Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Airfryer-forfatterens beste tips: – Kan brukes til nesten alt

MIDDAGENS BESTE VENN: Hva gjør seg vel bedre en sprøtt og saftig hvitløksbrød til middagen? Få oppskriften lenger nede i saken.
MIDDAGENS BESTE VENN: Hva gjør seg vel bedre en sprøtt og saftig hvitløksbrød til middagen? Få oppskriften lenger nede i saken.
Foto: Stian Broch
Ingeborg Christensen Breivik

Airfryeren har tatt det norske folk med storm. Men visste du at du kan lage eggerøre eller steke brød i kjøkkenmaskinen?

Da tidligere Masterchef-deltager og matekspert for Nettavisen Simen Vatne først testet ut airfryer, tenkte han at det var et helt unyttig redskap som ville gå av moten omtrent like fort som det ble populært.

Når har han skrevet en kokebok med bare airfryer-oppskrifter, og bruker selv airfryer til, tja ... alt!

En airfryer er på sett og vis en svært kompakt varmluftsovn som lar deg frityrsteke mat med lite eller ingen olje. Det er altså et sunnere og enklere alternativ for å lage crispy mat, enn å finne fram en kjele full av frityrolje.

Sunt, enkelt og godt? Ja, da er det kanskje ikke så rart at kjøkkenmaskinen raskt ble klassens mest populære.

– Ideen til kokeboken fikk jeg egentlig på denne tiden i fjor, jeg startet da på et bokprosjekt. Men så ble det bare ikke noe av. Men i desember så tenkte jeg at om kokeboken skulle bli noe, så måtte det skje nå snart, før all spenningen rundt airfryer er forbi, forteller matinfluenseren om prosessen.

AIRFRYER-FRELST: Det tok ikke lang tid før Simen Vatne ble bitt av airfryer-basillen.
AIRFRYER-FRELST: Det tok ikke lang tid før Simen Vatne ble bitt av airfryer-basillen.
Foto: Stian Broch

4. januar tok han kontakt med et forlag, og kort tid senere var kokeboken «Norsk mat med airfryer» produsert.

– Det er utrolig gøy at vi fikk det til, men det var mye intensiv jobbing i den perioden, sier Vatne med en latter.

Men om man er helt fersk i airfryer-gamet – eller er lei av å bare tilberede kylling og fries – hvor begynner man egentlig?

Når det gjelder varmekonvertering, har Vatne laget en huskeregel:

– Når du bruker airfryer, skal du beregne 40 grader mindre fra over- og undervarme og 20 grader mindre fra varmluft.

Det vil si at en oppskrift som kaller for 220 grader på over- og undervarme, vil tilsvare 180 grader i airfryeren.

Konverteringstabellen er hentet fra Simen Vatnes kokebok «Norsk mat med airfryer».
Konverteringstabellen er hentet fra Simen Vatnes kokebok «Norsk mat med airfryer».

– Å lage mat med airfryer går kjapt, og dette er en av de største fordelene ved å bruke airfryer fremfor en varmluftsovn. På de aller fleste oppskrifter trenger du ikke å bruke tid på forvarming da airfryeren blir varm på et blunk, sier matprofilen.

Vatne mener at man kan beregne 20 prosent mindre tid når man tilbereder mat med airfryer, enn når man bruker over- og undervarme-funksjonen i stekeovnen.

Konverteringstabellen er hentet fra Simen Vatnes kokebok «Norsk mat med airfryer».
Konverteringstabellen er hentet fra Simen Vatnes kokebok «Norsk mat med airfryer».

– Det finnes mange smarte ting du kan gjøre med airfryer for å få enda bedre resultater og gjøre matlagingen enklere, her er noen av dem:

 • Vil du ha et enda saftigere resultat når du lager kjøtt og fugl? Forvarm airfryeren til 200 °C før du legger i råvarene.
 • Lager airfryeren din røyk når du steker råvarer med for eksempel mye fett? Hell litt vann i bunnen av airfryeren, dette gir mindre røyk.
 • Ta vare på kraften som legger seg i bunnen av airfryeren når du steker og bruk den til å lage smakfulle sauser.
 • Rist krydder og nøtter i airfryeren, dette forsterker og fremhever smaken på mange råvarer, det funker minst like bra som å riste i en tørr panne.
 • Legg aluminiumsfolie i bunnen av airfryeren for mindre søl. La fettet stivne før du pakker aluminiumsfolien sammen til en ball og kaster i restavfall.
 • Bruk airfryeren til å tørke og dehydrere frukt, bær og grønnsaker. Det går raskere enn i vanlig ovn og resultatet blir perfekt.
 • Finn riktig airfryer til deg og dem du skal lage mat til. Her er en enkel oversikt over hvor stor airfryer du burde gå for basert på hvor mange dere er:

1–2 personer: Under 3 liter
2–4 personer: 3–6 liter
4–6 personer: 6–8 liter
6–8 personer: Over 8 liter

– Jeg oppfordrer folk til å teste ut nye ting i airfryeren, ikke bare bruke den til pommes frites og kylling. De vil bli positivt overrasket, sier Simen Vatne.

For ifølge ham, kan airfryeren brukes til så å si alt av matlaging. I kokeboken har han for eksempel en oppskrift på hvordan man kan lage eggerøre i airfryer:

KLASSIKER: Hva med å prøve å lage klassisk eggerøre i airfryer?
KLASSIKER: Hva med å prøve å lage klassisk eggerøre i airfryer?
Foto: Sara Johannessen Meek / VG
 • Visp egg lett sammen med fløte, salt og kvernet pepper
 • Ha røren over i en ildfast form og sett formen i airfryeren.
 • Stek på 180 grader i 8 minutter.
 • Halvveis inn i steketiden rører du godt i eggerøren slik at den flaker seg

Usikker på hva du skal ha til middag i dag? Hva med å følge Simen Vatnes oppskrift på en deilig middag bestående av crispy kyllinglår og hvitløksbrød laget i airfryer, med en sommerlig pæresalat til?

PS! Vår søsterside Tek.no har testet airfryere til under 2000 kroner, og denne 3,5 liters-varianten fra Xiaomi stakk av med seieren etter å ha fått scoren 9 av 10:

«En airfryer som skiller seg fra mengden på en positiv måte», skriver test-journalisten, som understreker at airfryeren er enkel å kontrollere og svært intuitiv - og resultatene både på grønnsaker, fisk og pommes frites var gode.

Hele testen med 11 airfryere, kan du lese her.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?