Hever ikke priser etter Michelin-stjernene - slik får du bord

12. mars 2014Aktuelt
DØRÅPNER: Etter snaut ni måneders drift har restauranten til Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg fått sin første stjerne i Michelin-guiden. Her åpner Klakegg restaurantdøren, etter at Svensson bare en time tidligere hadde fått overbragt nyheten om stjernedrysset til Fauna av VGs journalist. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
DØRÅPNER: Etter snaut ni måneders drift har restauranten til Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg fått sin første stjerne i Michelin-guiden. Her åpner Klakegg restaurantdøren, etter at Svensson bare en time tidligere hadde fått overbragt nyheten om stjernedrysset til Fauna av VGs journalist. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG

Oslos topprestauranter Ylajali og Fauna drukner i bookingforepørsler etter nyheten om Michelin-stjernene. Men rutinene skal de ikke endre på.

Omtrent samtidig som nyheten om de nye stjernerestaurantene i Oslo ble sluppet onsdag morgen, økte trykket på bookingen til Even Ramsviks restaurant som ligger på St. Olavs plass.

- Det har vært helt formidabelt, og det har kommet ganske mange eposter. Jeg drukner litt i mailer nå, sier Kai Lyche, restaurantsjef på Ylajali. Han forteller at det fortsatt er fullt mulig å få seg et bord før sesongen er over.

For å spise på den kritikerroste restauranten må man i dag ut med 1295 kroner, mens den tilhørende vinpakken koster 1095 kroner. Men til tross for at Michelin-stjerner ofte fører til en prisøkning, forteller Ramsvik at de velger å la prisene stå.

- Vi har en kalkulert meny som dekker personalet, råvarekostnader og husleia, og da er målet å heller la prisene stå, og heller utvikle videre på det vi har. Men det er klart at man må øke prisene etter indeks hvert år, ettersom prisene går opp, sier Ramsvik til Godt.

Ramsvik tok over i 2012 og har siden den gang jobbet knallhardt med å spisse konsept og profil.

Restauranten er oppkalt etter idealkvinnen i Knut Hamsuns bok Sult og serverer i dag et måltid på ca. 20 retter, bygget rundt et konsept der hele måltidet skal være som en bok med en prolog, fire kapitler og en epilog.

All booking foregår gjennom restaurantens nettside, og de åpnet i dag for bordforespørsler helt frem til 12. juli.

- Vi pleier å slippe for seksti dager frem i tid, men i dag åpnet vi for juni og juli en dag tidlig, sier Lyche.

DinnerBookings som administrer Ylajalis bordreservasjoner på nett forteller at restaurantens bookinger steg med 1500 prosent de første seks timene etter den nye stjernen ble kjent.

- Siden Ylajali fikk Michelin-stjerne i morges, fikk de en ny booking annen hvert minutt. Normalt får restauranten booking hvert halvtime, skriver Kirsten Langaard i DinnerBookings til Godt.

Ylajali hadde samlet seg til felles frokost i restaurantlokalene for å overvære Michelin-slippet. På menyen stod klassiske frokostretter som eggerøre, brød og skinke. Godt var innom like etter nyheten og møtte en blid gjeng.

- Jeg hadde det virkelig ikke bra i går. Jeg var veldig nervøs, og vandret egentlig gatelangs til jeg ikke orket mer, forteller Ramsvik, som sier at han bare hadde noen timer hjemom før han dro på restauranten i morgentimene.

- Vi er utrolig lykkelig nå. Vi føler vi har fått en anerkjennelse etter mye hardt arbeid, så nå er jeg veldig lettet, forteller Ramsvik.

Restaurant Faunas Bjørn Svensson ble servert nyheten om Michelin-stjernen av VG mens han lå og sov. Han reagerte med vanntro.

FROKOSTFEIRING: Even Ramsvik og resten av de ansatte på Ylajali feiret Michelin-stjernen med en felles frokost og jubel. Foto: Maria Tveiten Helgeby
FROKOSTFEIRING: Even Ramsvik og resten av de ansatte på Ylajali feiret Michelin-stjernen med en felles frokost og jubel. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Noen timer senere er han samlet med resten av sine ansatte og makker Jo Bø Klakegg, som har bakgrunn fra Noma. Fauna åpner i juni ifjor og har dermed klart å skaffe seg en stjerne på rekordtid.

– Vi er veldig glade for stjernen. Hadde vi visst om dette hadde vi vært mye tidligere på jobb i dag, humrer Svensson.

SESONGER: Restaurant Ylajali fokuserer på å bruke sesongråvarer, og lager mat innen sjangeren  «Nytt, nordisk kjøkken».
SESONGER: Restaurant Ylajali fokuserer på å bruke sesongråvarer, og lager mat innen sjangeren «Nytt, nordisk kjøkken».

