Slik lager du hjemmelaget italiensk pizza på grillen

19. mai 2014Aktuelt
SMAKEN AV ITALIA: Ved å grille pizza får du den sprøe og gode bunnen, samt saftige smaken som en ekte italiensk pizza. Foto: Thomas Fredriksen
SMAKEN AV ITALIA: Ved å grille pizza får du den sprøe og gode bunnen, samt saftige smaken som en ekte italiensk pizza. Foto: Thomas Fredriksen

Har du lyst på knasende god pizza på italiensk vis? Legg den rett og slett på grillen! Her får du oppskrift og tips fra ekspertene.

Grillen kan brukes til så mangt. Du kan legge på alt fra grønnsaksspyd til saftige hamburgere, samt søte desserter og frukt. Visste du derimot at du kan grille pizza?

For har du ikke en vedfyrt pizzaovn stående i hagen, kan en grill gi deg like godt resultat når du har lyst på hjemmelaget italiensk pizza. En grill med lokk i kombinasjon med en bakestein er nemlig velegnet til pizza nettopp på grunn av muligheten for god varme.

– Den intense undervarmen gjør at deigen forvandles til en knasende sprø bunn, mens varmen i grillen gratinerer osten – til sammen gir det en saftig og god pizza. Resultatet er veldig tett på det du får på en god pizzarestaurant, forteller Espen Lie, «Norges grillmester»-dommer og leder av MENY Lauget.

Riktig varme

Det tar kun noen minutter å steke pizzaen i grillen, men grilleksperten understreker at resultatet avhenger av varmen i grillen.

– Bruk temperaturmåleren på kulegrillen – den bør være over 250–350 grader for best resultat, sier Lie og legger til:

– Det er imidlertid viktig ikke å ha for hard undervarme rett under bakesteinen. Et tips er å ha kullet i en sirkel rundt steinen, slik at du får fordelt varmen rundt hele grillen.

Bruk pizzamel

For å få den sprø pizzabunnen er det også best å bruke godt italiensk mel til deigen, men også pizzabakesteinen spiller en hovedrolle.

– Bakesteiner får du kjøpt i forskjellige slag hos blant annet jernvarehandler. Det viktigste er at den er laget for bakverk, samt at den er godt oppvarmet før du legger på pizzaen, forklarer grilleksperten.

Har du kun gassgrill stående kan du også prøve å legge pizzaen på grillen, så lenge det er en grill med lokk, det er plass til bakesteinen og du har god nok varme.

Under deler grillmesterne Espen Lie og Jan Dahdji, kjøkkensjef på Grilleriet, oppskrift og fremgangsmåte på grilling av pizza.

Italiensk pizza på grillen

Foto: Thomas Fredriksen
Foto: Thomas Fredriksen

Italiensk pizza er gode, enkle råvarer uten masse dilldall. Kun gode råvarer i harmoni.

En pizzadeig skal bakes veldig løst. Den skal kun røres sammen av godt italiensk mel, vann, salt, litt sukker og litt gjær. La deigen heve kaldt og gjerne over natten. Den skal akkurat være så klissete at du ikke kan bake den ut uten å måtte bruke litt mel

Hemmeligheten bak en god pizzasaus er skikkelig gode tomater, og de finner du ofte på boks. Noen velger å koke tomatsausen for å konsentrere smaken, mens andre liker den friske og gode tomatsmaken av gode tomater.

Dette trenger du:

Pizzabunn

6 dl lunket vann

1 dl god olivenolje

Ca 1/3 pakke tørrgjær

1 ss sukker

1 kilo «00» pizzamel

1 ss salt

Saus

1 hvitløksfedd

2 stk finhakkede sjalottløk

2 ss olje til steking

1 boks gode tomater

5 ss god olivenolje

Eventuelt frisk oregano

Tips til topping

Salsiccia, italiensk salami eller lignende

Mozzarella eller annen ost

Grillet paprika

Slik gjør du:

Pizzadeig: Bland vann, olje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i ca 3 minutter til det er godt blandet.

Tilsett mel og salt, og elt sammen på lav hastighet i ca 15 minutter. Deigen skal være glatt og smidig.

Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter. Del deigen i fire like deler, da passer hver deig til en langpanne.

Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet brett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur.

De kommer til å heve videre og ese ut. Når deigene har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes. La gjerne deigen stå over natten i kjøleskapet før du baker den ut til tynne pizzabunner.

Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn.

Pizzasaus: Fres hvitløkfedd og sjalottløk i olje blankt i en kjele. Ha det over i en bolle. Tilsett en boks med skikkelig gode tomater.

Pisk inn olivenolje med en stavmikser, eller rør det inn med en visp dersom du ønsker mer «chunks» i sausen. Tilsett litt frisk oregano for ekstra smak, eventuelt ha det på pizzaen til slutt.

Fordel sausen på pizzaen. Pass på å ikke smøre et for tykt lag.

Topp pizzaen med ost og ønsket topping. Stek den på pizzastenen i grillen (se tips under). Til slutt topp pizzaen med oregano og en tynn stråle god olivenolje rett før servering

På grillen:

Gjør grillen klar til høy, direkte varme.

Legg bakesteinen midt på grillristen, la den bli godt varm – det tar omtrent 10 minutter.

Legg pizzaen på bakesteinen. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen, slik at du kommer til å grille ved indirekte varme. På kullgrillen fortsetter du med henholdsvis direkte og sirkulær varme. Bak pizzaen under lokk til bunnen slipper platen.

Vis oss grillmaten din på Instagram ved å merke bildet med #godtno, så plukker vi deg til siden vår eller reposter de beste bildene.

Publisert: 19.05.2014 kl. 16:55
Oppdatert: 29.07.2016 kl. 14:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?