Til hovedinnhold

Derfor varer laktosefri melk «evig»

14. oktober 2022Aktuelt
TIL NESTE ÅR: Denne kartongen med laktosefri melk, kjøpt i oktober 2022, varer til starten av 2023.
TIL NESTE ÅR: Denne kartongen med laktosefri melk, kjøpt i oktober 2022, varer til starten av 2023.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Okay, kanskje ikke evig. Men veldig lenge. Og nei, det har ikke noe å gjøre med at den er laktosefri.

Har du noen gang sett på en kartong laktosefri melk, og tenkt «den hadde jaggu lang holdbarhetstid»? Mens vanlig melk har en holdbarhetstid på noen uker, kan den laktosefri melken ha en utløpsdato flere måneder frem i tid.

Akkurat som med skummet som dukker opp når man koker kjøtt, og den lille advarselen om at man ikke skal oppbevare uemballert mat i bæreposer, måtte jeg finne ut hvorfor laktosefri varer «evig».

Berit Sveberg er produktspesialist på langtidsholdbare produkter i Tine. Hun forteller at grunnen til den rause holdbarheten kommer av måten de pasteuriserer melken.

EKSPERT: Berit Sveberg i Tine.
EKSPERT: Berit Sveberg i Tine.
Foto: Privat

– Den laktosefri melken er ultrapasteurisert. Det vil si at vi bruker varme – cirka 140 grader i rundt fire sekunder – for å drepe alle mikroorganismer, så melken blir helt steril. Så holdbarheten er ikke på grunn av konserveringsmidler eller noe sånt, sier hun.

– Så melken svir seg ikke når den blir så varm?

– Nei, ikke når vi gjør det i vårt spesiallagde utstyr.

SPESIELT BEHANDLET: Melken er ultrapasteurisert, altså varmet opp til cirka 140 grader i flere sekunder, før den er tappet på en steril kartong.
SPESIELT BEHANDLET: Melken er ultrapasteurisert, altså varmet opp til cirka 140 grader i flere sekunder, før den er tappet på en steril kartong.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Etter at melken har blitt steril, tappes den så i steril emballasje i et sterilt miljø.

– På den måten tilfører vi ikke noen bakterier, og steriliteten beholdes, forteller Sveberg.

– Hvorfor gjør dere ikke dette med vanlig melk med laktose?

– Kvaliteten på norsk melk er veldig god, og nordmenn er veldig glade i, og vant til, å drikke fersk, kald melk. Men vi har også noen varianter langtidsholdbar lettmelk og helmelk.

– Akkurat den laktosefri melken ble lansert i 2009, og volumet på det er relativt lite. Så for å unngå svinn hos oss og i butikkene på grunn av dårlig holdbarhet, ble det bestemt at den skulle ultrapasteuriseres. Og så er det en kostbar prosess.

Vanlig melk blir pasteurisert ved 72 grader. Matfløten – som du kanskje også har sett at har lang holdbarhet – blir også ultrapasteurisert ved 140 grader. Det samme blir laktosefri kremfløte.

ET KALDT..: .. glass med melk.
ET KALDT..: .. glass med melk.
Foto: Helle Gannestad/VG

– Så alle produktene som er ultrapasteurisert og aseptisk tappet, som da den laktosefri melken og laktosefri kremfløte, kan du ta med på hytta og ha i romtemperatur en stund, uten at de blir dårlige.

– Varer den langtidsholdbare melken helt til utløpsdatoen selv når den er åpnet?

– Nei, da anbefaler vi cirka en uke ved 0–4 grader. Men se, lukt og smak – hvis du åpner den kjapt, tar en liten klunk og setter den inn igjen, kan den holde mye lenger.

Publisert: 14.10.2022 kl. 13:46


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?