Heidi Bjerkan vant matprisen 2017
- Hun tok pusten fra juryen, sier jurymedlem Esben Holmboe Bang.
– Fantastisk!, sier Heidi Bjerkan.
Det var hun som stakk av med seieren, og som offisielt har årets viktigste rolle i å «øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat». Bjerkan har vært kjøkkensjef på Slottet og blant annet startet restauranten Credo i Trondheim, matbaren Jossa og er initiativtaker og medeier av Vippa i Oslo.
– Jeg vil bare si tusen takk og spesielt takk til produsentene. Utrolig fint å få matprisen, sier Heidi Bjerkan fra scenen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Matprisen hedrer kokker, produsenter, formidlere og matentusiaster fra hele landet som formidler positivt om økologisk matproduksjon. Til grunn for prisen ligger konseptet «et bærekraftig måltid». Det er som følgende: lag mat fra bunnen av, bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn, tenk sesong, gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat, reduser matsvinnet og bruk mer økologisk.
– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sier Bjerkan til Godt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjemperessurs
– En som vanligvis løfter bonden fram og ikke seg selv. Hun tok pusten fra juryen, sier Esben Holmboe Bang, jurymedlem og kjøkkensjef og eier av Maaemo, fra scenen.
– Hun er en av de kokkene jeg ser mest opp til. Hun er en kjemperessurs i det norske matfaget. Selv om hun ikke sier så mye, så er hun en av de som virkelig pusher det norske matlandskapet i en bæredyktig retning, sier Holmboe Bang til Godt.
Sammen med Holmboe Bang satt Andreas Viestad, forfatter, journalist og matskribent, Cath Røsseland, miljøsjef i Øyafestivalen, Elise Matilde Lund, forsknings- og landbruksformidler, Else Thorenfeldt, bonde på Korsvold gård, Henrik J. Henriksen, matskribent og eier av Taco República, Idun Leinaas, leder av Debioinfo og Liv Solemdal, rådgiver hos NORSØK og mat- og miljøveileder i Matvalget i juryen.
Begrunnelsen til juryen er som følger: «Det er en tydelig sammenheng mellom alt som skjer på jordet til det hun setter på bordet. Hun har alltid fornyet seg selv og de rundt seg. Samtidig har verdier som bærekraft, samhold og fellesskap stadig blitt synligere i hennes arbeid.»
Artikkelen fortsetter under bildet.
De andre vinnerne er:
Utfordrerprisen - Norges Sjømatråd
Årets produsent - Indre Oslo Matforedling
Årets forskningsformidler - Agropub
Årets kjøkken - Lysverket, Bergen
Debioprisen - Du Godeste, Oslo
Årets blogger - Gry Hammer/ Fra jord til bord
Barne- og ungdomsprisen - Grønn Barneby, Trondheim
Publisert: 13.11.2017 kl. 22:43
Lag deg en gratis konto