Til hovedinnhold

Disse fruktene og grønnsakene bør du skylle

SKYLLE ELLER IKKE SKYLLE: De fleste av oss er flinke til å gi eplet en dusj, men hva med frukten du ikke spiser skallet på eller paprikaen i plast? Foto: Frank May / NTB scanpix
SKYLLE ELLER IKKE SKYLLE: De fleste av oss er flinke til å gi eplet en dusj, men hva med frukten du ikke spiser skallet på eller paprikaen i plast? Foto: Frank May / NTB scanpix

Ja, også frukt med skall og grønt som er pakket inn i plast skal vaskes, men det finnes noen få unntak. 


Vi lærer gjerne at vi skal vaske frukt og grønt før vi skal spise det, men hva med appelsinen som du ikke skal spise skallet på?

Kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, mener at det er en god regel å vaske frukt med skall på. Dette er fordi frukter som meloner og sitrusfrukter kommer i sin naturlige emballasje og er håndtert av mange mennesker.

– Man bør skylle frukt med skall som man skal skjære opp og spise. Når man tar kniven gjennom frukten kan man dra med bakterier fra skallet, forklarer hun.

Vaske plastpakket grønt?

Enkelte grønnsaker ligger innpakket i plast fra butikken - blant annet agurk, paprika, enkelte salater og tomater i pakker. Disse bør også få en runde under rennende kaldt vann før de skal kuttes og spises.

– Generelt vil vi anbefale å skylle alle frukter og grønnsaker. Årsaken til det er at de ofte har vært i kontakt med jord og naturen, sier Byermoen.

Et unntak er ferdigoppkuttet salat hvor det står på emballasjen at det er forhåndsvasket.

Ifølge Mattilsynet kan frisk frukt og grønt inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Spesielt bør du være oppmerksom på det som er importert fra utlandet. Mattilsynet anbefaler også at du alltid skyller frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED SKALL: Selv om du ikke skal spise skallet, anbefales det å skylle frukten før oppskjæring. Foto: Eivind Griffith Brænde
MED SKALL: Selv om du ikke skal spise skallet, anbefales det å skylle frukten før oppskjæring. Foto: Eivind Griffith Brænde

Dropp å skylle sopp

Sopp bør du imidlertid holde unna vann før varmebehandling. Den trekker nemlig til seg vann som en svamp og gjør det vanskelig å få den gode stekeskorpen når du putter dem i pannen, ifølge matnettstedet Bon Appetit. Samtidig kan det påvirke smaken.

Kommunikasjonssjefen i Opplysningskontoret for frukt og grønt istemmer at sopp ikke har godt av å få vann på seg.

– Bruk en myk børste for å fjerne alt av jordrester. Det er jorden man er på jakt etter å få bort, forklarer Byermoen.

Glemmer du deg og vasker soppen, bør den ikke legges tilbake i en plastpose eller -boks i kjøleskapet. Dette gjør at soppen blir slimete og sleip å håndtere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVAMP: Med engang sjampinjongen er blitt fuktig, er det nesten umulig å få den tørr igjen. Foto: Magnar Kirknes/VG
SVAMP: Med engang sjampinjongen er blitt fuktig, er det nesten umulig å få den tørr igjen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Krydderurter kan du derimot skylle (forsiktig) før de skal oppbevares kjølig - enten de kommer fra kjøkkenhagen eller butikken. Da unngår du å ta med jordrester inn i kjøleskapet.

Risikoen for smittestoffer kan også reduseres ved å legge krydderurter og andre bladgrønnsaker i eddikvann, ifølge Mattilsynet. Dette gjør du ved å bruke cirka en halv desiliter 7 % husholdningseddik per liter vann og lar bladene ligge i vannet i 10 minutter.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?