Stadig færre velger middag på boks
Salg av hermetiske middagsretter har gått ned med nesten 30 prosent på ti år.
«Flomp!» Den gjenkjennelige (?) lyden av innholdet i en hermetikkboks som gir slipp på sin metalliske kokong, og klasker ned i gryta. Mange av oss har nok hatt øyeblikk der de spretne grønnsakene i kjøleskapsskuffen byttes ut til fordel for en boks middagshermetikk - være seg at grunnen er tidsklemma, smaken eller rett og slett nostalgi. Men nå kan det virke som at denne lyden høres sjeldnere og sjeldnere, da ferske tall viser at stadig færre velger middag på boks.
– Siden 2008 har omsetningen av hermetiske middagsretter falt nesten 30 prosent, sier kommunikasjonsansvarlig i analyseselskapet Nielsen Norge, Gunnar Portvik.
Tall fra Nielsen viser at det ble solgt hermetiske middagsretter for 296,7 milloner kroner i 2008, sammenlignet med 208,6 milloner i 2018 – altså over 88 millioner kroner mindre. De største merkene innen segmentet «Hermetiske middagsretter» er Trondhjems, Joika og Snurring.
Ifølge Portvik velger norske konsumenter i økende grad middagsalternativer som «Ferske ferdigretter» og «Dypfryst pizza». Begge disse kategoriene har til sammenligning steget med nesten 60 prosent i samme periode.
– Norske konsumenter etterspør middagsprodukter som krever mindre tid til tilberedning, og de vi velger er i økende grad komplette måltider slik som ferdigretter og pizza, mens vi opprettholder kjøpene av proteinkilder slik som kjøtt, fjærkre, fisk og skalldyr, sier Portvik.
Stian Lund er markedsdirektør i Orkla Foods Norge, som blant annet eier Trondhjems. Deres bestselgere innen middagshermetikk er Spaghetti à la Capri og brun lapskaus.
Lund sier de har sett en økning i salget av Trondhjems det siste året, til tross for fallende salgsutvikling innen middagshermetikk.
– Hadde du spurt noen andre for ti år siden, hadde de sikkert dømt hermetikken nord og ned. Men den står seg veldig godt, og dekker et behov for trygge merkevarer med kjente og kjære smaker, i tillegg det rent praktiske med at du kan ha hermetikken på hytta, i båten eller nede i boden. Og det er ikke alltid man har tid til å lage middag fra bunnen av.
Markedsdirektøren mener man må se på hele middagskategorien for å forstå omsetningsfallet de siste ti årene, da det har kommet mange flere middagsalternativer på markedet, som ferdige middagsretter i kjøledisken og takeaway-tjenester som Foodora.
Også Nortura, som står bak Joika og Snurring, trekker fram det store middagsutvalget som en mulig faktor i salgsutviklingen.
– Utvalget av hurtige og enkle middagsløsninger er noe av det som utvikler seg raskest i dagligvarehandelen, og det har kommet mange nye produkter siden 2008. Hermetikk har dermed fått stor konkurranse, og vi tror det er en viktig driver for utviklingen som Nielsen-tallene viser, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura Marthine Haugen Petersen.
Hun forteller at de ikke har sett en slik dramatisk tilbakegang, jamfør Nielsen-tallene, på Joika og Snurring de seneste årene.
– Akkurat disse produktene har sterke posisjoner hos store brukergrupper, og vil nok i mindre grad påvirkes av trender enn mange andre hermetikkprodukter.
Hun fortsetter:
– Unge forbrukere er den gruppen som er sterkest representert blant storforbrukerne av Joika, hvilket lover godt for Joika sin posisjon også i årene som kommer.
Petersen sier Nortura fremover er opptatt av å både ivareta gamle og nye kunder i hermetikk-kategorien, og samtidig utvikle nye middagsløsninger.
Ifølge Stian Lund i Orkla Foods Norge jobber de med å holde på salget, blant annet gjennom kampanjer. De opplever at kundene ønsker produktene på kampanje, og at hermetikken er aktuell i forbindelse med ønsket om å redusere matsvinn siden produktene har såpass lang holdbarhet.
– Og folk spiser annerledes i dag. Men alt fra studenter til småbarnsfamilier og eldre velger fortsatt hermetikk – og vil fortsette å gjøre det. Det er vi trygge på. Hermetikken er ikke død.