Få kjendiskokkens pinnekjøtt-triks

JULEKLAR: Mesterkokk Kjartan Skjelde trekker røkt pinnekjøtt i en kraftig grønnsaksbuljong. Pinnekjøttbildet er et illustrasjonsbilde. Foto: TV3 / Magnar Kirknes/VG
JULEKLAR: Mesterkokk Kjartan Skjelde trekker røkt pinnekjøtt i en kraftig grønnsaksbuljong. Pinnekjøttbildet er et illustrasjonsbilde. Foto: TV3 / Magnar Kirknes/VG
Natalie Ngo Granum

Kjartan Skjelde sverger til tradisjonell julemat, men kjører likevel sine egne vrier når han tilbereder julemiddagen. 

– Personlig er jeg litt kjedelig og konservativ på julemat-fronten. Man har 364 dager ellers i året å være kreativ på, røper kokken.

Mange kjenner Skjelde som en av dommerne i realitykonkurransen «MasterChef». Nå er han tilbake på skjermen sammen med Halvor Bakke. Fire torsdager i advent inviterer de kjente personer hjem til Bakkes småbruk for å lade opp julestemningen i TV3-programmet «Eventyrlig jul». Nå deler kjendiskokken sitt eksklusive pinnekjøtt-triks med Godts lesere.

Når det kommer til maten på selve juleaften, er det faste tradisjoner som trumfer hjemme hos Skjelde. Annethvert år feirer de jul hos svigerfamilien og hans egen familie. De gangene de feirer jul hjemme hos hans søster, er det han og moren som regel står for julemiddagen. Da står både ribbe og pinnekjøtt på menyen i Hallingdal.

Hvis det er røkt pinnekjøtt som er handlet inn, sverger kokken til dette trikset for å få god smak:

– Jeg koker opp en god grønnsaksbuljong som består av gulrot, løk, sellerirot, purreløk, laurbærblad og hele pepper og lar kjøttet trekke i buljongen i minst tre timer.

Videre understreker han at kjøttet må være ferdigkokt og mener at folk ofte bommer på dette.

– Mange er redde for at pinnekjøtt blir overkokt, men det kan nesten ikke bli det. Det skal falle litt fra beinet, da er det ferdig. Det er bedre at det faller av pinnen og ikke ser pent ut enn at det ikke blir kokt nok, konstaterer Skjelde og fortsetter:

– Det er en hårfin balanse fra det er nesten ferdig til det er ferdig. Mange tar det opp litt for tidlig og da er det mørt, men ikke mørt nok.

Når pinnekjøttet er ferdigkokt legger han det på en rist og sprøsteker kjøttet på 300 grader i ovnen. Her er det viktig å følge med for å unngå at julemiddagen smaker svidd.

– Noen ting trenger din fulle oppmerksomhet - sånn som dette. Du må så å si sitte å følge med de 5-10 minuttene pinnekjøttet er inni ovnen, tipser kjendiskokken.

Av tilbehør hører klassisk kålrotstappe og sjy med. Mens mange serverer mandelpoteter til pinnekjøttmåltidet, avslører kokken at han foretrekker Kerrs pink-poteter.

– De blir melne og trekker til seg kraften fra kjøttet. Gode, litt modne Kerrs pink-poteter er midt i blinken.

I tillegg til TV-prosjekter, driver Skjelde restaurantene Tango Bar & Kjøkken og Fish & Cow i Stavanger. I julen kobler han derimot helt av.

– Det er litt sånn klisjé, men det beste med julen er å nyte den gode rolige stemningen og bare det å være sammen med barna, kjæresten, familie og venner.

Eyvind Hellstrøm lager også pinnekjøtt i grønnsaksbuljong - her finner du oppskriften:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?