Så ofte bør du vaske drikkeflasken

11. november 2022Aktuelt
VASKER DU DEN?: Å være hydrert er vel og bra. Men vær også raus med rengjøringen av flasken.
VASKER DU DEN?: Å være hydrert er vel og bra. Men vær også raus med rengjøringen av flasken.
Foto: Shutterstock

Nei, det hjelper ikke at du bare har vann i drikkeflasken.

En dag startet en diskusjon på kontoret som gikk på rengjøring av drikkeflasker: En av våre kolleger har ikke vasket sin drikkeflaske på seks år, og mente det var helt OK siden den bare inneholdt vann. En annen følte det var for sjeldent å vaske drikkeflasken én gang i uken.

Behøver man faktisk å vaske drikkeflasken sin hvis den bare fylles med vann – og i så fall: Hvor ofte?

Morten Enersen er tannlege med spesialitet innen periodonti (tannkjøttbetennelse), mikrobiolog og førsteamanuensis på Universitetet i Oslo. Han forteller at en drikkeflaske blir kontaminert med bakterier hvis man bruker den.

– Man vasker jo for eksempel opp kopper og glass etter at man har spist, og hvorfor gjør man det? Jo, fordi vask med vann og såpe fjerne matrester og annet slik at minst mulig bakterier kan vokse der. Å vaske drikkeflasken er sånn sett bare en naturlig del av normal hygiene og smittevern.

– Men en drikkeflaske vil jo bare inneholde bakterier fra din egen kropp. Bør man fortsatt vaske den?

– Ja, helt klart. For i fuktige miljøer, som i en drikkeflaske, vil du kunne ha ukontrollert vekst av bakterier. Og hvis du går i munnen på en pasient, vil du finne bakterier fra pasientens normalflora, men kanskje også andre bakterier som ikke skal være der. Og noen av bakterieartene som ikke gjør pasienten syk, kan på et annet tidspunkt fremkalle sykdom.

Enersen forteller at floraen i en persons munnhule inneholder cirka 400 bakteriearter, og antallet bakteriearter som tilhører den orale mikroflora utgjør omkring 900–1000 bakteriearter.

– Og hvis du beveger deg nedover til halsen, kan du finne andre bakteriearter, som kan fremkalle forskjellige infeksjoner i halsområdet. Disse kan være en del av normalfloraen til én person, før den plutselig blir patogen og fører til sykdom.

– Så du vasker din vannflaske regelmessig?

– Ja, jeg vasker den, akkurat som jeg vasker kaffekoppene mine. For å sette det på spissen, ville jeg ikke tatt ut en uren kaffekopp fra oppvaskmaskinen og brukt den.

Catherine Signe Svindland er seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet. Hun sier det samme: At vannflasker bør vaskes minst like ofte som vannglass.

– Det samler seg organisk materiale, bakterier og lignende fra munnen, spytt, hender og så videre. Har du med deg flasken ut kan det også komme sprut fra vei og terreng, særlig på tuten og eventuelt ventiler og pakninger. Selv om vannet ser klart ut, vil det kunne være organisk materiale, bakterier og lignende i vannet. Vi anbefaler derfor at vannflasker vaskes lik ofte som vannglass, sier Svindland.

SPRUT: Det kan komme sprut fra vei og terreng hvis du har med deg drikkeflasken ut.
SPRUT: Det kan komme sprut fra vei og terreng hvis du har med deg drikkeflasken ut.
Foto: Line Møller / VG

Enersen ved UiO forteller at i en drikkeflaske som ikke blir vasket, er det mye større sjanse for fuktighet siden innsiden ikke får tørket ut. Og da blir det raskt bakterievekst, da fuktighet er sentralt for at bakterier skal vokse. Har du flasken stående i romtemperatur på rundt 20 grader i tillegg, er det enda større mulighet for oppvekst av bakterier – hvis flasken har vært i bruk.

– Vannflasker kan være «bakteriebomber». Rengjøre den derfor etter et besøk på trening, hvis ikke vil hver munnfull neste gang være full av bakterier. Men samtidig: Du har ingen kontroll på hvilke bakterier du får i munnen på for eksempel en restaurant heller.

Han fortsetter:

– Tenk over at vi omgir oss med bakterier overalt, og så må du bare forholde deg til normalt smittevern.

Publisert: 11.11.2022 kl. 16:00
Oppdatert: 22.11.2022 kl. 08:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?