Erin Jeanne McDowell er paieksperten du bør følge på Instagram

17. april 2020Aktuelt
BAKEMESTER: Erin Jeanne McDowell (her med hunden Brimley) baker og baker og baker. Sånt blir det pai av. Foto: Jennifer May
BAKEMESTER: Erin Jeanne McDowell (her med hunden Brimley) baker og baker og baker. Sånt blir det pai av. Foto: Jennifer May

Med over 200 paier bakt på et år, vet Erin Jeanne McDowell hvordan hun skal inspirere paibakeren i deg.

Søte, syrlige, salte, uten lokk, med lokk, med fletter og eller rutenett – paier kommer i utrolig mange varianter. Og er det én person som står bak mange kreative versjoner, er det den amerikanske bakeren Erin Jeanne McDowell.

Hun har laget oppskrifter for blant annet New York Times, matsiden Food52 og PureWow, og ga i 2017 ut bakeboken «The Fearless Baker» som ble kåret til en av årets beste av New York Times. For tiden jobber hun med boken «The Book On Pie», der hun kun fokuserer på – nettopp – paier.

HØY I HATTEN: En «Peppermint HiHat cupcake». Foto: Jennifer May
HØY I HATTEN: En «Peppermint HiHat cupcake». Foto: Jennifer May

Instagram har hun 122 000 følgere som får se bilder av alt fra deilig gjærbakst, cupcakes og kaker – til (selvfølgelig) paier i alle varianter. Interessen for paier fikk hun i barndommen, da hun lærte å bake på bestemorens kjøkken.

– Det at jeg lærte å bake paier så tidlig, gjorde at jeg kunne lære selv og finne mine egne tips og triks. Det er den beste måten å bli selvsikker på kjøkkenet på, å lage masse, masse om og om igjen, skriver McDowell i en mail til Godt.no.

Hun fortsetter:

– Jeg bare elsker prosessen med å lage dem, fra øyeblikket jeg moser smøret inn i melet, til flettingen av et perfekt rutenett, til å spise et nydelig stykke!

Husk å kjøle ned

Paieksperten tror det vanligste problemet folk har når de skal lage paier, er at deigen er for tørr eller for våt.

– Når deigen er for våt blir den klissete og vanskelig å jobbe med når den ikke er stekt. Og etter steking kan den bli mer smuldrete istedenfor flakete. Deig som er for tørr vil sprekke og ikke være formbar før baking, og etter baking kan den være skjør.

Når du er i prosessen med å lage en pai, er det viktig å holde alle ingrediensene kalde underveis.

– Mange av folks problemer med paideig kan løses ved å kjøle ting ned litt mer ved hvert steg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTENDE: En vanilje- og mascarpone-pai, og en dulce de leche iskrempai. Foto: Jennifer May
FRISTENDE: En vanilje- og mascarpone-pai, og en dulce de leche iskrempai. Foto: Jennifer May

Sjokoladekjeks-pai

I fjor bakte McDowell over 200 paier i forbindelse med den nye paiboken sin, og hun stod også bak en svær paispesial i New York Times i forbindelse med Thanksgiving. Da sier det seg selv at hun må være kreativ og finne på noe annet enn den klassiske eplepaien.

Derfor har hun blant annet laget pai med kanelkrem og marengs, rosa og hvit ingefærpai – og en «milk and cookies»-pai, altså pai som smaker som sjokoladekjeks dyppet i melk.

Paieksperten forteller at den første ideen både kan komme fra redaktører og fra tanker hun selv har gjort seg i forbindelse med reise, livserfaringer eller historier hun har hørt.

– Jeg tenker på alt dette når jeg utvikler en ny oppskrift: Smakene, teksturene, aromaen, og utseendet. Jeg elsker å tenke på ting jeg kunne ønske fantes, men aldri har smakt. Jeg elsker for eksempel sjokoladekjeks dyppet i melk, så jeg gjorde det om til en pai.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BAKVERK: McDowell takler mange typer bakverk, som for eksempel sjokolade-palmiers. Foto: Jennifer May
BAKVERK: McDowell takler mange typer bakverk, som for eksempel sjokolade-palmiers. Foto: Jennifer May

– Hvordan er det å ha oppskriftene dine i en av verdens mest kjente aviser?

– Å skrive en oppskrift tillater deg å både inspirere noen og potensielt lære noen noe nytt. Å være i New York Times er spesielt fantastisk på grunn av den enorme mengden folk som ser og lager oppskriftene. Det er fantastisk – jeg føler jeg får en liten plass ved mange menneskers bord.

– Blir du noensinne nervøs?

– Hele tiden! Men jeg prøver å «pushe på» og stole på magefølelsen!

Publisert: 17.04.2020 kl. 14:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?