Dette er den nye trendgrønnsaken
Mild i smaken, anvendelig og kjempesunn. 2015 kan bli blomkålens år.
Det nye året har så vidt begynt, og som seg hør og bør skal nye og gamle matvarer både stige og synke i popularitet. Godt har tidligere spådd årets store mattrender, hvor vi blant annet trakk fram pistasjenøtter, matcha og beter. I tillegg har vi sett en fremvekst av persimon og hjemmebrygging av øl.
Mens 2014 var grønnkålens år, er det nå mye som tyder på at 2015 blir året den gode, gamle – og for mange kanskje litt trauste – blomkålen får et oppsving i popularitet. Dette skriver blant annet DailyNews og Feast Magazine på sine nettsider.
Ikke fortvil hvis du forbinder den hvite kålen med ihjelkokt smakløshet. Grønnsakens allsidighet trekkes nemlig frem som en av hovedgrunnene til den hvite kålens popularitet.
– Blomkål er et blankt lerret som kan ta til seg alle slags smaker og personligheter, sier blant annet TV-kokk Rachael Ray til det amerikanske nettstedet NY Daily News.
Gammel klassiker
Toppkokk og kjøkkensjef på Oslo-restauranten Smalhans, Karla Siverts, tror det er flere grunner til at blomkålen nå har blitt trendy.
– Først og fremst er blomkålen som nevnt en veldig allsidig råvare. Den er god rå, kokt, og bakt. I tillegg er den rimelig og lett å få tak i for de aller fleste, sier kjøkkensjefen.
Siverts trekker også frem den knollete kålens lange fartstid i norske matbutikker som en faktor.
– Blomkålen er en klassiker som er typisk norsk. Det at den nå har en oppblomstring er i tråd med den nordiske bølgen vi har sett de siste årene, sier toppkokken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Masse variasjon
Blomkål er stappfull av både vitaminer og mineraler, i tillegg til at den er rik på fiber. Navnet har den fått fordi den består av mange små blomsterbuketter som har vokst sammen, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.
Den hvite grønnsaken kan deles i skiver og stekes som en biff, tilsettes i curry, eller rett og slett raspes og brukes istedenfor ris. Så her er det bare å slippe fantasien løs.
Siverts kan tipse om at blant annet supper og puréer blir ekstra gode hvis man bruner blomkålen først.
– Stek blomkålen godt i smør slik at den karamelliserer seg før du moser den. Smaken blir helt fantastisk, forteller kjøkkensjefen.
Da Godt spådde fjorårets trender, sa kokk og Godt-bidragsyter Jon Krog Pedersen at blomkålen blant annet kan fungere som et alternativ til kjøtt.
– Blomkålen er mektig og kan funke som en slags kjøttsubstitutt. Smaken har den litt rare særegenheten å være både veldig mild og samtidig umiskjennelig tilstedeværende, sa Pedersen da.
Sjekk ut noen av våre digge blomkåloppskrifter under:
Del gjerne dine favorittoppskrifter med blomkål i kommentarfeltet under!
Publisert: 09.01.2015 kl. 13:13
Lag deg en gratis konto