Fra høy iskake til saftig firkløverkake - her er Lises favoritt-festkaker

7. mai 2015Aktuelt
FESTSTEMNING: Imponer gjestene med en fristende iskake med smak av ostekake og jordbær eller en saftig firkløverkake. Foto: Sara Johannessen/VG
FESTSTEMNING: Imponer gjestene med en fristende iskake med smak av ostekake og jordbær eller en saftig firkløverkake. Foto: Sara Johannessen/VG

Ingen maifest uten minst en kake! Det står kanskje ikke i grunnloven, men for oss kakeelskere er det en uskreven regel.

Mai er en fantastisk måned og det er så utrolig deilig med alt som skal feires. Kakeutvalget er på sitt meste helt enormt og det kan være svært vanskelig å gjøre viktige valg. Du har sikkert allerede flere favoritter, så i dag tenkte jeg å føye til et par til fra min egen liste.

Frossen ostekake med jordbær. Er det is eller kake? Tja, kanskje en semifreddo, en halvfrossen is. Den kan lages i mange forskjellige former og fasonger, men fordi jeg er veldig glad i høye kaker ble denne rett og slett kjempehøy. Jeg brukte en 15 cm springform som utgangspunkt, kledde bunnen med bakepapir og lagde høye kanter av flere plastbånd (kakeplast til å bruke på innsiden av kakeringen) som jeg teipet sammen med gaffateip (jepp, gaffateipen kan brukes til alt). For enkelhetens skyld kan du gjerne bruke en fin brødform og servere iskaken rett fra formen.

Firkløverkake er en gammel traver som barna setter stor pris på. Her lot jeg langpannen få hvile og bygde nok en gang i høyden. La gjerne sidene få være helt «nakne» med synlig glasur mellom lagene. Ønsker du masse glasur kan du enkelt doble mengden eller lage en og en halv porsjon.

Også har vi den høyt elskede rullekaken. Hvem kan vel egentlig motstå en saftig og luftig rullet sukkerbunn med sprø sukkerkant? Denne gangen har mormors rullekake blitt fylt med trendy dulce de leche, eller melkesyltetøy kan vi nesten kalle det. En virkelig super kombinasjon som gikk rett inn på favoritt-toppen her i huset. En klype flaksalt i den søte kremen setter en viktig spiss på det hele og bringebær gir en deilig friskhet.

Som så mange andre kaker er heller ikke rullekaker ment for å vare evig, og bør nytes med det samme. For den beste kakeopplevelsen har jeg helt til slutt en liten «kjøreregel»: Forsyn deg med et kakestykke som er akkurat så stort at du skulle ønske det var bittelitt større og gled deg over hver lille bit.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG

Del dine festkaker med oss på Instagram og merk bildene med #godtno, så reposter vi kanskje bildet ditt!

Publisert: 07.05.2015 kl. 16:07
Oppdatert: 04.05.2016 kl. 09:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?