Baketips: Slik får du mykt smør på få minutter

10. november 2014Aktuelt
IRRITERENDE: Smør kan være kjempehardt hvis det kommer rett fra kjøleskapet. Da er det ikke enkelt å blande det med de andre ingrediensene. Foto: NTB Scanpix
IRRITERENDE: Smør kan være kjempehardt hvis det kommer rett fra kjøleskapet. Da er det ikke enkelt å blande det med de andre ingrediensene. Foto: NTB Scanpix

Skal du bake, men har glemt å ta ut smøret fra kjøleskapet? Med kjevle, kniv eller ostehøvel - det er faktisk ganske enkelt å få mykt smør på en brøkdel av tiden det vanligvis tar å vente.

Vi har alle vært der: Ingrediensene er funnet fram, kokeboken åpnet, og ovnen er varm. Men smøret, som du nå ser skulle være romtemperert, er steinhardt.

Boller, kjeks, kaker og annen bakst får som regel best resultat med romtemperert smør, blant annet fordi det blander seg bedre med ingredienser som mel og sukker. Og skal du lage glasur til kaken, er den enklere å piske luftig med mykt smør.

Romtemperert smør betyr at det er mykt, men ikke har begynt å smelte. En runde i mikrobølgeovnen kan derfor fort gjøre smøret for rennende.

Har du glemt å ta ut smøret i forveien og ikke tid til å vente på at smøret skal bli medgjørlig? Fortvil ikke - her gir vi deg her tre superenkle løsninger:

1. Kjevlemetoden

ROMTEMPERERT: For å lage disse lekre kanelbollene trenger du 150 gram romtemperert smør. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
ROMTEMPERERT: For å lage disse lekre kanelbollene trenger du 150 gram romtemperert smør. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Dette supre tipset omtales flere steder på Internett, blant annet på det amerikanske matnettstedet Food52. Legg det harde smøret på kjøkkenbenken mellom plastfolie, og hamre løs med en kjevle til det blir flatt. Brett det, dekk det med folie, og hamre løs igjen. Gjenta dette til det er relativt lett å brette, og la det deretter stå i en bolle. Det vil nå ta bare et par minutter før smøret er helt optimalt og klart til å smøres utover kanelbolledeigen, eller piskes til lekker smørkrem.

2. Terningmetoden

VANILJE: Hvor nydelige ser ikke disse skolebollene ut? Her trengs 100 gram romtemperert meierismør. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
VANILJE: Hvor nydelige ser ikke disse skolebollene ut? Her trengs 100 gram romtemperert meierismør. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Del smøret i små biter, spre det utover en stor tallerken og vent omtrent ti minutter. Det går enda raskere hvis tallerkenen er varmet litt på forhånd, for eksempel i litt lunkent vann. Husk i så fall å tørke godt av tallerkenen først, og følg godt med så smøret ikke smelter for mye mot tallerkenoverflaten.

3. Ostehøvelen

SJOKOLADE: Mykt smør kreves for å lage denne nydelige sjokolade- og appelsinkaken. Oppskriften finner du her. Foto: Elina Vatnar Nilsen
SJOKOLADE: Mykt smør kreves for å lage denne nydelige sjokolade- og appelsinkaken. Oppskriften finner du her. Foto: Elina Vatnar Nilsen

Hvis smørbiten er såpass stor at du kan høvle den med en ostehøvel, er dette er super måte å få mykt smør på. Høvle smøret og legg dem på en tallerken eller fjøl. Vent i noen minutter.

Har du noen supre kjøkkentriks? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.

Publisert: 10.11.2014 kl. 23:25
Oppdatert: 16.09.2016 kl. 10:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?