Airfryer: Kjøkkenmaskinen som alle snakker om

SPRØ? Blir pommes fritesen like sprø i en air fryer som i en frityrgryte?
SPRØ? Blir pommes fritesen like sprø i en air fryer som i en frityrgryte?
Foto: FOTO: Magnar Kirknes
Tjodunn Dyrnes

Airfryer er kjøkkenmaskinen som blant annet skal gi sprø pommes frites - uten å bruke fett. Kan det være mulig?

Airfryeren er utropt av tabloidavisen Daily Mail til å være «kult-kjøkkendingsen som har vunnet hobbykokkenes hjerter». Årsak: Airfryeren skal være en sunnere måte å lage fritert mat på - uten alt fettet.

Enkelte merker skryter av at du bruker 90 prosent mindre fett enn ved fritering - altså «guilt free fritering». Men kan det være for godt til å være sant?

Kort oppsummert: I denne kjøkkenmaskinen er det varmluft som sirkulerer og som skal gi deg et godt resultat på stekingen med lite eller ikke noe fett. På en måte blir airfryeren som en liten varmluftsovn. Maten blir varmebehandlet på en måte som ligger et sted mellom steking og koking.

Godt har kontaktet flere store el-kjeder som bekrefter en økning i salget.

– Salget er svært godt om dagen og vi har en solid økning i antall stykk solgte airfryere, sier Elizabeth Gill, markedsjef i Power Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENTUSIAST: Trude Straume er kokk og matblogger - og en ekte air fryer-pionér.
ENTUSIAST: Trude Straume er kokk og matblogger - og en ekte air fryer-pionér.
Foto: FOTO: Knut Skarsfjord

Så populært har apparatet blitt at det har fått sine egen fan-grupper på Facebook, hvor det deles alt fra tips og triks - til de beste oppskriftene.

En airfryer-pioner er Trude Straume fra Askøy utenfor Bergen. Hun er utdannet kokk, driver bloggen «Mat på minutter» og har startet den lukkede facebookgruppen «Enklere og sunnere matlaging med Airfryer». Sin første airfryer kjøpte hun allerede i 2017.

– Så, hvorfor alt oppstyret, er den sååå bra?

– Ja! Du sparer tid, oppvask, strøm og fett, svarer Straume, som kan fortelle at airfryeren hennes er kjøkkenets aller mest brukte maskin.

– Jeg har vel brukt stekeovnen på komfyren tre ganger i år, til større prosjekter, mens airfryeren er så godt som daglig i bruk, forteller Straume til Godt.

– Og dette får du ikke betalt for å si?

– Hahaha. Du er ikke den første som har spurt om det, men nei. Begeistringen min kommer fra egne, positive erfaringer, bedyrer Trude Straume.

– Hva lager du i airfryeren?

– Alt - nesten! Beignet-røre i airfryeren går jo for eksempel ikke. Men jeg lager heller svineribbe i airfryeren enn jeg gjør i ovnen. Og stekt kylling. Og vårruller. Og muffins. Og selvfølgelig pommes frites.

– Men blir friesene virkelig sprø?

– Ja! Og så får du ikke alt det fettet som renner av pommes fritesen når du bruker frityrgryte. Jeg tar gjerne litt olje på hendene, som jeg maserer inn i potetene før jeg legger dem i airfryeren. Det trenger du egentlig ikke, men da fester krydderet seg bedre, hevder Straume.

I tillegg til stekt kylling, pommes frites, fiskepinner, vårruller og andre ting man automatisk tenker på når det nevnes friterte matvarer kan man også bake i airfryeren. Kokken og matbloggeren har selv bakt sjokoladekake og focaccia i denne kjøkkenmaskinen og på Facebook kan vi lese om folk som baker sitt daglige brød i den.

Hjemme hos Straume er de en liten husholdning på to personer og nå på høstparten går det gjerne i grønnkålchips, rødbetechips og søtpotetfries hjemme på Askøy, forteller hun.

Det høres unektelig ut som om maten blir sunnere, men siden vi ikke har forsøkt en airfryer selv, spør vi en sunnhetsekspert som har, nemlig klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bra mat.no

– Kjenner du til airfryere?

– Jeg har faktisk fått lov til å teste en, jeg fikk låne den av en jeg kjenner som jobber med kjøkkenutstyr. Jeg var litt skeptisk, syns den var ganske stor og var usikker på om jeg fikk brukt den nok. Men nå elsker jeg den. Blant annet fordi det er så superenkelt å bruke den, innrømmer den vanligvis så måteholdne Borchsenius.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ELSKER DEN: – Jeg var litt skeptisk, men nå elsker jeg den, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
ELSKER DEN: – Jeg var litt skeptisk, men nå elsker jeg den, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
Foto: FOTO: Bodil Sundbye

– Hva bruker du den til?

– Jeg bruker den bare til poteter foreløpig, men har som mål å teste ut andre oppskrifter. Det som er så genialt i forhold til poteter, er at man trenger minimalt med olje, men likevel får potetene en pommes fritesaktig smak og konsistens, sier den kliniske ernæringsfysiologen.

Hun forklarer at alt hun gjør er å kutte poteter i tynne staver, ha nedi airfryeren, helle over bittelitt olje, trykke på start, og så er det klart 30 minutter etterpå.

– Så da rekker jeg å lage resten av middagen mens potetene lager seg selv. Digger også at den er veldig enkel å rengjøre. Det er bare å ta ut «innmaten» og sette rett i oppvaskmaskin, forklarer hun.

– Men tror du det kan bli sånn at vi lurer oss selv med en airfryer? At vi i stedet for å lage sunnere mat velger fetere alternativer fordi den blir så sunn i airfryeren?

– Jeg tror absolutt ikke at det er slik at man tilbereder mer fet mat fordi man tror den blir sunn. Poenget med denne maskinen er jo at man kan tilberede mye sunn mat som poteter og grønnsaker, og bruke mindre fritering og olje, sier den kliniske ernæringsfysiolog.

SKEPTISK: Kokk og restauranteier Reneé Fagerhøi meddeler Godt at hun ikke har noe kjennskap til eller interesse av en airfryer.
SKEPTISK: Kokk og restauranteier Reneé Fagerhøi meddeler Godt at hun ikke har noe kjennskap til eller interesse av en airfryer.
Foto: FOTO: Ole Martin Wold

Men ikke alle er like begeistret for den nye kjøkkenmaskinen. Vi ville også sjekke temperaturen på airfryere med en ekte hard core friteringsekspert.

Kokk og restauranteier fra Bula Bistro i Trondheim, Reneé Fagerhøi, har gitt ut kokeboken «Fritter shjiten» var et naturlig valg her.

Men svaret vi fikk var heller lunkent.

– Jeg er nok ikke den riktige å spørre her. Jeg har ingen forhold til eller interesse av airfryer, svarer Fagerhøi på Godts mail.

Har du erfaringer med matlaging i airfryer, så del dem gjerne i kommentarfeltet under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?