Heidi Bjerkan vant matprisen 2017

13. november 2017Aktuelt
ET FORBILDE: Fantastisk!, sier Heidi Bjerkan til Godt. Hun har etterlatt seg et solid fotavtrykk i året som gikk, ifølge juryen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
ET FORBILDE: Fantastisk!, sier Heidi Bjerkan til Godt. Hun har etterlatt seg et solid fotavtrykk i året som gikk, ifølge juryen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
Kaja Storrøsten
Kaja Storrøsten

- Hun tok pusten fra juryen, sier jurymedlem Esben Holmboe Bang.

– Fantastisk!, sier Heidi Bjerkan.

Det var hun som stakk av med seieren, og som offisielt har årets viktigste rolle i å «øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat». Bjerkan har vært kjøkkensjef på Slottet og blant annet startet restauranten Credo i Trondheim, matbaren Jossa og er initiativtaker og medeier av Vippa i Oslo.

– Jeg vil bare si tusen takk og spesielt takk til produsentene. Utrolig fint å få matprisen, sier Heidi Bjerkan fra scenen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMILER: Vinneren Heidi Bjerkan på scenen Foto: Hallgeir Vågenes / VG
SMILER: Vinneren Heidi Bjerkan på scenen Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Matprisen hedrer kokker, produsenter, formidlere og matentusiaster fra hele landet som formidler positivt om økologisk matproduksjon. Til grunn for prisen ligger konseptet «et bærekraftig måltid». Det er som følgende: lag mat fra bunnen av, bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn, tenk sesong, gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat, reduser matsvinnet og bruk mer økologisk.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sier Bjerkan til Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GÅR INN FOR KLEM: Heidi Bjerkan får en seiersklem av Esben Holmboe Bang. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
GÅR INN FOR KLEM: Heidi Bjerkan får en seiersklem av Esben Holmboe Bang. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Kjemperessurs

– En som vanligvis løfter bonden fram og ikke seg selv. Hun tok pusten fra juryen, sier Esben Holmboe Bang, jurymedlem og kjøkkensjef og eier av Maaemo, fra scenen.

– Hun er en av de kokkene jeg ser mest opp til. Hun er en kjemperessurs i det norske matfaget. Selv om hun ikke sier så mye, så er hun en av de som virkelig pusher det norske matlandskapet i en bæredyktig retning, sier Holmboe Bang til Godt.

Sammen med Holmboe Bang satt Andreas Viestad, forfatter, journalist og matskribent, Cath Røsseland, miljøsjef i Øyafestivalen, Elise Matilde Lund, forsknings- og landbruksformidler, Else Thorenfeldt, bonde på Korsvold gård, Henrik J. Henriksen, matskribent og eier av Taco República, Idun Leinaas, leder av Debioinfo og Liv Solemdal, rådgiver hos NORSØK og mat- og miljøveileder i Matvalget i juryen.

Begrunnelsen til juryen er som følger: «Det er en tydelig sammenheng mellom alt som skjer på jordet til det hun setter på bordet. Hun har alltid fornyet seg selv og de rundt seg. Samtidig har verdier som bærekraft, samhold og fellesskap stadig blitt synligere i hennes arbeid.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

JURYEN: Fra venstre Esben Holmboe Bang, Andreas Viestad, Cath Røsseland, Else Thorenfeldt, Liv Solemdal, Henrik J. Henriksen, Elise Matilde Lund og Idun Leinaas. FOTO: Kaja Storrøsten
JURYEN: Fra venstre Esben Holmboe Bang, Andreas Viestad, Cath Røsseland, Else Thorenfeldt, Liv Solemdal, Henrik J. Henriksen, Elise Matilde Lund og Idun Leinaas. FOTO: Kaja Storrøsten

De andre vinnerne er:

Utfordrerprisen - Norges Sjømatråd

Årets produsent - Indre Oslo Matforedling

Årets forskningsformidler - Agropub

GLAD: Bergenserne fra årets kjøkken Lysverket trommet av glede da de gikk av scenen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG
GLAD: Bergenserne fra årets kjøkken Lysverket trommet av glede da de gikk av scenen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Årets kjøkken - Lysverket, Bergen

Debioprisen - Du Godeste, Oslo

Årets blogger - Gry Hammer/ Fra jord til bord

Barne- og ungdomsprisen - Grønn Barneby, Trondheim

Publisert: 13.11.2017 kl. 22:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?