Norge kan få en historisk kokkemester

23. januar 2017Aktuelt
NORTHUG PÅ KJØKKENET: Christopher W. Davidsen og coach Gunnar Havernes på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotell i Sandnes.
NORTHUG PÅ KJØKKENET: Christopher W. Davidsen og coach Gunnar Havernes på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotell i Sandnes.
Foto: Foto: Fredrik Ringe
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Ingen før Christopher W. Davidsen fra Norge har vunnet Global Chef og hatt vinnermuligheter i prestisjekonkurransen Bocuse d'Or. I dag konkurrerer kjøkkenets Northug mot verdenseliten i kokkekunst. 

Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d’Or Norge, forklarer at Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefulle konkurranse i kokkekunst.

– Vinner du den slår du en samlet innsats over to år fra nesten 70 land, sier han.

Konkurransen foregår sånn at hvert land først kårer sin kandidat, i Norge er det Årets kokk. Så blir den kandidaten sendt videre til de regionale konkurransene i Europa, Asia og Amerika. Etter disse står man igjen med 24 land som skal konkurrere i Lyon. Denne prosessen kalles «Veien til Lyon» og varer i et og et halvt år etter nasjonale uttak.

– Det er svært mange dyktige kokker med i alle disse konkurransene, så å stå på toppen er en stor prestasjon, sier Sørvig.

I dag er det duket for første dag i årets konkurranse hvor Christopher W. Davidsen er Norges kandidat.

– Han vant Global Chef i 2014. Det er en mindre kjent, men i kokkefaget en anerkjent konkurranse. Ingen vinnere før ham har hatt vinnermuligheter i Lyon også, forklarer Sørvig.

– Om han vinner vil han bli historisk, sier Sørvig.

I tillegg har han mulighet til å sikre norsk seier for andre gang på rad i konkurransen. I 2015 vant Ørjan Johannessen.

Likevel er Norge nasjonen som er mestvinnende i konkurransen med hele fem seire og fire øvrige pallplasser.

– Northug på kjøkkenet

Sørvig beskriver Davidsen som en vinnerskalle og forteller at den norske kandidaten har ekstremt lyst til å vinne.

– Vi har med en personlighet som kan kalles Northug på kjøkkenet, sier Sørvig.

10.000 TRENINGSTIMER: Commis (assistent) Håvard Werkland og Christopher W. Davidsen har trent ti timer daglig siden august.
10.000 TRENINGSTIMER: Commis (assistent) Håvard Werkland og Christopher W. Davidsen har trent ti timer daglig siden august.
Foto: Foto: Fredrik Ringe

Kokkene står foran 5000 publikummere under konkurransen, og uforutsette ting kan skje. Ifølge den daglige lederen for stiftelsen Bocuse d’Or Norge så handler det like mye om å klare å prestere under press og holde hodet kaldt som det rent kokkefaglige.

– Når fremragende kokkeferdigheter og egenskapene til en god idrettsutøver kommer sammen i en høyere enhet, da står man på pallen i Lyon, forklarer Sørvig.

Han er imponert over menyen som laget har satt sammen på den relativt korte tiden de har hatt. Siden Davidsen ble kåret årets kokk i 2015 har han brukt 10.000 timer på kjøkkenet, og kun trent for å nå langt i Bocuse d’Or.

– Jeg anser hans vinnersjanser som store, sier Sørvig.

– Det er ganske unike retter med veldig gode smaker og flott design. Det krever teknisk innsikt og kunnskap som kokk på det aller høyeste nivået, legger han til.

Sørvig trekker og frem serveringskonseptet som tar utgangspunkt i den norske vinteren med et fat som er hvitt som snøen, og norske vintergrønnsaker.

– Du får mange poeng for geografisk identitet, forklarer han.

Publisert: 23.01.2017 kl. 16:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?