Stor plantebasert trend: Her kan du spise vegansk i Oslo

STØRRE TILBUD: I Oslo har flere restauranter begynt å tilby vegetarisk og vegansk mat. Her er mat-gründer Tiril Lunde Refsum (26) som driver kafeen OSLO RAW på Adamstuen. Foto: Natalie Ngo
STØRRE TILBUD: I Oslo har flere restauranter begynt å tilby vegetarisk og vegansk mat. Her er mat-gründer Tiril Lunde Refsum (26) som driver kafeen OSLO RAW på Adamstuen. Foto: Natalie Ngo
Malene Emilie Rustad
Malene Emilie Rustad

Flere vegetariske og veganske tilbud har dukket opp i Oslo de siste årene. – Plantebasert har vært en av de sterkeste restauranttrendene de siste årene, sier matredaktør.

Vi har tidligere skrevet om den veganske mattrenden som gjorde inntog i 2016. I løpet av de siste årene har også dagligvarebutikker som MENY, Kiwi og Rema 1000 introdusert flere plantebaserte alternativer til kjøtt og meieriprodukter.

I tillegg til at nye plantebaserte spisesteder som Blended Foods, Nordvegan, Azucar, Kumi, OSLO RAW har dukket opp, har til og med fast food-giganter som Deli de Luca og McDonald’s fått plantebaserte tilbud.

I utlandet lanserer nå den verdenskjente restauranten Noma i København en ren grønnsakssesong, uten kjøtt og sjømat på menyen. Fra slutten av juni til midten av september vil gjestene kun kunne velge mellom vegetarisk eller vegansk meny.

– Plantebasert har vært en av de sterkeste restauranttrendene de siste årene og kommer til å forsterke seg enda mer fremover, sier Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør for matsiden Apértif.

Jacobsen mener at tilbudet av grønnere retter har økt betydelig de siste årene som et resultat av økt forespørsel fra gjester.

– Mens vegetarretter inntil for få år siden var stemoderlig behandlet – kokker har tradisjonelt vært kjøttetende, og hadde derfor liten interesse for «kaninfôr», kan vi i dag se en betydelig økning i ikke bare kreativitet, men også kvalitet. Det er også et resultat av at tilgangen på grønnsaker av veldig god kvalitet har eksplodert, sier Jacobsen.

Annechen Bahr Bugge, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Oslo MET, mener at det er opplagt at folk er mer opptatt av å spise plantebasert.

– Vi er mer opptatt av helse og sunnhet, men også bærekraftighet, klimatiltak og dyrevelferd. Likevel er det mange som synes det er vanskelig å lage vegetariske retter, og derfor er restauranter en fin arena for å teste ut plantebasert mat.

Bahr Bugge forsker på det norske folks matvaner og ser at den plantebaserte interessen appellerer mest hos unge mennesker, og spesielt yngre kvinner.

– Men den økende interessen for plantebaserte retter, betyr ikke at folk spiser mindre kjøtt.

Ifølge Bahr Bugge er 30 prosent av Norges befolkning interessert i vegetarmat, men kun tre prosent beskriver seg selv som vegetarianere.

Restaurantkritiker i VG, André Blomberg-Nygård, mener vi ser mer av plantebaserte tilbud fordi det er en voldsom etablering av nye spisesteder generelt.

– Folk spiser mer ute nå enn før, og da er det naturlig at noen restauranter blir nisjebasert.

Blomberg-Nygård tror at det er et godt stykke igjen før plantebasert blir hverdagskost.

– Vegetarianere og veganere spiser, som andre, mer ute enn de gjorde for flere år siden. Det har også vært en naturlig glidning ettersom vi har blitt mer opptatt av verden rundt oss. Likevel kommer det nok ikke til å bli mainstream med det første.

På applikasjonen Vegan Norway får du full oversikt over spisesteder som tilbyr plantebaserte retter i ulike byer i Norge. Her har Godt.no samlet en liten oversikt:

Funky Fresh Foods

Lyst på deilige salater, sandwicher, kaker og juicer? Funky Fresh Foods er et plantebasert og økologisk konsept som driver kafé og catering. Kafeen holder til i samme bygg som DogA – Norsk Design- og Arkitektursenter med utsikt til Akerselva.

Adresse: Hausmanns gate 16

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Nordvegan

En plantebasert restaurant i sentrum av Oslo. Her får du gode og rimelige middagstallerkener. Menyen endres daglig.

Adresse: Kristian IVs gate 15B

VEGANSK: OSLO RAW på Adamstuen kan friste med deilige kaker uten meieri, gluten og raffinert sukker. Foto: Natalie Ngo
VEGANSK: OSLO RAW på Adamstuen kan friste med deilige kaker uten meieri, gluten og raffinert sukker. Foto: Natalie Ngo

OSLO RAW

Hjemmelaget, organisk og plantebasert konsept som lager mat og drikke uten gluten, meieriprodukter og raffinert sukker. På deres to kafeer får du et utvalg av salater, smoothier, kaker, chiapuddinger og brunsj-tallerkener.

Adresse: Ullevålsveien 82 og Karl Johans gate.

Blended Foods

Plantebasert kafé med urter og supermat, plassert i yogastedet CoreBalance' lokaler på Majorstuen. Blended Foods tilbyr også catering til små og store begivenheter.

Adresse: Rosenborggata 9A

KUMI

KUMI er et nyåpnet spisested i Gamlebyen som tilbyr vegetarisk og vegansk frokost, brunsj og lunsj dagen lang. Maten er laget på økologiske og lokale produkter, og er fri for kjemikalier og raffinert sukker. Kafeen er også plastfri, og alt som kjøpes pakkes i papir som kan resirkuleres.

Adresse: Schweigaards gate 56A

Loving Hut

En av hovedstadens eldste veganske restauranter. På St. Hanshaugen ligger Loving Hut tilgjengelig for deg som er nysgjerrig på plantebasert mat. Her får du servert asiatiske retter, burgere og pizza til en rimelig pris.

Bjerregaards gate 6

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?