Valgsnacks av norske råvarer

GODT NORSK: Røkelaks, elgpølse og vafler er deilig, norsk mat, som passer ypperlig som enkel snacks. Foto: Magnar Kirknes/VG
GODT NORSK: Røkelaks, elgpølse og vafler er deilig, norsk mat, som passer ypperlig som enkel snacks. Foto: Magnar Kirknes/VG
Lise Finckenhagen

Server enkle valgsnacks av lokale råvarer, med fokus på kvalitet og fremheving av råvarens naturlige smak.

Det er mange store valg som skal tas denne helgen. Uansett kan det være veldig spennende å velge norsk. Speket elgpølse med einebær, servert med litt eplekompott, smaker av norsk natur.

Og er det lenge siden du har spist skikkelig kaldrøykt laks etter tradisjonelle metoder, vil det minne deg på hvor fantastisk godt norsk røkelaks faktisk er. Produkter med lokal- eller regional tilknytning kan i tillegg fortelle både spennende og lærerike historier.

Vafler smaker like godt døgnet rundt og egner seg meget godt som følge til valgvaken mandag kveld. Et vaffelhjerte skuffer ingen og holder alltid hva det lover. Velg med hjertet!

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Grove knekkebrød

Kaldrøykt laks etter tradisjonelle metoder

Snøfrisk naturell

Ramsløkpuré

Dill/krondill

Fritert havrerot til pynt – kan utelates eller erstattes med chips av persillerot, pastinakk eller potet

1. Rør osten sammen med ramsløkpuré. Smak deg frem. Til 1 boks snøfrisk (ca 125 g) bruker jeg 1-2 ss ramsløkpuré.

2. Skjær røkelaksen i pene tynne skiver. Anrett røkelaks og ostekrem pent på knekkebrød. Pynt med dill og chips.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Speket elgpølse med einebær

Rømme, gjerne upasteurisert

2 norske syrlige epler

1 ts ferskpresset sitronsaft

3 ss vann

2 ss sukker

Karse

Godt «hjemmebakt» flatbrød

1. Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha terningene i en liten kasserolle sammen med vann, sukker og sitronsaft.

2. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig så kompotten ikke svir seg i bunnen), avkjøl.

3. Server spekepølsen på biter av flatbrød med en liten skje eplekompott og rømme. Pynt med karse.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Server de nystekte vaflene med rørte solbær og en rømme klatt. Andre bær, syltetøy, smør og brunost er veldig gode alternativer.

Ukens ekstra rot

Røkelaksen har jeg pyntet med fritert havrerot.

Havrerot er en gammel matplante som er i ferd med og tre frem fra glemselen. Roten ligner på en persillerot med masse «skjegg». Her har jeg bare skrelt roten og skåret den i tynne skiver før fritering i nøytral olje.

Men den kan brukes på andre måter også, for eksempel i en puré. Havreroten blir veldig fort misfarget og må legges over i iskaldt vann (gjerne med sitron) rett etter skrelling.

Ukens trend

Sjekk ut hvor du kan besøke Bondens marked, gårdsutsalg og matfestivaler i ditt lokalmiljø.

Gled deg over spennende, unike og genuine norske produkter. Smak og bli inspirert til å velge noe nytt!

Ukens hjemmebakte knekkebrød

3 dl sammalt rug

3 dl havregryn

2 dl linfrø

2 dl solsikkekjerner

2 dl sesamfrø

1 ts salt

6 dl vann

Bland alle ingrediensene godt sammen. Kjevl, eller trykk, deigen tynnest mulig utover to stekebrett kledd med bakepapir.

Stek brettene ved 180 grader i ca 10 minutter. Ta brettene ut av ovnene og skjær dem straks opp i ønsket fasong og størrelse. Stek videre i ca 35 minutter. Avkjøl på rist.

Ukens sitat

«Man kan ikke drive god politikk med et dårlig kjøkken.»

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?