Ti ting du kanskje ikke visste om jordbær

FAVORITT: Godt til dessert eller for seg selv. Jordbær passer til det meste. Foto: Helge Mikaelsen/VG
FAVORITT: Godt til dessert eller for seg selv. Jordbær passer til det meste. Foto: Helge Mikaelsen/VG
Maria Tveiten Helgeby

De norske jordbærene begynner sakte men sikkert å komme i butikk. Vi feirer med en gøyal jordbærliste.

1. Jordbær er ikke bare sabla gode, de er også kjempesunne: Mørkerøde jordbær inneholder C-vitaminer, folat og kostfiber, ifølge Frukt.no.

2. For de ekstra jordbærglade: Det finnes et vaskeekte jordbærmuseum i Belgia, som tar for seg jordbærdyrkingens historie i lokalområdet.

3. En liten fun fact for alle tennisinteresserte: Det spises om lag 28.000 kilo jordbær under Wimbledon-turneringen.

4. Vi ELSKER jordbær! I gjennomsnitt spiser hver nordmann rundt tre kilo jordbær i året.

5. OK, så er den norske våren (ganske) kald og lang. Men visste du at dette er grunnen til at de norske jordbærene er så søte og gode? Lange lyse dager, og kaldt klima, gjør at bærene får lengre modningstid - og dermed også bedre tid til å få sukker fra bladene gjennom fotosyntesen.

6. Sangen «Strawberry Fields Forever» har blitt kåret til den beste Beatles-låten i en spørreundersøkelse gjennomført av musikkmagasinet NME.

7. Visste du at ananas visstnok er «jordbærets ukjente tvilling»? De har nemlig visstnok mange av de samme smaksmolekylene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØDT TIL LYST: Alle elsker ostekake og alle elsker jordbær. Her får du begge deler. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen / VG
RØDT TIL LYST: Alle elsker ostekake og alle elsker jordbær. Her får du begge deler. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen / VG

8. Jordbær kan brukes til så mangt, inkludert i kake: Verdens største jordbærkake ble laget på Filippinene i 2004, og veide 9622,23 kilo. Da har du nok til et par stykker per pers, si.

9. Jordbær er faktisk ikke bær, men en «falsk frukt».

10. En liten sexy-fact på tampen: Jordbær skal visstnok være et afrodisiakum. Server dem med litt mørk sjokolade, som også er et afrodisiakum, og du har en spennende kveld i vente. Eventuelt en helt vanlig kveld med gode jordbær og digg sjokolade.

Fikk du lyst på jordbær? Sjekk ut noen av disse digge oppskriftene:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?