Til hovedinnhold

Pannekaker verden rundt

8. februar 2016Aktuelt
SØTT OG GODT: Hvem kan vel ikke la seg friste av noen tykke amerikanske pannekaker? Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm
SØTT OG GODT: Hvem kan vel ikke la seg friste av noen tykke amerikanske pannekaker? Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm
Line Blokhus
Line Blokhus

Pannekaker finnes i alle mulige varianter: Søte, salte, sunne og fete. Felles for alle er at de er nokså flate og som regel runde.

Hvert år feires den internasjonale pannekakedagen på tirsdagen etter fastelavn. I gamledager ble denne tirsdagen, fetetirsdag, markert med fete og næringsrike måltider, for dette var nemlig den siste dagen før den 40 dager lange fasten frem mot palmesøndag.

Selv om det ikke er så vanlig å faste før påske lenger (heldigvis), kan vi vel alle sette pris på noen deilige pannekaker til dessert eller middag. Siden pannekakedagen markeres internasjonalt – og fordi pannekakene varierer stort over hele verden, synes vi det er på sin plass med en gjennomgang av all verdens pannekaker (nesten)!

Kinesiske pannekaker

KINESISK VARIANT: Den kinesiske pannekaken er en populær frokostrett, men den er likevel ganske ukjent for mange av oss. Foto: Magnar Kirknes / VG
KINESISK VARIANT: Den kinesiske pannekaken er en populær frokostrett, men den er likevel ganske ukjent for mange av oss. Foto: Magnar Kirknes / VG

De kinesiske frokostpannekakene «jianbing» er crispy eggebaserte pannekaker fylt med hva du måtte ønske. Litt av poenget med disse pannekakene er at de skal balansere både søte og salte smaker – for eksempel kan den søte pannekaken fylles med kylling og hoisinsaus. Vi kan godt starte dagen med disse!

Thailandske pannekaker

Har du vært i Thailand har du garantert stoppet opp ved en vogn på gaten og kjøpt en rykende fersk «roti» - gjerne fylt med banan og Nutella. De tynne pannekakene stekes i olje på glohete stekeplater før de fylles og brettes. Serveres aller helst på en papirtallerken og nytes på gatehjørnet. Ujålete og samtidig blant de diggeste pannekakene i verden!

Amerikanske pannekaker

ERKEAMERIKANSK: Pannekake på pannekake på pannekake, med banan, peanøttsmør, bacon og lønnesirup. Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm
ERKEAMERIKANSK: Pannekake på pannekake på pannekake, med banan, peanøttsmør, bacon og lønnesirup. Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm

Amerikanernes legendariske frokostpannekaker er fluffy og søte – og skal helst serveres i høye stabler. Du kan variere pannekaketilbehøret i det vide og det brede, men skal du servere pannekakene på ekte amerikansk vis har du gjerne en smørklatt på toppen av stabelen – og heller rikelig med lønnesirup over. Du kan selvsagt også ha sprøstekt bacon ved siden av. More is more!

Russiske pannekaker

BLINIS: Bittesmå pannekaker med rogn og crème fraîche er kanskje ikke hva de fleste forbinder med pannekaker. Foto: Sara Johannessen / VG
BLINIS: Bittesmå pannekaker med rogn og crème fraîche er kanskje ikke hva de fleste forbinder med pannekaker. Foto: Sara Johannessen / VG

De små russiske pannekakene «blinis» ser ganske like ut som andre små pannekaker, men disse er ofte litt grovere enn andre pannekaker og de bruker faktisk gjær som hevemiddel. Tradisjonelt serveres blinis med kaviar og et produkt som likner på crème fraîche. Men hva trodde du? Det er jo russiske pannekaker!

Indiske pannekaker

«Dosa» er tynne og sprø pannekaker laget av mel fra linser og ris. Disse serveres gjerne til frokost eller som et tilbehør i Sør-India og i flere andre asiatiske land. Et spennende alternativ til nanbrød, kanskje?

Franske pannekaker

KLASSIKER: Franske crepes med rørte bær er en uslåelig kombinasjon, men crepes passer like godt til salt tilbehør. Foto: Elin Vatnar Nilsen
KLASSIKER: Franske crepes med rørte bær er en uslåelig kombinasjon, men crepes passer like godt til salt tilbehør. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Vi kommer nok ikke unna franskmennenes «crepes», som er minst like kjent som de amerikanske pannekakene. De tynne, tynne pannekakene er nærmest å regne som franskmennenes nasjonalrett, og i likhet med så mange andre pannekaker kan disse fylles med både søtt og salt. Nam!

Japanske pannekaker

HVA DU VIL: Den japanske pannekaken kan minne litt om en omelett, og det ligger i pannekakens navn at du kan fylle den med det som du selv foretrekker. Foto: Flickr
HVA DU VIL: Den japanske pannekaken kan minne litt om en omelett, og det ligger i pannekakens navn at du kan fylle den med det som du selv foretrekker. Foto: Flickr

«Okonomiyaki» består av ordene «okonomi», som betyr «hva du måtte ønske» og «yaki», som betyr grillet eller stekt – så i de japanske pannekakene kan du altså ha i akkurat det du vil ha. Som regel består pannekakerøren av egg, mel, kål og vann, og i røren har man gjerne fisk eller kjøtt. Pannekakene toppes med okonomiyaki-saus og majones.

Koreanske pannekaker

MIDDAGSPANNEKAKE: Koreanske pannekaker passer fint til middag, og en kan selvsagt variere hva en vil fylle de med. Foto: Flickr / Beng Han Ho
MIDDAGSPANNEKAKE: Koreanske pannekaker passer fint til middag, og en kan selvsagt variere hva en vil fylle de med. Foto: Flickr / Beng Han Ho

«Kimchi jeon» er hvetepannekaker med kimchi blandet inn i røren. Disse pannekakene passer perfekt om du har noen kimchi-rester liggende. På 1-2-3 har du en lekker siderett, et middagsmåltid eller en deilig lunsj.

Finske pannekaker

De finske pannekakene «pannukakku» skulle en kanskje tro at het «langpannukakku», for de tilberedes nemlig i en langpanne i stekeovnen. Oppskriften er forholdsvis lik vanlige norske pannekaker, men røren er gjerne litt tykkere. Pannekaken stekes i ovnen i nærmere en time, og serveres med syltetøy eller bær. Høres ikke så dumt ut, egentlig!

Venezueliske pannekaker

FYLTE PANNEKAKER: Cachapas er vanlig å servere med en myk ost, ikke så ulik mozarella. Foto: Wikimedia Commons
FYLTE PANNEKAKER: Cachapas er vanlig å servere med en myk ost, ikke så ulik mozarella. Foto: Wikimedia Commons

Maispannekakene «cachapas» er en tradisjonell rett i både Venezuela og i Columbia. I likhet med mange andre steder i verden serveres disse pannekakene gjerne fra boder i gatene. Som regel fylles de med en myk håndlaget ost, men de kan også serveres med syltetøy eller annet søtt.

Publisert: 08.02.2016 kl. 15:57
Oppdatert: 08.02.2016 kl. 16:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?