagene til jentene våre, og det som er positivt, er at dersom man ikke sier noe, så klager de ikke! Det er vel bare en tilvenningssak, men jeg synes faktisk tacokjøttet blir bedre om man blander inn svarte bønner, forteller han.

Også matinfluenser Emilie Nereng har i det siste delt en rekke tips på Instagram til hvordan man kan holde matkostnadene nede i en ellers økonomisk vanskelig periode.

– Favoritt-tacoen er kanskje en variant der jeg lager «pulled chicken» ved å steke kyllingfilet og rive kjøttet til strimler med to gafler, blander inn tacokrydder og en boks bønner for å få mer volum, og kombinerer dette med både guacamole, pico de gallo, tacosaus, mango, grønnsaker, sriracha og rømme, sier hun.

FORBILDE: Emilie Nereng har en følgerskare på flere hundretusen. Under årets Vixen Awards mottok hun «hedersprisen».
FORBILDE: Emilie Nereng har en følgerskare på flere hundretusen. Under årets Vixen Awards mottok hun «hedersprisen».
Foto: Sara Johannessen

– Det er faktisk ganske sjelden jeg lager taco med vanlig kjøttdeig av storfe – både på grunn av prisen, men også for å redusere på inntaket av rødt kjøtt. Noe av det billigste man kan gjøre er å erstatte kjøttdeigen med 2 pakker kidneybønner – dette vil etterlate et langt lavere avtrykk på både klimaet og lommeboken og smaker fortsatt veldig godt! En boks kidneybønner koster rundt ti kroner. Det er verdt å merke seg.

TACOBOWL: Emilie Nerengs favorittaco består av «pulled chicken» kombinert med kikerter. Hun gjorde tacolefsen om til en spiselig skål ved å steke den i ovnen, formet over en skål i noen minutter; dette er perfekt å gjøre dersom tacolefsen er for tørr til å spises som den er.
TACOBOWL: Emilie Nerengs favorittaco består av «pulled chicken» kombinert med kikerter. Hun gjorde tacolefsen om til en spiselig skål ved å steke den i ovnen, formet over en skål i noen minutter; dette er perfekt å gjøre dersom tacolefsen er for tørr til å spises som den er.
Foto: Sara Johannessen

Dersom man ønsker å kutte ut kjøttet helt, men likevel savner noe som kan minne om det i smak eller konsistens, så finnes det en rekke billigere alternativer:

  • SOPP: Finhakket sopp stekt i tacokrydder er en av Kristoffer Tvildes favoritt-kjøtterstatninger – og billig er det òg. Sparekongen mener at det som gir best smak er østers- eller portobellosopp, men at akkurat til taco, så funker det å bruke «de små, kjipe, billige sjampinjongene»
  • FIRM TOFU: Nereng tipser om å smuldre opp firm tofu og steke det i tacokrydder. Lar du tofuen marinere i tacosausen, vil det gi masse god smak, til en ellers ganske smakløs vare. Det største utvalget av tofu finner du i asiatiske matbutikker, her pleier det ofte å være billigere enn i dagligvarebutikkene, også.
  • JACKFRUIT: Jackfruit er et svært populært kjøttsubstitutt om dagen, grunnet dens pulled pork-lignende tekstur. En boks med 400 gram hermetisert jackfruit koster rundt 30 kroner.
  • SOYAFARSE: En av de billigste og beste kjøtterstatningene (spør du meg), er soyafarser. Det finnes et stort utvalg av dette i butikkene allerede, men tar du turen innom en grønnsaks- eller asiatisk handel, så finner du nok tørket soyafarse uten noe tilsatt. Denne varen smaker «ingenting» i seg selv, men den tar lett til seg smaker, og har konsistensen til kjøttdeig.
  • SØTPOTET: Et svært billig og populært alternativ å ha i tacoen, er faktisk søtpoteter. Den myke og kremete konsistensen gjør seg godt sammen med de andre ingrediensene.
BØNNETACO: Lefser og skjell kan også droppes og erstattes med nachochips inntil en deilig tacosalat. Alle matbildene er tatt for Emilie Nerengs kokebok «Sunnere livsstil».
BØNNETACO: Lefser og skjell kan også droppes og erstattes med nachochips inntil en deilig tacosalat. Alle matbildene er tatt for Emilie Nerengs kokebok «Sunnere livsstil».
Foto: Sara Johannessen

1. Lag en restemiddag i uken, om det så blir et ostesmørbrød, så får det bli det. Bruk det du har tilgjengelig, så for du spart en tusenlapp i måneden.

2. Prøv å spise en vegetarrett i uken. Bønner og linser er mye billigere enn kjøtt, og da slipper du unna med en tusenlapp der og. spart inn mer enn prisøkningen har vært.

3. Planlegg og ha kontroll på hva du har tilgjengelig, før du går på butikken. Prioriter etter holdbarhet, og start med kjøleskapet.

Inspirert? Hva med å sjekke ut alle våre beste taco-oppskrifter?

Vil du lese mer om god mat og bli inspirert til å prøve nye oppskrifter? Det nyeste Godt-magasinet er i salg i dagligvarebutikker nå – eller i vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?