Derfor bør du spise kikerter

SPENNENDE: Sunt, proteinrikt og sabla godt - det er mange grunner til at du bør spise mer kikerter. Foto: Krister Sørbø/VG
SPENNENDE: Sunt, proteinrikt og sabla godt - det er mange grunner til at du bør spise mer kikerter. Foto: Krister Sørbø/VG
Helena Walle
Helena Walle

Treningsentusiastens proteinkilde, vegetarianerens kjøtt og lavkarbotilhengerens potet. Kikerten passer for alle!

Etter en 70-minutters gåtur, en real styrkeøkt og 30 minutter på sykkel trenger Kristine Weber påfyll. Weber er tidligere norges- og nordisk mester i bodyfitness, matblogger og forfatter.

Den tidligere norgesmesteren avslutter dagen med en hjemmelaget kikertburger. Nå er hun ute med kokebok nummer to, «Kristines muskelmat».

- Kikerter er både sunt, proteinrikt, veldig anvendelig og ikke minst godt. Og jeg holder meg god og mett lenge etter å ha spist dem, sier hun.

Kikerten heter chickpeas på engelsk, selv om den ikke har noe med verken kylling eller jenter å gjøre. Et annet ord er dvergerter, men på verdensbasis er de mest kjente navnene garbanzobønner, cecibønner og shimbra.

Uansett hva du kaller den; kikerten har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt fiberinnhold som poteten. Den er hyllet, blant annet av lege og lavkarbopredikant Fedon Lindberg, for å gi stabilt blodsukker og jevnt humør, skriver NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYDELIG: Det er ikke vanskelig å lage hjemmelaget falafel av kikerter. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
NYDELIG: Det er ikke vanskelig å lage hjemmelaget falafel av kikerter. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Kikerten finnes i to varianter: Desi og Kabuli. Desi er mindre, mørkere og har et røffere utseende enn den lyse Kabuli, som er mest brukt i Norge. Som liten jente var ikke Kristine noe stor fan av kikerter. Nå er hun så begeistret at hun lager sjokoladekake av hva hun kaller «den gylne ert».

- Jeg har hørt om bønner i kake, så da tenkte jeg hvorfor ikke prøve kikerter. Den ble saftig og god!

Belgfrukter er ikke vanlig i norsk kosthold. Kanskje fordi det høye fiberinnholdet kan gi luftsmerter og usjarmerende gass.

- Spis gjerne noe fettrikt som avokado, olje og nøtter til. Og ikke overdriv inn- taket om du har en sart mage, er Webers råd.

Personlig liker hun ristede kikerter best. Gjerne med avokado som tilbehør, smaksatt med masse godt krydder.

Tiden som går med til bløtlegging og koking kan være en annen grunn til at du ikke kjøper kikerter på daglig basis. Weber anbefaler å kjøpe ferdigkokte, for en snarvei til belgfruktlykke.

Kikerter inneholder viktige mineraler som jern, magnesium og mangan, og er en populær kjøtterstatter for vegetarianere.

Men du trenger ikke være fullblods vegetarianer for å dra nytte av belgfruktenes mange muligheter, mener Weber.

- Kikert er gullerten for alle, synes jeg.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?