Lag thailandsk gatemat hjemme på kjøkkenet

18. november 2016Aktuelt
MATMARKEDSMAT: Det blir fargerikt og smakfullt med thailandsk gatemat - en perfekt måte å drømme seg bort på i vinterkulden. Foto: Sara Johannessen.
MATMARKEDSMAT: Det blir fargerikt og smakfullt med thailandsk gatemat - en perfekt måte å drømme seg bort på i vinterkulden. Foto: Sara Johannessen.

Pad thai, larb og tod mun goong. Det er mye godt å finne hos thailandske matboder.

På denne tiden av året, når gradestokken kryper nedover og det til og med kommer litt snø, begynner jeg å drømme meg bort til fjerne reisemål. Helst til hvite strender og fantastisk mat i «skranglete», fargerike omgivelser. Aller helst på et gatematmarked.

Den gode nyheten er at du ikke nødvendigvis trenger å reise så innmari langt for å oppleve noen eksotiske smaker. Flere og flere spesialiserte matvarebutikker har et imponerende utvalg av krydder, grønnsaker, urter, sauser og en mengde andre ingredienser du aldri har hørt om før. Så hvis du også drømmer om å nyte et deilig lite måltid fra et mobilt tuk-tuk kjøkken, kan du i mellomtiden prøve deg på litt «gatemat» på ditt eget kjøkken.

Hva sier du til reke- og fiskekaker med sitrongress? En litt annerledes fiskekakeopplevelse. Krydret med rød karripasta og limeblader, og servert som «lollipops» med en frisk chilisaus å dyppe i.

Eller hva med «larb», en type kjøttdeigsalat? Her laget av svinekjøttdeig og servert i salatblader som små wraps. Kjøttet er blant annet krydret med fiskesaus, lime, chili og malte, ristede riskorn. I tillegg til friske urter som koriander og mynte, som binder alle smakene nydelig sammen.

Og er du først på drømmereise til Thailand må du også innom gatemat-favoritten «pad thai». Det finnes sikkert like mange varianter av disse rettene som det finnes mobile kjøkken så du får se på oppskriftene som min tolkning, ingen fasit. Let etter det du mener er den perfekte balansen mellom sterkt, syrlig, søtt og salt. Kanskje må du justere litt selv med chili, limesaft, sukker eller fiskesaus.

Det aller beste med disse matrettene er at sommerfølelsen og det fjerne Østen plutselig føles litt nærmere.

Publisert: 18.11.2016 kl. 11:40
Oppdatert: 09.02.2017 kl. 11:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?