Slik koker du pasta perfekt

15. august 2017Aktuelt
SIKKER VINNER: Prøv deg på en pasta carbonara neste gang. Foto: Sara Johanessen
SIKKER VINNER: Prøv deg på en pasta carbonara neste gang. Foto: Sara Johanessen
Ida Vassbotn
Ida Vassbotn

Hvordan vet man at pastaen er ferdig? Hva bør man tilsette i vannet? Sjekk ut de beste tipsene til kjøkkensjefen på Trattoria Popolare.

Tørr eller fersk pasta, det er ikke så enkelt å få den perfekt: Noen ganger blir den altfor hard, og andre ganger blir den ihjelkokt og bløt. Men det optimale er å koke pastaen «al dente».

«Al dente» er Italiensk, og betyr «for tannen» eller «til tannen», og for pasta betyr det rett og slett at den skal ha litt tyggemotstand.

Hvis du vil lage pasta slik de gjør på restauranter, kan kjøkkensjef på den italienske Oslo-restauranten Trattoria Popolare, Kristian Lambrechts, forklare hva du bør tenke på.

Først og fremst:

– Se på pakken og les hva den angitte tiden er. Ha godt med saltet vann, litt olivenolje og følg tidsramma. Smak på pastaen etter at halve tiden har gått for å se hvordan det ligger an, forteller Lambrechts til Godt.

PRØV SELV: Kjøkkensjef på Trattoria Popolare oppfordrer folk folk til å prøve å lage fersk pasta selv. Foto: Privat
PRØV SELV: Kjøkkensjef på Trattoria Popolare oppfordrer folk folk til å prøve å lage fersk pasta selv. Foto: Privat

For å få pastaen «al dente» er det viktig å sjekke og smake underveis. Når du smaker at pastaen er perfekt, gjelder det å stoppe prosessen slik at resultatet vedvarer.

– Tøm pastaen i et dørslag, spyl deretter raskt under springen i kaldt vann. Dette er for å stoppe kokeprosessen. Hvis ikke vil varmen gjøre at den fortsetter å koke, og konsistensen endrer seg, forklarer Lambrechts.

Tørr eller fersk?

Av tørr pasta anbefaler kjøkkensjefen å se etter de som inneholder egg. Han forklarer at disse ofte skiller seg ut som de beste typene.

Selv om tørr pasta er den enkleste løsningen for mange, anbefaler han å prøve å lage egen.

– Ta litt egg, mel, salt og olje på benken eller en fjøl, og lek deg. Kjøp en pastamaskin og prøv!

Hvis du velger å gå for fersk pasta skal det ikke mye koketid før den er klar.

– En helt fersk pasta skal kun koke i kanskje to minutter - men sjekk etter ett. Se om den har endret fasong. Den skal ikke være like stiv og skal ikke være vanskelig å tygge igjennom. For pasta som har blitt oppbevart i kjøleskapet noen dager skal tre minutter være perfekt, forteller kokken.

Saken fortsetter under bildet.

OKSEHALERAGU: Prøv Lise Finckenhagens Pappardelle con ragù di coda bue. Foto Sara Johanessen/VG.
OKSEHALERAGU: Prøv Lise Finckenhagens Pappardelle con ragù di coda bue. Foto Sara Johanessen/VG.

Hva skal du ha i pastavannet?

På Trattoria Popolare har de ingenting ekstra i pastavannet. Pastaen blir tatt ut av vannet like før den er ferdig, og får avslutte koketida i sausen. Smaken fra sausen trekker seg deretter inn i pastaen, og pastaen selv tilsetter stivelse til sausen.

Skal du derimot lage pasta uten å bruke siste tiden i sausen, er det fint å tilsette litt ekstra smak.

– Hjemme selv bruker jeg cirka to spiseskjer salt, og én til to spiseskjeer olivenolje på tre liter pastavann, sier kjøkkensjefen.

Til høsten anbefaler han alle å prøve seg fram med sopp, enten ved å fylle pasta, eller ved å lage en kreme-t eller en kraftbasert saus av.

– Bruk alt fra piggsopp, kantarell, traktkantarell, steinsopp og svar trompetsopp, avslutter Kristian Lambrechts.

Les flere av våre saker om pasta: Så enkelt lager du din egen pasta, eller hva med å prøve en versjon med sopp: pasta med kantareller.

Publisert: 15.08.2017 kl. 16:03
Oppdatert: 30.04.2018 kl. 10:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?