Pannekaker verden rundt
Pannekaker finnes i alle mulige varianter: Søte, salte, sunne og fete. Felles for alle er at de er nokså flate og som regel runde.
Hvert år feires den internasjonale pannekakedagen på tirsdagen etter fastelavn. I gamledager ble denne tirsdagen, fetetirsdag, markert med fete og næringsrike måltider, for dette var nemlig den siste dagen før den 40 dager lange fasten frem mot palmesøndag.
Selv om det ikke er så vanlig å faste før påske lenger (heldigvis), kan vi vel alle sette pris på noen deilige pannekaker til dessert eller middag. Siden pannekakedagen markeres internasjonalt – og fordi pannekakene varierer stort over hele verden, synes vi det er på sin plass med en gjennomgang av all verdens pannekaker (nesten)!
Kinesiske pannekaker
De kinesiske frokostpannekakene «jianbing» er crispy eggebaserte pannekaker fylt med hva du måtte ønske. Litt av poenget med disse pannekakene er at de skal balansere både søte og salte smaker – for eksempel kan den søte pannekaken fylles med kylling og hoisinsaus. Vi kan godt starte dagen med disse!
Thailandske pannekaker
Har du vært i Thailand har du garantert stoppet opp ved en vogn på gaten og kjøpt en rykende fersk «roti» - gjerne fylt med banan og Nutella. De tynne pannekakene stekes i olje på glohete stekeplater før de fylles og brettes. Serveres aller helst på en papirtallerken og nytes på gatehjørnet. Ujålete og samtidig blant de diggeste pannekakene i verden!
Amerikanske pannekaker
Amerikanernes legendariske frokostpannekaker er fluffy og søte – og skal helst serveres i høye stabler. Du kan variere pannekaketilbehøret i det vide og det brede, men skal du servere pannekakene på ekte amerikansk vis har du gjerne en smørklatt på toppen av stabelen – og heller rikelig med lønnesirup over. Du kan selvsagt også ha sprøstekt bacon ved siden av. More is more!
Russiske pannekaker
De små russiske pannekakene «blinis» ser ganske like ut som andre små pannekaker, men disse er ofte litt grovere enn andre pannekaker og de bruker faktisk gjær som hevemiddel. Tradisjonelt serveres blinis med kaviar og et produkt som likner på crème fraîche. Men hva trodde du? Det er jo russiske pannekaker!
Indiske pannekaker
«Dosa» er tynne og sprø pannekaker laget av mel fra linser og ris. Disse serveres gjerne til frokost eller som et tilbehør i Sør-India og i flere andre asiatiske land. Et spennende alternativ til nanbrød, kanskje?
Franske pannekaker
Vi kommer nok ikke unna franskmennenes «crepes», som er minst like kjent som de amerikanske pannekakene. De tynne, tynne pannekakene er nærmest å regne som franskmennenes nasjonalrett, og i likhet med så mange andre pannekaker kan disse fylles med både søtt og salt. Nam!
Japanske pannekaker
«Okonomiyaki» består av ordene «okonomi», som betyr «hva du måtte ønske» og «yaki», som betyr grillet eller stekt – så i de japanske pannekakene kan du altså ha i akkurat det du vil ha. Som regel består pannekakerøren av egg, mel, kål og vann, og i røren har man gjerne fisk eller kjøtt. Pannekakene toppes med okonomiyaki-saus og majones.
Koreanske pannekaker
«Kimchi jeon» er hvetepannekaker med kimchi blandet inn i røren. Disse pannekakene passer perfekt om du har noen kimchi-rester liggende. På 1-2-3 har du en lekker siderett, et middagsmåltid eller en deilig lunsj.
Finske pannekaker
De finske pannekakene «pannukakku» skulle en kanskje tro at het «langpannukakku», for de tilberedes nemlig i en langpanne i stekeovnen. Oppskriften er forholdsvis lik vanlige norske pannekaker, men røren er gjerne litt tykkere. Pannekaken stekes i ovnen i nærmere en time, og serveres med syltetøy eller bær. Høres ikke så dumt ut, egentlig!
Venezueliske pannekaker
Maispannekakene «cachapas» er en tradisjonell rett i både Venezuela og i Columbia. I likhet med mange andre steder i verden serveres disse pannekakene gjerne fra boder i gatene. Som regel fylles de med en myk håndlaget ost, men de kan også serveres med syltetøy eller annet søtt.
Publisert: 08.02.2016 kl. 15:57
Oppdatert: 08.02.2016 kl. 16:55
Lag deg en gratis konto