I motsetning til Ylajali tilbyr Fauna på Solli Plass en mer nedstrippet meny. De serverer en fast femretter til 750 kroner, som kan utvides mot et tillegg på 150 kroner. Drikkemenyen koster mellom 695 kroner og 845 kroner.

- Vi kommer ikke til å endre noen rutiner på grunn av en stjerne, sier Svensson til Godt.

- Så det er lett å få bord?

- Bare ring eller mail!

- Vil prisene økes nå?

- Det har jeg ingen kommentar til - det er helt uvesentlig.

- Hva er dere mest stolte av?

- Mest stolt over kolleger og ansatte og et fantastisk publikum som har støttet oss fra dag en. Også på søndager. Oslo er en bra matby, med bra gjester som er bevisst på mat og gastronomi. Det hjelper bra.

- Visste dere at inspektørene var på besøk?

- Ja, men jeg husker ikke hva vi serverte. Tror det var lam og sjøkreps.

- Vi har et annet konsept her enn på Ylajali. Vi er vi, med litt mer avslappet miljø, laidback der alle kan føle seg hjemme. Med våre priser behøver det ikke alltid være en fest for å besøke Fauna, sier Svensson.

STJERNEPLASS: Fauna åpnet i juni ifjor og har sikret seg stjerne på rekordtid. FOTO: FRODE HANSEN/VG
STJERNEPLASS: Fauna åpnet i juni ifjor og har sikret seg stjerne på rekordtid. FOTO: FRODE HANSEN/VG

VGs restaurantanmelder Andre Blomberg-Nygård har over 20 års erfaring i hotell- og restaurantbransje. Han sier Michelin-stjernene vil ha mye å si for Fauna og Ylajali.

- De vil få masse masse nye bookinger. Det vil bli nærmest umulig, hvert fall på kort sikt. Det beste er nok å vente til buzzen legger seg. De vil være minst like gode om noen måneder.

- Og hva med det økonomiske?

- For Maaemo som fikk to stjerner i 2012, doblet det omsetningen. Men fra bransjehold vet vi at det pleier å bety ca. 20- 30% økning i omsetning. Det viktigste er uansett hvordan det påvirker rekruttering og tilgang på flinke folk i inn- og utland. Nå blir Oslo en helt annen type matdestinasjon, sier Blomberg-Nygård.

Også norsk kokkeelite er raskt ute med å gratulere nykommerne.

– Jeg er lykkelig på tre vegne, på Ylajalis, på Fauns og på egne vegne. Veldig hyggelig at de to restaurantene har fått, og at Statholdergaarden beholder sin stjerne, sier Staholdergårdens Bent Stiansen til VG.

Han beholdt sin stjerne, en utmerkelse han har holdt på i 16 år. Men noen stor feiring blir det ikke ikveld.

STJERNEKOKK: Eyvind Hellstrøm . FOTO: KRISTER SØRBØ/VG
STJERNEKOKK: Eyvind Hellstrøm . FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Kokkeikon Eyvind Hellstrøm sa til VG i går at han trodde både Fauna og Ylajali ville få hver sin stjerne. Stalltipset gikk rett inn.

- Man behøver ikke være Michelin-inspektør for å kunne skjønne at disse stedene er veldig bra, sier Eyvind Hellstrøm, og benytter sjansen til å gratulere de nyutnevnte Michelin-kokkene Even Ramsvik hos Ylajali, og Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg hos Fauna - og ikke minst teamene bak som står bak.

For Svensson på Fauna er det knapt et år siden han la ned sin stjernerestaurant Oscarsgate.

- Han er en veldig dyktig kokk, og ingen bør være overrasket, aller minst han selv, over at han nå står med ei ny stjerne i hånden, vel fortjent! roser Hellstrøm og legger til at har en kokk først fått en stjerne så vil han følges opp når han startet på nytt et annet sted.

- Alle kvalitetene fra Oscarsgate er forbedret på Fauna, sier Hellstrøm.

- Hva skal til for å få en Michelin-stjerne?

- Det er enkelt og likevel veldig vanskelig. Det handler om gode råvarer og kokekunst, ikke noe mer hokuspokus. Det krever kreativitet, optimal prestasjon og fornying hver dag - og lagarbeidet er alfa og omega. Man får ikke stjernene alene, sier Hellstrøm som selv var Norges første kokk med to stjerner i Michelin-guiden.

Statholdergården (1), Maaemo (2) og Bagatelle (1) beholder sine stjerner i verdens gjeveste restaurantguide. I dag ble det også kjent at det i 2015 slippes en egen Michelin-guide for Norden.

Last ned VGs nye og gratis restaurantguide Godt Ute for iPhone og Android her, og skriv dine egene restaurantvurderinger.

Publisert: 12.03.2014 kl. 12:21
Oppdatert: 13.03.2014 kl. 12:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?