Det beste jeg vet med Mikael Svensson: – Kan titte på grillen i fire timer

13. juli 2018Aktuelt
MATMESTER: Mikael Svensson (36) og Kontrast fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i 2016. Foto: Mattis Sandblad/VG
MATMESTER: Mikael Svensson (36) og Kontrast fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i 2016. Foto: Mattis Sandblad/VG

Når stjernekokken ikke spiser personalmat på jobb, sverger han til cottage cheese med tabasco. 

FAKTA
Født: 29. september 1982
Fra: Skåne
Bor i: Oslo
Jobb: Kjøkkensjef på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo
Foto: Mattis Sandblad/VG
FAKTA Født: 29. september 1982 Fra: Skåne Bor i: Oslo Jobb: Kjøkkensjef på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo Foto: Mattis Sandblad/VG

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet slottskokk Eline Gulbrandsen og Årets kokk Christian André Pettersen. Denne gangen har vi snakket med Mikael Svensson som er kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Kontrast i Oslo.

– Hva er din frokostfavoritt?

– Det blir som regel noe raskt på hverdagene. Den eneste dagen jeg har lang frokost er på søndager, og da blir det gjerne et surdeigsbrød fra naboen her (bakeriet Handwerk, journ.anm.) og en god paté. Det er helt perfekt når jeg slutter sent på lørdag og brødet er helt nybakt.

– Hva spiser du helst til middag?

– Middag spiser jeg nesten alltid her [på restauranten]. Da lager vi personalmat av det vi har. Det kan være alt fra meksikansk og husmannskost til pasta.

– Har du en favorittdessert?

– Jeg elsker eplepai! Eplepai med is eller vaniljesaus, det er en klar favoritt. Når jeg kommer hjem til Skåne - som er et eplerike fra august til september - blir det alltid eplepai i ulike former og varianter.

– Hva er ditt favorittgodteri?

– Salt lakris. Jeg liker Johan Bülow som lager veldig god lakris, men også Pingvin og Djungelvrål. Jeg er ikke så kresen der. Søt lakris fungerer også, men helst salt.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Vellaget mat. Det spiller ingen rolle om det er husmannskost eller fine dining. Det beste er når det er gode ingredienser som er tilberedt rett.

– Hva liker du aller best å servere til andre?

– Jeg lager så mye sesongbasert, også hjemme. Så det spørs hva jeg får tak i og finner i butikkene. Det er sjeldent at jeg går ut med en plan om at «nå skal jeg lage dette». Og jeg kan gjerne bruke flere timer på matlaging også utenfor jobb. Når jeg er hjemme i Skåne liker jeg å grille hele stykker med kjøtt eller langtidsgrille. Jeg kan sitte og drikke øl og titte på grillen i fire timer.

– Hva er din favorittingrediens?

– Jeg elsker kål. Det er en anvendelig råvare du kan lage mye forskjellig av. Det er god smak i kål, så du kan bygge mye rundt den eller bruke den i seg selv, men også ha den som tilbehør. Alle ingredienser har sin sjarm, men rødbeter og kål er sånne som følger med meg hele tiden. Det er alltid en eller annen form for kål på menyen på restauranten, være seg nykål, grønnkål, eller svartkål.

– Er det en sesong du liker bedre enn andre?

– Det må være august til september, for da skjer det så ekstremt mye. Alle rotfrukter kommer på nytt, og du har bær, sopp, plommer, kirsebær, epler, samt viltjakt. Da finnes virkelig alt, og det er heller vanskelig å begrense seg.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Cottage cheese. Jeg spiser ofte cottage cheese med tabasco som mellommåltid.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– En kniv. En bra kniv. Hvis jeg skal nevne en til, så må det være en skje. Den kan man bruke til alt: Røre med, smake med, vende med, grille med. Har du en skje kommer du langt.

– Hvilket redskap trenger man ikke?

– Jeg tror det mest meningsløse jeg har sett er et sånn mykt gummirør som man bruker for å skrelle hvitløk - også er det fylt med skall etter én gangs bruk.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Det må ha vært stekt sild. Servert med «potatismos» og «lingonsylt».

– Hvor vil du helst reise?

– Er det et sted jeg ikke har vært og som jeg har lyst til å dra til, så må det være Nord-California med San Francisco Bay area.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg hører generelt mye på Kent. Det er favorittbandet som jeg har vokst opp med og hørt på helt siden de slapp første skiven.

– Hva spiser du når du er alene hjemme?

– Cottage cheese... Nei, det er vel ingen faste rutiner. Det kan være alt fra rester fra restauranten til noe jeg lager eller bestiller.

– Hva spiser du aldri?

– Jeg spiser det meste én gang i hvert fall. Vet ikke om det telles, men jeg spiser ikke på McDonald’s. Det er ingen næring og jeg blir ikke mett på det, da går jeg heller og kjøper meg en boks cottage cheese. Enkelte friterte insekter kan jeg også ha problemer med å spise. Det er greit hvis de er crispy gjennom hele, men jeg blir skeptisk hvis de er kremete inni. Men jeg har aldri prøvd det, så jeg vet ikke.

– Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– I Oslo blir det ofte på Le Benjamin på søndager, som er den ene dagen jeg som regel går ut og spiser. Det blir ofte en tarte flambée og en ting til.

Publisert: 13.07.2018 kl. 13:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?