Oppskriftene på «Hele Norge baker»-Bjørn-Alis beste kaker

ØYE FOR DETALJER: Denne blå dåpskaken har Bjørn-Ali Abdullah brukt 20 timer på. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.
ØYE FOR DETALJER: Denne blå dåpskaken har Bjørn-Ali Abdullah brukt 20 timer på. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.
Kristine Hellem Aanstad
Kristine Hellem Aanstad

Sjokoladedrømkake, eplecupcakes og blåbærkake. Her er «Hele Norge baker»-favoritten Bjørn-Ali Abdullahs (33) egne favorittoppskrifter. 

33-åringen fra Moss har imponert norske seere med sitt øye for detaljer i de første episodene av suksessen «Hele Norge baker» på TV3. Bakeeventyret startet kun for tre år siden for hans egen del, og siden da har Abdullah vært hektet hobbybaker.

- Det første året baket jeg over 800 kaker som jeg gav bort til venner, familie og kollegaer. Jeg klarte ikke å stoppe, det var så gøy, sier Bjørn-Ali Abdullah til Godt.no.

Årene etter har han brukt mye tid på å se på bakeprogrammer som «Cakeboss» og «Ultimate cake off».

- Her henter jeg inspirasjon og tips til hvordan jeg kan bake bedre. Hvis de gjør en teknikk eller sier et navn på et produkt går jeg rett på dataen og søker opp hvordan jeg lager det. Så du kan si at det er den eneste utdanningen jeg har i baking og kakepynting.

På «Hele Norge baker» har Bjørn-Ali vist frem sine bakeferdigheter, og ifølge hobbybakeren er det ikke tilfeldig at han bruker mye tid på pyntingen.

FRA GATEBIL TIL KAKE: Før Bjørn-Ali oppdaget gleden av kaker, brukte han timer på style biler. Nå trives han best i den rosa bakeskjorten. Foto: JAN PETTER LYNAU
FRA GATEBIL TIL KAKE: Før Bjørn-Ali oppdaget gleden av kaker, brukte han timer på style biler. Nå trives han best i den rosa bakeskjorten. Foto: JAN PETTER LYNAU

– Smaken på bakverket vises jo ikke på skjermen. Derfor prøver jeg også å få til et fint utseende, slik at folk der hjemme kan få en opplevelse når de ser på programmet. Jeg gir alltid hundre prosent når jeg lager kaker, for man vet aldri hvem som skal se og smake på dem, sier Abdullah.

Han har også imponert seerne med sin hastighet og rolige vesen på kjøkkenet, men til Godt.no kan han avsløre at ikke alltid har det slikt inni seg.

- Jeg er veldig mye mer stresset enn det vises på TV, men jeg har baket såpass mange ganger at jeg vet hvordan ting skal gjøres, og hvor lang tid det tar.

- Hvor henter du inspirasjon fra?

- Over alt! I butikken, når jeg er ute og går tur, når jeg ser på TV – da tenker jeg «Er dette noe jeg kan bruke til en kake»? Det er veldig viktig for meg at jeg aldri gjør noe halvveis, siden en kake fortjener litt pynt. Det er så kjedelig når folk gjør det samme som de har gjort hele livet, man må legge litt flid i kaken. Da blir den både en fryd for smaksløkene og øynene, sier han.

Skal du ha besøk og du har ikke noe å servere? La Bjørn-Alis oppskrifter inspirere deg, og ta steget inn i hans verden av drømmekaker!

BJØRN-ALIS SJOKOLADEDRØMKAKE

25 biters

DRØMMEKAKE? Kaken består i all hovedsak av ingredienser som finnes i de fleste norske hjem. Foto: PRIVAT
DRØMMEKAKE? Kaken består i all hovedsak av ingredienser som finnes i de fleste norske hjem. Foto: PRIVAT

Du trenger:

10 romtempererte egg

350 gram sukker

300 gram mel

60 gram kakao

2 ts vaniljestang

Saften fra en halv appelsin

Fremgangsmåte:

Bland egg, sukker og frø fra en vaniljestang og pisk dette på høy hastighet i en kjøkkenmaskin til eggedosis, omtrent 10 minutter. Tilsett appelsinsaft og kjør maskinen på lav hastighet i 3 min. Sikt mel, kanel og kakao over i en bolle som er stor nok til å romme alle ingrediensene. Vend eggedosisen forsiktig inn. Overfør til en smurt form og stek ved 185 grader i 30-40 minutter.

Sjokoladedrømkrem

Du trenger:

7,5 dl fløte

3 ss sjokoladepudding

4 ss sjokoladepulver

Bland alt og pisk til en nydelig krem.

BJØRN-ALIS BLÅBÆRKAKE

25 biters

IKKE BARE BLÅBÆR: Under marsipanlokket ligger det en 25 biters blåbærkake med vanilje og sitron. Foto: PRIVAT
IKKE BARE BLÅBÆR: Under marsipanlokket ligger det en 25 biters blåbærkake med vanilje og sitron. Foto: PRIVAT

Du trenger:

10 romtempererte egg

350 gram sukker

300 gram mel

60 gram potetmel

2 ts kanel

1 vaniljestang

Saften fra en halv sitron

200 gram ferske frosne blåbær (OBS: Det betyr at du må kjøpe dem ferske og så fryse dem, ikke kjøp ferdigfrosne)

Fremgangsmåte:

Bland egg, sukker og frø fra en vaniljestang, og pisk alt fort i en kjøkkenmaskin i 10 minutter

Hell så i sitronsaften og spisk sakte i tre min

Sikt mel, kanel og kakao og ha så oppi eggedosisen og vent alt dette sakte inn

Hell de frosne blåbærene i røra, og rør sakte inn

Stek ved 185 grader i 30 minutter

Blåbærskrem

Du trenger:

7,5 dl fløte

4 ss melis

4 ss klumpfri blåbærsyltetøy

Bland alt og pisk til en nydelig blåbærkrem.

Bjørn-Alis Eplecupcakesmed honning og kanel

25 stk

SAFTIGE: Bjørn-Ali Abdullah lover at oppskriften skal gi saftige og gode cupcakes. Foto: PRIVAT
SAFTIGE: Bjørn-Ali Abdullah lover at oppskriften skal gi saftige og gode cupcakes. Foto: PRIVAT

Du trenger:

4 romtempererte egg

250 gram sukker

5 dl mel

2 ts bakepulver

3 ts kanel

2 stk epler

4 ss honning

250 gram meierismør

2 dl melk

Fremgangsmåte:

Pisk egg og sukker til eggedosis

Kutt eplene i små terninger og rør inn med kanel

Varm honningen i mikro og rør inn med eplebitene

Ha smøret i en kjele og smelt det på lav varme, ha deretter i melken Sikt mel og bakepulver, og hell det i eggedosisen sammen med smør/melkeblandingen og rør forsiktig.

Hell de honningglaserte eplebitene

Fyll de 25 papirformene

Stek ved 175 grader i 18 minutter

Ostekremtopping

Du trenger:

500 gram romtemperert usaltet smør

2 ss vaniljeekstrakt

500 gram melis

200 gram Philadelfiaost naturell

Pisk fort sammen smøret, viljeekstrakten og melisen i 5 minutter. Ha så i philadelfiaosten og pisk videre i 2 minutter – så er den klar. Sprøyt den på eplecupcakene og ha på litt kaneldryss.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?