NM i kaffe 2018: Her er de nye norgesmesterne

12. mars 2018Aktuelt
MESTERE: (Fra v.) Simo Kristidhi, Tore Øverleir, Anton Söderman, Tom Kuyken og Nikita Michelle Sarino er det nye Kaffelandslaget. De skal representere Norge i VM. Foto: Magnus Wintersborg/NM i Kaffe
MESTERE: (Fra v.) Simo Kristidhi, Tore Øverleir, Anton Söderman, Tom Kuyken og Nikita Michelle Sarino er det nye Kaffelandslaget. De skal representere Norge i VM. Foto: Magnus Wintersborg/NM i Kaffe

Årets barista ble Tore Øverleir fra Sellanraa Bok og Bar i Trondheim.

Lørdag kveld ble vinnerne av årets kaffe-NM avgjort i Kristiansand, og Tore Øverleir og Tom Kuyken gikk av med seieren i kategoriene Barista Championship (espresso) og den stadig mer populære kategorien Brewers Cup (håndbrygg).

Tom Kuyken holder til på Java Oslo, og Tore Øverleir på Sellanraa Bok og Bar i Trondheim.

Se hele listen over vinnerne nederst i saken.

– Det føles veldig bra. Det var målet mitt å vinne, men du vet jo aldri hva som skjer, sier Tore Øverleir til Godt.

Øverleir, som da er årets barista, har jobbet med kaffe siden 2010. Han vant samme konkurranse i 2014, og kom på tredjeplass og andreplass i henholdsvis 2016 og 2017.

Selv om han vant Brewers Cup i 2012, valgte han å konkurrere under kategorien Barista Championship i år fordi den er såpass omfattende. I løpet av konkurransen skal hver deltaker servere fire espresso, fire espressodrikker med melk og fire signaturdrikker.

– Du blir vurdert på utrolig mange ting, og man lærer veldig mye ved å være med på konkurranser. Jeg jobber også som barista hver dag, og mye av jobben er sentrert rundt espressomaskinen. Så jeg synes det er veldig spennende og en stor utfordring, sier norgesmesteren.

Konkurransen startet torsdag, og holdt på frem til lørdag. De forskjellige kategoriene er «barista championship», «brewers cup», «latte art», «cup tasting» og «coffee roasting».

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORGESMESTER: Tore Øverleir holder til på Sellanraa Bok og Bar i Trondheim. Her under konkurransen.  Foto: Magnus Wintersborg/NM i Kaffe
NORGESMESTER: Tore Øverleir holder til på Sellanraa Bok og Bar i Trondheim. Her under konkurransen. Foto: Magnus Wintersborg/NM i Kaffe

Historisk

I fjor var det Rory Lee Rosenberg som ble norgesmester i baristakunst, og Odd-Steinar Tøllefsen som vant Brewers Cup. Tøllefsen vant VM i 2015, og ble i fjor historisk da han vant sin fjerde NM-tittel på rad, ifølge Kaffe.no. I år kom han på andreplass i Brewers cup og måtte se seg slått av Tom Kuyken.

– Det er helt fantastisk! Jeg føler meg stolt som får representere Norge, men jeg hadde ikke klart det uten teamet fra Java, Kaffa og Collaborative Coffee Source bak meg, sier Kuyken, som opprinnelig er fra Belgia.

Den ferske norgesmesteren i håndbrygg har bakgrunn som sommelier og har vært barista i fire år, hvorav to av dem i Norge.

Selv trodde han ikke at det var mulig å vinne over den tidligere norgesmesteren i Brewers cup:

– Det er litt av en prestasjon av Odd-Steinar (Tøllefsen, red.anm.) å vinne fire ganger på rad. Uten å ha sett poengene ennå, så tror jeg det var veldig, veldig jevnt, fortsetter han.

Kuyken understreker at valget av kaffe har alt å si i en slik konkurranse. Denne gangen gikk han for Sidra-bønner fra Colombia, som er en veldig eksklusiv og sjelden kaffe.

Dette er for øvrig det tyvende året det arrangeres Barista Championship i Norge, og det attende året det arrangeres internasjonalt. Kategorien Brewers Cup har blitt arrangert siden 2011, ifølge SCAE.

NM i Kaffekunst 2018

Brewers cup

1. plass: Tom Kuyken (Java Oslo)
2. plass: Odd-Steinar Tøllefsen (Supreme Roastworks)
3. plass: Christian Nesset (Kaffemisjonen)

Klassisk barista

1. plass: Tore Øverleir (Sellanraa Bok og Bar)
2. plass: Bjørn Arne Leknes (Supreme Roastworks)
3. plass: Christian Nesset (Kaffemisjonen)

Latte art

1. plass: Nikita Michelle Sarino (Kaffebrenneriet)
2. plass: Anton Söderman (Kaffebrenneriet)
3. plass: Mari Libeck Hexeberg (Kaffebrenneriet)

Kaffebrenning

1. plass: Simo Kristidhi (Solberg & Hansen)
2. plass: Idar Ellingsen (uavhengig)
3. plass: Tor Sigve Taksdal (Austrått Kaffebar)
Cup tasting

1. plass: Anton Söderman (Kaffebrenneriet)
2. plass: Morten Sletten (Solberg & Hansen)
3. plass: Vilde Lützow-Holm (Solberg & Hansen)

FAKTABOKS:

Norske verdensmestere

Robert Thoresen: 2000 World Barista Championship

Tim Wendelboe: 2004 World Barista Championship

Tim Wendelboe: 2005 World Cup Tasting Champion

Odd-Steinar Tøllefsen: 2015 World Brewers Cup

Audun Sørbotten: 2015 World Coffee Roasting Championship

Kilde: Kaffe.no

FAKTABOKS:

Kaffedrikkende nasjon

Det er liten tvil om at kaffe er en viktig del av hverdagen for mange nordmenn.

En undersøkelse fra 2017 om nordmenns kaffevaner gjennomført av Ipsos MMI, viser at nærmere syv av ti nordmenn drikker kaffe hver dag. Det totale kaffekonsumet i Norge ligger i snitt på 3,7 kopper per dag blant kaffedrikkere - og 3,1 kopper i befolkningen - noe som utgjør hele 12,8 millioner kopper kaffe per dag.

Publisert: 12.03.2018 kl. 11:56
Oppdatert: 13.03.2018 kl. 10:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?