Verdt å vente på: Fire lekre gjærbakstoppskrifter

10. april 2015Aktuelt
LYKKE I BRØDFORM: Dette hvetebrødet med bringebærsyltetøy setter hele sanseorganet i sving. Duften av fersk hvetebakst når du tar den ut av ovnen, synet av stablebrødet når du tipper det ut av ovnen - og smaken av søt gjærdeig og litt syrlig, friskt bringebærsyltetøy ved første bit... Foto: Sara Johannessen/VG
LYKKE I BRØDFORM: Dette hvetebrødet med bringebærsyltetøy setter hele sanseorganet i sving. Duften av fersk hvetebakst når du tar den ut av ovnen, synet av stablebrødet når du tipper det ut av ovnen - og smaken av søt gjærdeig og litt syrlig, friskt bringebærsyltetøy ved første bit... Foto: Sara Johannessen/VG

Det er lite som kan måle seg med duften av nystekt gjærbakst.

Her har jeg laget to av mine favoritt-grunndeiger, i to varianter hver. Det ene er en passe søt, og veldig anvendelig, gjærdeig, og den andre en nydelig brioche. Brioche inneholder mye egg, og enda mer smør, og må kunne sies å være dronningen av hvetebakst. Den kan bakes ut som en klassisk fletteloff, som små boller med en liten bolle på toppen eller den kan kjevles, fylles og rulles som jeg har gjort her. Deigen skal aller helst få hvile natten over i kjøleskapet så litt planlegging er påkrevet.

Og du kan bare finne frem kjøkkenmaskinen med det samme. Gjærdeig skal eltes og den skal eltes godt og lenge for best resultat. Nå er det nemlig litt «ut» å bruke den tradisjonelle fremgangsmetoden med å smelte smøret først – smøret skal eltes inn til slutt for å oppnå en enda finere og mer saftig bakst. Samme prinsipp gjelder for briochedeigen, enda mer smør skal eltes inn og deigen skal arbeides til den er supersmidig, blank og elastisk.

Litt ventetid er det alltid med gjærbakst. Men enten du velger å bake en briochekrans med vaniljekrem og sjokolade, små saftige boller rullet i krydret sukker, varmt hvetebrød med bringebær eller pistasjsnurrer med kremost- og limeglasur, kan jeg love deg at den som venter på noe godt venter aldeles ikke forgjeves.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Publisert: 10.04.2015 kl. 14:07
Oppdatert: 01.07.2016 kl. 11:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?