Baketips: Slik får du mykt smør på få minutter
Skal du bake, men har glemt å ta ut smøret fra kjøleskapet? Med kjevle, kniv eller ostehøvel - det er faktisk ganske enkelt å få mykt smør på en brøkdel av tiden det vanligvis tar å vente.
Vi har alle vært der: Ingrediensene er funnet fram, kokeboken åpnet, og ovnen er varm. Men smøret, som du nå ser skulle være romtemperert, er steinhardt.
Boller, kjeks, kaker og annen bakst får som regel best resultat med romtemperert smør, blant annet fordi det blander seg bedre med ingredienser som mel og sukker. Og skal du lage glasur til kaken, er den enklere å piske luftig med mykt smør.
Romtemperert smør betyr at det er mykt, men ikke har begynt å smelte. En runde i mikrobølgeovnen kan derfor fort gjøre smøret for rennende.
Har du glemt å ta ut smøret i forveien og ikke tid til å vente på at smøret skal bli medgjørlig? Fortvil ikke - her gir vi deg her tre superenkle løsninger:
1. Kjevlemetoden
Dette supre tipset omtales flere steder på Internett, blant annet på det amerikanske matnettstedet Food52. Legg det harde smøret på kjøkkenbenken mellom plastfolie, og hamre løs med en kjevle til det blir flatt. Brett det, dekk det med folie, og hamre løs igjen. Gjenta dette til det er relativt lett å brette, og la det deretter stå i en bolle. Det vil nå ta bare et par minutter før smøret er helt optimalt og klart til å smøres utover kanelbolledeigen, eller piskes til lekker smørkrem.
2. Terningmetoden
Del smøret i små biter, spre det utover en stor tallerken og vent omtrent ti minutter. Det går enda raskere hvis tallerkenen er varmet litt på forhånd, for eksempel i litt lunkent vann. Husk i så fall å tørke godt av tallerkenen først, og følg godt med så smøret ikke smelter for mye mot tallerkenoverflaten.
3. Ostehøvelen
Hvis smørbiten er såpass stor at du kan høvle den med en ostehøvel, er dette er super måte å få mykt smør på. Høvle smøret og legg dem på en tallerken eller fjøl. Vent i noen minutter.
Har du noen supre kjøkkentriks? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.
Publisert: 10.11.2014 kl. 23:25
Oppdatert: 16.09.2016 kl. 10:19
Lag deg en gratis konto