Oslos mest sjarmerende uteserveringer

GUIDE: Oslos mest sjarmerende uteserveringer. FOTO: Kampen Bistro/Helge Mikalsen
GUIDE: Oslos mest sjarmerende uteserveringer. FOTO: Kampen Bistro/Helge Mikalsen
Marthe Reienes

Vi har glatt oversett de mest prangende og spektakulære uteserveringene og heller konsentrert oss om de koseligste, hyggeligste perlene som gjemmer seg rundt i Oslos bydeler.

Av alle språk i verden er det bare norsk som har ordet «utepils». Det er ikke så rart at vi må ha et eget ord for å drikke øl utendørs når perioden vi kan gjøre det på er så altfor kort. I Oslo er det mange steder du kan nyte mat og drikke utendørs, og utvalget er bredt. Med og uten utsikt, ved sjøen, ved parken, gourmet eller rustikt, «se og bli sett» eller «gjem deg bort».

I denne oversikten har vi forbigått de mest prangende og spektakulære og heller konsentrert oss om de koseligste, hyggeligste perlene som gjemmer seg rundt i Oslos bydeler. Stedene som hvisker og ikke roper. Stedene hvor du går for å ta en pils og lese en avis en lørdag ettermiddag eller tar med deg en date du vet du vil treffe igjen. Stedene hvor du stadig havner på en spontan venne-solpils som før du vet ordet av det har blitt til ti. Uteserveringene som sjarmerer deg i senk, rett og slett.

Oslo Mekaniske Verksted

Oslo Mek. FOTO: Helge Mikalsen/VG
Oslo Mek. FOTO: Helge Mikalsen/VG

Ved Teaterplassen på Grønland gjemmer det seg en dårlig skjult teglsteinshemmelighet. Oslo Mekaniske Verksted (Oslo Mek blant venner) har langbord med benker, eføy og askebeger i tekanner. Her blir du som regel kjent med de på nabobordet enten du vil eller ei. Oslo Mek er alltid populært og en klassiker på Grønland med et fint vinutvalg og flere gode øl på fat og flaske. De har ikke matservering, men det er lov å ta med seg takeaway fra en av sjappene rundt Teaterplassen. Her er det ikke så mye sol, men lune omgivelser og et bredt spenn i gjester gjør at det alltid er god stemning her.

Oslo Mekaniske Verksted

Tøyenbekken 34

Dattera til Hagen

Dattera til Hagen. FOTO: Marthe Reienes
Dattera til Hagen. FOTO: Marthe Reienes

Oslos mest fargerike bakgård finner du på Grønland. Pastellfargede møbler, lysrenker og en egen mintgrønn pizzabil møter deg når du går gjennom «tunnellen» fra gata. Dattera til Hagen åpnet i 2000 og har åpen uteservering hele året. Her serveres tapas, salater og burgere, drinker, øl og vin. Pizzabilen serverer nattmat frem til klokken 2. På kveldstid tiltrekker stedet et ganske ungt publikum.

Dattera til Hagen

Grønland 10

Les også:

Royal Marine

Royal Marine. FOTO: Rolf Øhman/Aftenposten
Royal Marine. FOTO: Rolf Øhman/Aftenposten

Er du en av dem som drikker utepils på Aker Brygge, så er det en ting du alltid vil gå glipp av, og det er kveldssolen. Hopper du over på andre siden av havnen, på festningskaien, så får du både kveldssol, ro, fred og rause porsjoner med digg mat. På Royal Marine, mellom en fredet telefonkiosk og fargerik veggkunst, byr Mona Halvorsen og Stunt Squad på maritim og avslappet stemning. Bestill en fish & chips som er crunchy på utsiden og myk på innsiden og skyll den ned med kald hvitvin til lyden av måkeskrik og klukkende bølger og alle de andre deilige havneklisjeene. Kast et blikk over vannet og tenk så lur du er som har innsett at det er på festningssiden at livet er hyggeligst.

