Guide til alkoholfri drikke: Ekspertenes beste tips

TRENDER: Radler og kombucha kan være gode alternativer til prosecco og vin.
TRENDER: Radler og kombucha kan være gode alternativer til prosecco og vin.
Foto: Helene Mariussen / VG
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Alkoholfri drikke er i vinden som aldri før. – Se bort fra Farris og Mozell, oppfordrer smaksekspert Mats Carlehög.

I sommervarmen er det mange som liker å nyte et fruktig glass hvitvin eller en boblende cava. Men hva er det beste alkoholfrie alternativet?

– Det går fint an å bytte ut cavaen med en norskprodusert kombucha, sier Gard Wigdahl Karlsnes.

Han jobber som sensoriker og prosjektleder hos Nofima, hvor han blant annet vurderer kvaliteten på alkoholfrie produkter.

Sammen med et større sensorisk dommerpanel har han kvalitetssjekket flere alternativer. Det vil si at panelet har brukt sine sanser, altså smak, lukt og syn, til å evaluere egenskapene ved disse drikkene.

– Kombucha har et syrenivå og en friskhet man kjenner igjen fra vinverden.

Han anbefaler en av de lyse, rene variantene, som ikke har så mange andre råvarer enn te.

– En norsk kombucha som selges på Vinmonopolet, med nektarin og aprikos, er et godt alternativ til cava og prosecco.

– Men med mer friskhet enn det vi kjenner fra brus.

TESTER: Her tester sensorikere ved Nofima ulike typer alkoholfri drikke.
TESTER: Her tester sensorikere ved Nofima ulike typer alkoholfri drikke.
Foto: Nofima

Skal du arrangere en sommerbrunsj med venner og familie? Med gode skinker og kanskje litt fløyelsmyk eggerøre?

– Hvis du skal servere laks, spekemat og eggerøre, finnes det kombuchaer som har syren som er grei mot det fete og kanskje mot det veldig salte, sier Mats Carlehög.

Han jobber som sensoriker sammen med Karlsnes i Nofima.

– Da er det fint med noe som har høyere smaksintensitet. Jo mer maten smaker, jo mer bør drikken smake, sier han.

DRIKKER MER ALKOHOLFRITT: – Jeg tror ikke denne trenden kommer til å gå over, men bli sterkere, sier Karlsnes i Nofima.
DRIKKER MER ALKOHOLFRITT: – Jeg tror ikke denne trenden kommer til å gå over, men bli sterkere, sier Karlsnes i Nofima.
Foto: Helene Mariussen / VG

– Lettere sommermat, som salat og skalldyr, kan du bruke en snillere kombucha som ikke er så syresterk. Dette tilsvarer hvitvin eller musserende, sier Carlehög.

– Et konkret eksempel er Moonbrew, som finnes på vinmonopolet.

Carlehög og Karlsnes anbefaler også botaniske drikker, som er basert på urter, krydder, blomster, bær og andre komplekse smaksgivere.

– Botaniske drikker er inspirert av fremstillingsmetoden til gin og andre typer drikke der man med ulike teknikker trekker ut smak og aroma fra ulike vekster.

De kan være fermenterte, destillerte eller ikke, men vil typisk ha mer diskrete og komplekse smaker enn brus.

– Et eksempel er det som heter Villbrygg. Dette ligger nært opp mot kombucha i uttrykket, med komplekse smaker som er milde og som ikke overdøver. Dette passer også til skalldyr, sier Carlehög og Karlsnes.

Vineksperten mener du bør bytte ut champagneglassene. Les hvorfor her!

KOMBUCHA: Her prøver sensorikere på Nofima ulike kombucha.
KOMBUCHA: Her prøver sensorikere på Nofima ulike kombucha.
Foto: Nofima

– Barbecuesaus har mye sødme, så det kan være spennende med bærbasert kombucha – slik reflekterer smakene hverandre, sier Karlsnes.

Til enda fetere grillmat anbefaler de radler.

– Radler har mye sødme og kullsyre som frisker opp munnhulen. Den renser munnen før neste bit.

De anbefaler dessuten å ta utgangspunkt i egne preferanser.

– Er du glad i bitterhet kan radler med grapefrukt eller basert på IPA være bra.

Carlehög oppfordrer også til å være nysgjerrig.

– Prøv deg frem og eksperimenter – og se bort fra Farris og Mozell!

Karlsnes er enig:

– Prøv utvalget. De alkoholfrie alternativene innebærer nye smaker som er mer diskré og komplekse – for eksempel i de botaniske variantene.

SOMMERLIG: I glasset er en radler med IPA.
SOMMERLIG: I glasset er en radler med IPA.
Foto: Helene Mariussen / VG

– Salget av alkoholfritt på Vinmonopolet har doblet seg fra 2017 til nå, sier Ann Kristin Heggeseth Bakkeng over telefon.

– I 2022 økte alkoholfrittsalget med 12 prosent. Sammenlignet med andre varer er det mye. Vinmonopolets salg har hatt litt tilbakegang etter corona, men alkoholfritt er fortsatt i vekst.

Første halvår i 2023 har alkoholfrittsalget økt med 20 prosent, forteller hun.

Du vil kanskje også like denne artikkelen: De beste alkoholfrie sommerdrinkene!

De alkoholfrie alternativene innebærer nye smaker som er mer diskré og komplekse, mener Carlehög og Karlsnes.
De alkoholfrie alternativene innebærer nye smaker som er mer diskré og komplekse, mener Carlehög og Karlsnes.
Foto: Helene Mariussen / VG

Ann Kristin Heggeseth Bakkeng fra Vinmonopolet har også noen gode tips til alkoholfrie alternativer.

– Har du tips til gode alternativer til cava og prosecco?

– Vi har både musserende vin som er basert på drue, og musserende basert på frukt eller te. For eksempel eplemost med bobler og det som heter «sparkling tea», som er basert på ulike tesorter.

Til mat man vanligvis velger rødvin, som rødt kjøtt, anbefaler Bakkeng eplemost tilsatt solbær.

– Den har mer dybde tilsvarende rødvin.

– Hva med til ost?

– Det kan være en eplesider med hylleblomst, for eksempel, eller musserende eple og pære.

ALKOHOLFRITT: Alkoholfrittsalget hos Vinmonopolet har økt med 20 prosent den første halvdelen av 2023.
ALKOHOLFRITT: Alkoholfrittsalget hos Vinmonopolet har økt med 20 prosent den første halvdelen av 2023.
Foto: Helene Mariussen / VG
Ann Kristin Heggeseth fra Vinmonopolet.
Ann Kristin Heggeseth fra Vinmonopolet.
Foto: Ellen Johanne Jarli

– Hva med alkoholfri vin?

– Vi ser at det er kommet flere og bedre teknikker for å fjerne alkohol fra vin som beholder mer av aromaen og vinens struktur.

Bakkeng forklarer at alkoholen gir vin fylde, og fungerer som en smaksforsterker som gir vinen mer aroma. Alkoholfrie viner har som regel en del sukker for å kompensere for manglende alkohol.

– Tidligere ble alkoholen fjernet ved høy temperatur, og alkoholfrie viner fremsto som kokt frukt. Nå fjernes alkoholen mer skånsomt ved lavere temperatur, noe som bedre bevarer vinens fylde og aroma.

– Men selv om det er mye sødme, har noen viner nå mer syre i seg, som kan balansere sødmen godt.

Vil du ha mer inspirasjon til alkoholfrie drikker? Da kan du sjekke ut disse:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?