Tusenvis gir opp kjøtt i hele januar

VEGANUAR: Hittil har 22.000 personer verden rundt, meldt seg på en kjøttfri januar til hensyn for miljøet, helsen og dyrene. Foto: Andrea gjestvang/VG
VEGANUAR: Hittil har 22.000 personer verden rundt, meldt seg på en kjøttfri januar til hensyn for miljøet, helsen og dyrene. Foto: Andrea gjestvang/VG
Julie Solberg

Glem «movember», nå er det «veganuary» som gjelder!

Kan en vegan-diett redde verden? Det er tredje året på rad kjøttfri januar er blitt arrangert, og i år har det virkelig tatt av. Store stjerner som Brad Pitt, Ellie Goulding og Beyonce er med, og i følge The Guardian antas det at over halvparten av de som deltar vil forbli veganere.

VEGETARIANER: Beyoncè er en av mange, store internasjonale stjerner som har valgt bort både kjøtt og fisk, til hensyn for miljøet. Foto: Lars Erik Skrefsrud
VEGETARIANER: Beyoncè er en av mange, store internasjonale stjerner som har valgt bort både kjøtt og fisk, til hensyn for miljøet. Foto: Lars Erik Skrefsrud

«Veganuary» er et globalt engasjement som utfordrer folk til å prøve ut livsstilen i hele januar. Noen gjør det for miljøet, noen for dyrene og andre gjør det for helsen. Folk kutter ut kjøtt av ulike grunner, men målet med engasjementet er å forandre folks holdninger, samtidig som de gir all informasjon og praktisk støtte som kreves for å gjøre overgangen til veganisme så enkelt og hyggelig som mulig. Selv mener de at de forandrer folks liv over hele verden. I følge Eater.com var det 50 prosent av fjorårets deltakere som sa de fremdeles ville velge vegetarmat fremfor kjøtt for alltid.

På hjemmesiden til Veganuary er det hittil 22.000 mennesker som har meldt seg på. Det er nesten dobbelt så mange som fjorårets 12.800. Fortsetter det slik, kan dette bli stort.

Det ser likevel ikke ut til at det norske folk er like engasjerte som resten av verden. Mari Hult, bak bloggen vegetarbloggen.no, har allikevel troen på at vi vil komme diltende etter.

- Vi er aldri de første som hiver oss på. Det ser vi i motebilde, treningstrender og også innen mat. Tenk på kjøttfri mandag for eksempel. Det tok lang tid før vi begynte med det i Norge, og nå er det innarbeidet i både private hjem og en del bedrifter, sier hun.

NY VERDEN: Vegetarblogger Mari Hult mener at en måned uten kjøtt kan åpne en helt ny verden innen mat og krydder.  FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG
NY VERDEN: Vegetarblogger Mari Hult mener at en måned uten kjøtt kan åpne en helt ny verden innen mat og krydder. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Vegetarbloggeren syntes tiltaket er veldig gøy. Og selv om folk ikke velger å bli veganere eller vegetarianere gjennom dette, tror hun at kampanjen vil hjelpe folk til å tenke litt nytt og grønt i matveien, og kanskje få opp øynene for en ny måte å spise på.
- Å kutte ut animalske produkter åpner virkelig opp en ny verden på kjøkkenet. Du lærer deg å tilberede grønnsaker og frukt på en helt annen måte. Du finner frem til andre krydder, blir en ekspert til å navigere deg gjennom internasjonale matbutikker, og plutselig står du der og baker en ananas i ovnen og koker din egen grønnsakssaft, sier hun.

For Norsk Vegetarforening er januar hvert år en måned med spesielt mange henvendelser og de merker at det er økt trafikk nettsidene sine. Å gjøre denne måneden til en kampanje-måned syntes de er veldig smart, og tiltaket til «veganuary» mener de er akkurat slik man skal engasjere seg i saken mot å endre folks spisevaner.
- Det er vaner og det man gjør over tid som er viktig. Ikke slankekurer og korte innfall. Det er slike engasjement som gjør vegetarisme og veganisme sunt, dyrevennlig og miljømessig positivt, sier Pål W. Thorbjørnsen, informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening.

MER GRØNT: Vegetarforeningen slipper de nye temasidene «sunn start» på nett, og boken «vegetar og vegan ABC»  senere i januar for å inspirere til en grønnere hverdag. Foto: Thomas Grabka
MER GRØNT: Vegetarforeningen slipper de nye temasidene «sunn start» på nett, og boken «vegetar og vegan ABC» senere i januar for å inspirere til en grønnere hverdag. Foto: Thomas Grabka

Vil du prøve deg som veganer? Her er tre av våre vegetar-oppskrifter!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?