Grønnsaken du kan bruke i både middager og desserter

1. oktober 2014Aktuelt
POPULÆR: Søtpoteten har økt i populæritet de siste årene, og stadig flere bruker den i alt fra pannekaker til pizzabunn. Foto: NTB Scanpix / Microstock
POPULÆR: Søtpoteten har økt i populæritet de siste årene, og stadig flere bruker den i alt fra pannekaker til pizzabunn. Foto: NTB Scanpix / Microstock
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Den næringsrike og superanvendelige søtpotet gir smak til maten og saftighet til bakst. Du kan til og med lage saftig pizzabunn med søtpotet.

Glee-stjerne Matthew Morrison mener søtpotet er den perfekte muskelbygger. Også blogger og personlig trener Linda Marie Stuhaug er hekta. Veldig, veldig hekta.

- Det går i hvert fall med et halvt kilo søtpotet i uken. Og det er bare til meg. Det blir mer om jeg også skal lage mat til andre.

På bloggen har Linda i sommer lagt ut oppskrifter hun har prøvd ut med søtpotet som hovedingrediens. Både muffins, kaker, lomper, nachos og mousakka har blitt oppgradert med mindre mel, mer grønnsak.

I begynnelsen av september ble de som leser bloggen hennes møtt med denne meldingen:

«Herlighet! Jeg blir helt gira av dette her, altså!»

Hva hadde skjedd? Jo, Linda hadde lyktes med det som skulle bli en ny søtpotet-favoritt - pizzabunn.

- Søtpotet har strålende egenskaper i bakst, fordi baksten blir så saftig av den. Og den passer like godt til middager som til dessert, sier hun.

De aller fleste oppskriftene starter med at Linda baker søtpoteten i ovn eller mikroovn. Deretter får kjøttet en runde med stavmikseren, til hun har en fin puré. I pureen tilsetter hun en dæsj havremel, dermed har hun utgangspunktet for en fin røre eller deig å jobbe videre med.

Det var i fjor, da hun studerte i USA, at Linda oppdaget og forelsket seg i søtpoteten for første gang. Hun skulle bo alene, og måtte for første gang lage all mat selv. Det var på tide å begynne å prøve ut litt nytt å eksperimentere med.

- Valget falt på søtpotet. Jeg var hekta en periode i studietiden, og i sommer fikk jeg helt dilla på den igjen. Jeg er et periodemenneske når det kommer til mat, og akkurat nå er det uten tvil søtpotet som er tingen.

Som middagstilbehør kan den kokes, dampes, ovnsbakes, eller gjøres om til chips eller pommes frites. Ellers kan du stort sett bruke den overalt der du pleier å bruke potet. Søtpotet smaker blant annet nydelig til torsk.

- Den er naturlig søt, og kan minne om en blanding av gulrot og potet. Søtpotet har en veldig unik smak, forklarer hun.

I en periode har Linda vært nødt til å unngå melkeproteiner. Også i den sammenhengen har søtpoteten reddet henne.

- Den kan rett og slett erstatte kesam i pannekaker, vafler og kakedeiger. Helt fantastisk!

Pizzabunn med søtpotet

MED EN VRI: Legg på fyll etter ønske. Her er Linda laget pizza med tomatbasert kjøttfyll. Server pizzaen med en frisk salat til. Foto: LindaStuhaug.Blogg.no
MED EN VRI: Legg på fyll etter ønske. Her er Linda laget pizza med tomatbasert kjøttfyll. Server pizzaen med en frisk salat til. Foto: LindaStuhaug.Blogg.no

350 gr søtpotet,

1 egg, 100 gr mel, f.eks. havremel og litt krydder.

Bak søtpoteten i ovn eller mikroovn til den er helt myk. Fjern skallet og miks til en fin puré uten klumper.

Tilsett egg og tørrvare, og miks til alt er godt blandet. Smør røren over en langpanne med bakepapir. Tykkelse velger du selv. Forstek midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. Avkjøl litt før du tar på fyll og steker videre.

Visste du at...

Rotgrønnsak

Søtpotet er ikke en potet, men en rotgrønnsak. Du kan få den med både oransje og hvitt fruktkjøtt, men her hjemme er det oransje som er mest vanlig.

Kilde:Frukt.no

Muskelfremmende?

Glee-stjernen Matthew Morrison takker søtpoteten for sixpacken sin. I tre dager før han skulle fotograferes i bar overkropp, spiste han ingenting annet. - Søtpoteten fungerer som en svamp, og gjør at kroppen blir muskuløs og stram, hevder stjernen selv.

Kilde: People.com

Vis oss dine retter med søtpotet på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden.

Publisert: 01.10.2014 kl. 09:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?