Royal Marine

Akershusstranda 5

Smia

Smia Galleri. Foto: Robert McPherson/Aftenposten
Smia Galleri. Foto: Robert McPherson/Aftenposten

«For et sted å ha i nabolaget!» skrøt VGs matanmelder Erik Fosnes Hansen forrige gang han besøkte Smia på Vålerenga. Tidligere var det nydelige bygget bakeri og stall, nå er det restaurert og omgjort til galleri og spisested. Smia serverer lokal bistromat av høy kvalitet i romantiske og historiske omgivelser og er en perle det er verdt å besøke.

Smia Galleri

Opplandsgata 19

Baltazar

Baltazar. FOTO: Janne Møller-Hansen/VG
Baltazar. FOTO: Janne Møller-Hansen/VG

Det er lett å overse området rundt Karl Johan når man skal tenke på en koselig uteservering, men jaggu, rett ved Domkirken ligger italienske Baltazar og gjemmer seg og gjør Kirkeristen om til en slags kontinental piazza. Som VGs anmelder sa forrige gang han besøkte stedet: «Stemningen er uslåelig. Det er kanskje dette som er Baltazars største fortrinn. Liker du deg i Italia, vil du fryde deg her.»

Baltazar

Dronningens gate 27

Kolonihagen Frogner

Kolonihagen Frogner. FOTO: Annette Holst/Kolonihagen
Kolonihagen Frogner. FOTO: Annette Holst/Kolonihagen

Kolonihagen har blitt mer enn et spisested etter hvert, det er et helt konglomerat av økologiske matkasser, bakerier og restauranter. På Frogner eksisterer fortsatt restauranten Kolonihagen som en frodig, skjult oase i Frognerveien, i en ombygd gammel bakgårdsstall. Uteserveringen har både lunsj og middag, men stenger klokken 20 på grunn av skjenkeregler.

Kolonihagen Frogner

Frognerveien 33

Terrassen på Kampen Bistro

Kampen Bistro. FOTO: Kampen Bistro
Kampen Bistro. FOTO: Kampen Bistro

Blant fargerike små trehus på Kampen finner vi en populær bydelsbistro med koselig, ujålete terrasse. Her bytter de meny hver dag, og serverer samme meny ute på terrassen som inne. Bistroen ligger i Kampen bydelshus, og fungerer også som konsertsted. Maten er alltid god, stemningen er herlig nedpå og både vin- og ølutvalget er bra. Er du ikke middagssulten, kan du få snacks som oliven, skinker og pølser.

Kampen Bistro

Bøgata 21

BA53

BA53. FOTO: Marte Garmann/BA53
BA53. FOTO: Marte Garmann/BA53

Kari Innerå gjorde suksess med både Cru og Fru K, og nå er det BA53 på Frogner som er babyen hennes. Stedet står bak en av de muligens aller mest instagrammede rettene i hele Oslo, nemlig affogato, softis med espresso. I år tar Kari og gjengen is-suksessen videre og setter hjemmelaget is på utemenyen.

«Stemningen er avslappet og uhøytidelig samtidig som det er gjennomtenkt og med selvpålagte ambisjoner. Et utmerket sted til både hverdags og fest,» skrev VGs anmelder ved siste besøk.

BA53

Bygdøy Allé 53

Bortenfor

Bortenfor. FOTO: Marthe Reienes
Bortenfor. FOTO: Marthe Reienes

Innenfor Ingensteds finner du Bortenfor, en ganske ny, men retro-inspirert cocktailbar med nordiske cocktails, spekemat og ost. Uteserveringen er lettere å finne enn innebaren, finner du Ingens bro (ved Blå) så er du like ved. Bortenfor skal være et gjemmested i le for byens larm, ifølge stedet selv. Her kan du sitte stille og se Akerselva, folkene og livet flyte sakte forbi mens du drikker en kaffe eller en tyttebærcocktail. Og diskutere den allerede omdiskuterte skulpturen som ligger i elva – ER det en svane eller ER det… noe annet?

Bortenfor

Brenneriveien 7

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?